Nieuw: De Lijn maakt het makkelijk om een vervoerbewijs door te geven via app of website

Nieuw: De Lijn maakt het makkelijk om een vervoerbewijs door te geven via app of website

Reizigers kunnen nu via de app of de website van De Lijn een vervoerbewijs aankopen en dit vervolgens aan iemand anders doorgeven. Of ze nu een dagticket, een 10-rittenkaart, een groepsticket of een 50-rittenkaart kopen, ze kunnen het vervoerbewijs nu makkelijk overdragen aan vrienden of familie.

De Lijn biedt al een breed scala aan mogelijkheden om geldige vervoerbewijzen te kopen, bijvoorbeeld via de website, de app, sms, contactloos betalen op het voertuig, een ticketautomaat, een Lijnwinkel of een van de vele verkooppunten in bijvoorbeeld supermarkten, krantenwinkels of stations.

“Klanten kunnen nu ook makkelijk en snel vervoerbewijzen kopen via hun persoonlijk De Lijn-account en deze doorgeven aan andere personen. Dit geldt voor de meeste standaard vervoerbewijzen die zijn gekocht via de De Lijn-app of -website. Een ouder kan bijvoorbeeld digitale vervoerbewijzen aankopen voor zijn/haar kinderen. Alweer een positieve stap naar meer dienstverlening voor de reiziger”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Hoe werkt het?

  • De klant koopt een vervoerbewijs via zijn De Lijn-account.
  • Het vervoerbewijs verschijnt in de ticketzone van de klant. Door op de drie puntjes naast het vervoerbewijs te klikken, kan hij kiezen voor ‘geef vervoerbewijs door’.
  • Vervolgens ontvangt de klant een code die hij kan doorsturen via Whatsapp, Messenger, sms en e-mail.
  • De ontvanger krijgt een bericht en kan de code inwisselen.
  • Het vervoerbewijs verdwijnt uit de ticketzone van de verzender en verschijnt in de ticketzone van de ontvanger.
Story image

Niet alle vervoerbewijzen kunnen echter worden gedeeld, zoals vervoerbewijzen die al (deels) zijn geactiveerd, meerrittenkaarten die al zijn gebruikt, vervoerbewijzen gekocht via apps van derden en sommige speciale vervoerbewijzen. Elk vervoerbewijs kan slechts één keer worden doorgegeven, dus de ontvanger kan het niet opnieuw delen.

Reizigers vinden alle info op de website van De Lijn.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.