Nieuwe Kusttram per boot gearriveerd

Nieuwe Kusttram per boot gearriveerd

Allereerste exemplaar van 48 gloednieuwe, hypermoderne tramvoertuigen

Op de stelplaats Oostende is voorbije nacht het allereerste exemplaar van 48 gloednieuwe, hypermoderne Kusttrams aangekomen. De levering was aanvankelijk eerder dit voorjaar gepland, maar de coronacrisis zorgde voor vertraging. De nieuwe tram heeft er alleszins een spectaculaire eerste tocht opzitten want hij arriveerde vanuit Spanje... per boot!

Een nieuwe tram bouwen is één ding, hem transporteren een ander. De nieuwe Kusttrams worden gebouwd bij fabrikant CAF in Zaragoza in Spanje. Het is dus een flinke uitdaging om hen zo’n 1.700 kilometer verderop veilig ter bestemming te krijgen in Oostende. De allereerste nieuwe Kusttram werd begin vorige week vanuit Zaragoza naar havenstad Santander getransporteerd en vervolgens aan boord van een cargoschip geladen met als bestemming Zeebrugge. Daar gearriveerd leverde het  dan ook indrukwekkende beelden op om de tram uit de buik van het schip te zien komen. Na een korte tussenstop in de haven van Zeebrugge ging de nieuwkomer vervolgens weer op transport, voor het allerlaatste deel van zijn indrukwekkende reis: de stelplaats van De Lijn in Oostende. Ook de 47 andere Spaanse trams zullen hier hun nieuwe thuishaven vinden.

Met de nieuwe  vloot van 48 CAF-Kusttrams, type Urbos100, gaat een investering gepaard van zo’n 100 miljoen euro. De nieuwe lagevloertrams hebben een moderne look en aerodynamische vormgeving, kunnen tot 187 passagiers vervoeren, en bieden beduidend meer comfort aan rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met kinderwagens. De fabricatie en levering van alle 48 trams zal zo’n 2 jaar in beslag nemen. Het bouwen van een nieuwe tram is dan ook een enorm karwei.   

Dit type trams van CAF is alleszins populair. De Urbos100 rijdt onder meer reeds rond in grote steden in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Lijn betrok haar trambestuurders bij de ontwikkeling van de nieuwe Kusttrams. Dat leidde onder meer tot specifieke aanpassingen van de gebruikersinterface in de stuurcabine.  

Met de komst van dit eerste nieuwe tramvoertuig schrijft de Kusttram dus een nieuw hoofdstuk.
Na 40 jaar is de huidige tramvloot grotendeels aan vernieuwing toe. Een deel van deze 46 trams  werd gereviseerd en zal nog enige tijd kunnen blijven rijden. De overgrote meerderheid van de huidige vloot zal evenwel in de loop van de komende twee jaar worden vervangen door gloednieuwe CAF-trams. 

De nieuwe CAF-trams zullen evenwel pas rond de jaarwisseling in exploitatie kunnen. Het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, dient eerst de benodigde opleidingen te krijgen. Tevens moet er nog goedkeuring komen om de nieuwe tram in dienst te nemen op het eigen tramnet, nadat de laatste testen op eigen bodem zijn uitgevoerd.  

Ook voor Antwerpen zijn CAF-trams besteld. De exacte timing van de eerste levering zal pas over afzienbare tijd kunnen worden bepaald.

 

 

TECHNISCHE FICHE NIEUWE KUSTTRAM

 

  • Benaming: URBOS100
  • Fabrikant: CAF, Zaragoza (Spanje)
  • Reizigerspotentieel: 187 passagiers
  • Zitplaatsen: 54
  • Klapzitjes: 22
  • Gewicht: circa 40 ton
  • Lengte: 31,58 m
  • Breedte: 2,4m
  • WEETJE: de nieuwe Kusttrams zijn in totaal 10 centimeter smaller dan de huidige voertuigen door de keuze voor standaardbreedte 2,4m. Dat betekent 5 centimeter minder aan elke zijde, wat nog steeds een goede toegankelijkheid garandeert dankzij de kleine rubberen verbredingen aan de opstappen. De perrons zullen in een latere fase op de smallere trams worden aangepast. Zolang de huidige trams en nieuwe trams beiden op het net rijden, behouden de nieuw tramvoertuigen de rubberen verbredingen.  
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.