Nieuw Kusttramtraject tussen Nieuwpoort en Westende feestelijk ingehuldigd
Rechtstreekse, kortere verbinding zorgt voor tijdswinst en meer veiligheid
Vrijdag 24 mei 2019 — In Lombardsijde volgt de Kusttram voortaan een nieuw traject. De Kusttram rijdt niet langer via Lombardsijde Dorp maar blijft de Kustweg volgen tussen Nieuwpoort en Westende. “Vlaanderen investeert hier zo’n 13 miljoen euro”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Met dat geld kopen we een betere tramverbinding, betere dienstverlening, meer flexibiliteit, meer natuur en nieuwe ontwikkelingskansen voor Lombardsijde”.
Betere verbinding met tijdswinst
In het voorjaar van 2018 startte de aanleg van de rechtstreekse tramverbinding tussen Nieuwpoort en Westende. Het nieuwe traject (2 km lang) blijft de Kustbaan volgen en is 300 meter korter dan het oude traject dat ter hoogte van het kruispunt Kustweg/Zeelaan landinwaarts via Lombardsijde Dorp liep. Het nieuwe en kortere traject zorgt voor tijdswinst die zowel de kustbewoners als de toeristen ten goede komt.
“Belangrijk moment”
“Dit is een belangrijk moment,” volgens Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. “De laatste wijziging aan het tracé van de Kusttram dateert van 1998. Toen werd het Kusttramtraject doorgetrokken tot in Adinkerke. Ook met de optimalisatie van het traject tussen Nieuwpoort en Westende blijft de Kusttramlijn de langste enkelvoudige tramlijn ter wereld.”
2 nieuwe tramhaltes op wandelafstand
Er werden 2 nieuwe tramhaltes aangelegd op wandelafstand van het centrum van Lombardsijde en vlakbij de nieuwe verkavelingen. De locaties van deze haltes (aan het kruispunt met de Zeelaan en ter hoogte van de Schoolstraat) werden bepaald in samenspraak met het Vlaams Gewest en met de gemeenten Nieuwpoort en Middelkerke. Er werd gewaakt over een vlotte bereikbaarheid voor de inwoners van Lombardsijde en er was aandacht voor de toekomstige ontwikkelingen rond de jachthaven van Nieuwpoort.
De bushaltes Lombardsijde Dorp en Lombardsijde YMCA blijven bediend door de buslijn 68/69 Oostende – Nieuwpoort – Koksijde – Veurne.
Nieuwe doorsteken
Er bleven 2 doorsteken over de trambedding behouden: ter hoogte van de Zeelaan en ter hoogte van de aansluiting met de Nieuwpoortlaan aan het Albertmonument. De doorsteken ter hoogte van de Schoorestraat, Schoolstraat, Havenstraat, Ydillelaan en Schorrebloemstraat werden gesloten voor het autoverkeer.
Minder onderhoudskosten en meer flexibiliteit
Er werd 12,9 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe verbinding. Een renovatie van het huidige traject zou ongeveer evenveel kosten én de onderhoudskosten van het nieuwe traject (met sporen in eigen bedding) zijn een pak lager.
AWV
AWV investeert 3,3 miljoen euro aan het gelijktijdig structureel onderhoud van de rijweg op de N34 langs het nieuwe tramtracé. Er wordt een volledig nieuwe rijweg aangelegd. De bestaande 2x2 wordt teruggebracht naar een 2x1, naar analogie met de N34 in Westende-Bad en Nieuwpoort.
Er wordt ook geïnvesteerd in vrijliggende fietspaden (enkelrichting) en in een volledige herinrichting van het kruispunt N34-Zeelaan, waar de Kusttram vroeger afdraaide naar Lombardsijde.
Ook Aquafin werkt mee aan dit project voor wat betreft de rioleringsvernieuwing.
Uitbraak oude sporen
Vanaf eind juni worden de oude sporen uitgebroken, met uitzondering van de sporen die zich in het wegdek en in de erfontsluitingen bevinden. De opritten van de bewoners van aangrenzende huizen zullen toegankelijk blijven tijdens de werken.
Nieuwe mogelijkheden voor dorpskern Lombardsijde
Het nieuwe tramtraject maakt de weg vrij voor de herinrichting van Lombardsijde Dorp. Projectplannen zijn volledig klaar en goedgekeurd door regionale mobiliteitscommissies. De Vlaamse Milieu Maatschappij gaf ondertussen de opdracht aan Aquafin om de riolering uit te tekenen. De gemeente Middelkerke verwacht een spoedige opstart van het Agentschap Wegen & Verkeer voor de herinrichting van de dorpskern.
Burgemeester Dedecker ziet een mooie toekomst voor Lombardsijde:
“De verlegging van het traject uit het centrum opent perspectieven naar een veiliger en rustiger dorpscentrum. Die unieke kans moeten we, samen met de Lombardsijdenaars, volop benutten. Dit nieuwe traject is daar een cruciale hefboom voor, want zo kunnen we nu eindelijk werk maken van de herinrichting van Lombardsijde dorp. Alle partners (De Lijn, de gemeenten Middelkerke en Nieuwpoort, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Aquafin én natuurlijk de bewoners) worden betrokken bij de dorpsvernieuwing. Op termijn blazen we zo nog meer leven in dit nu al vibrerende dorp.”
ANB en groencompensatie
Bij het ontwerpproces werd een MER-ontheffingsdossier opgemaakt omdat de nieuwe infrastructuur zou worden aangelegd in de groene middenberm van de N34. De Lijn compenseert de inname van deze middenberm door een exotenbestrijding op een andere locatie. Concreet wordt er 7,5 ha exotenbestrijding uitgevoerd in het gebied tussen De Haan en Wenduine, ter compensatie van de 1,5 ha middenberm die verdwenen is in Lombardsijde.