Nieuwe buslijn R59 in Zaventem zorgt voor betere verbinding met luchthaven vanaf 1 juli 2023

Nieuwe buslijn R59 in Zaventem zorgt voor betere verbinding met luchthaven vanaf 1 juli 2023

Met verbeterde overstapmogelijkheden op het MIVB-aanbod

Vanaf 1 juli 2023 zorgt de nieuwe buslijn R59 Zaventem Luchthaven – Roodebeek Metro voor een betere verbinding met de luchthaven en Brussel, dankzij aansluiting op het metrostation Roodebeek. De aanpassingen van het openbaar vervoersaanbod kaderen in de nieuwe mobiliteitsvisie, Hoppin.

Zo ziet het nieuwe busnet eruit

De nieuwe buslijn R59 Zaventem Luchthaven – Roodebeek Metro zal de bestaande buslijnen 359 en 659 vervangen en bundelen. Deze wijziging zal de dienstregeling van De Lijn verbeteren en een frequenter aanbod creëren tussen het metrostation Roodebeek in Sint-Lambrechts-Woluwe en Brussels Airport in Zaventem. Daarnaast zal het ook de bereikbaarheid van de tewerkstellingszones rond de luchthaven en in Brussel verhogen.

Belangrijke informatie over lijn R59 Zaventem Luchthaven – Roodebeek Metro

  • Lijn R59 verbindt Roodebeek Metro met de luchthaven en rijdt via de tewerkstellingszones op de Leuvensesteenweg in Sint-Stevens-Woluwe en Da Vinci in Zaventem.
  • Op weekdagen en zaterdagen rijdt de bus elke 15 minuten, op zondagen is er een bus om de 30 minuten.
  • Deze nieuwe lijn zorgt ook voor een goede aansluiting tussen verschillende vervoermaatschappijen. Bijvoorbeeld, bij het metrostation Roodebeek kun je overstappen op het aanbod van de MIVB. Metrolijn 1 brengt je naar het centrum van Brussel en tramlijn 8 rijdt naar Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem. Op Brussels Airport kun je eenvoudig overstappen op het treinnetwerk van de NMBS en talloze bestemmingen bereiken.
  • Reis je vanaf de haltes op de Annecylaan in Kraainem of de Lenneke Marelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe? Neem dan buslijn 42 van de MIVB. Bij Roodebeek kun je vervolgens overstappen op lijn R59.

“Voor Brussels Airport is een sterk netwerk aan verschillende transportmodi erg belangrijk, als intermodale hub willen we alle passagiers en pendelaars een ruim aanbod aan vervoersopties bieden. De busverbindingen van De Lijn maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Deze nieuwe buslijn met nog frequentere verbindingen zorgt voor een betere connectie met Sint-Lambrechts-Woluwe en van daaruit met het metronetwerk in Brussel, een mooie aanvulling op het aanbod op Brussels Airport.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Elke extra aansluiting op het MIVB-aanbod om reizigers ook in de rand op hun bestemming te brengen, verwelkomen we met open armen”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “De metro rijdt aan hoge frequenties en is dus ideaal om op aan te sluiten. Ook tijdens de daluren ’s avonds breidde de MIVB de dienstverlening op de 4 metrolijnen uit, waardoor reizigers zelfs tot middernacht van een frequentie om de 10 minuten genieten.”

Vlotte overstap naar de cargozone

  • Lijn R59 stopt en vertrekt in Zaventem aan de halte Luchthaven.
  • Wil je verder reizen naar de bedrijven in de cargozone, dan kun je eenvoudig overstappen aan de haltes Zaventem, Technics Noord of Luchthaven. De Lijn heeft een ruim aanbod van buslijnen die van en naar de cargozone rijden.

Het overige aanbod blijft ongewijzigd

De reiswegen van de andere buslijnen in de regio blijven momenteel ongewijzigd. In Kraainem kun je dus nog steeds gebruik maken van de lijnen 315, 316, 317, 318 en 352 en 410 zoals gewoonlijk.

Meer informatie over de wijzigingen

De Lijn biedt uitgebreide informatie en reisbegeleiding via haar website, app, folders en via affiches aan de haltes. Op de gemeentepagina’s (www.delijn.be/gemeentenaam) vindt de reiziger een uitgebreide beschrijving en plannen van de nieuwe verbindingen. In de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten en in de Lijnwinkels zijn gedrukte folders beschikbaar.

Een nieuw busnet als gevolg van het Vlaams decreet Basisbereikbaarheid

Sinds begin dit jaar voert De Lijn gefaseerd een nieuw net in. Het nieuwe net van De Lijn past in de nieuwe mobiliteitsvisie Hoppin (decreet basisbereikbaarheid) waarmee de Vlaamse overheid samen met de lokale besturen inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer.

Het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag van de reizigers. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke verbindingen zet De Lijn in op snellere en frequentere bussen en trams. Op plaatsen waar er minder vraag is naar openbaar vervoer komt er flexvervoer. Je reserveert dan vooraf via de Hoppincentrale (telefoon, website of app) een rit of gebruikt een (deel)fiets of deelwagen om een deel van je traject af te leggen. Vlot overstappen doe je aan een Hoppinpunt, een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen, zoals trein, bus, tram, deelsystemen of flexvervoer (flexbus of -taxi).

__

Dit persbericht in het Frans/ce communiqué de presse en français:
La nouvelle ligne de bus R59 à Zaventem améliore la connexion avec l'aéroport à partir du 1er juillet 2023 (prezly.com)

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.