Nieuwe lijn verbindt Heuvelland en Mesen met Poperinge en Ieper

Vanaf 1 september 2023 verandert het busnetwerk in de regio Heuvelland. De Lijn past haar netwerk gefaseerd aan in kader van Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie. In de regio Heuvelland kan je vanaf september rekenen op een volledig nieuw net met vier nieuwe buslijnen tussen Poperinge, Heuvelland, Mesen en Ieper.

Nieuwe lijn 71 zorgt voor vaste verbinding voor regio Heuvelland

De nieuwe lijn 71 Poperinge- Mesen - Kemmel- Ieper zorgt vanaf 1 september voor een rechtstreekse verbinding vanuit het Heuvelland en Mesen naar de steden Ieper en Poperinge. Vandaag heeft de regio Heuvelland geen vaste verbinding naar Ieper of Poperinge, er rijden enkel een aantal ritten per dag.

Met de komst van de nieuwe lijn 71 komt er nu een vaste verbinding op weekdagen, in de spits om het uur en overdag om de twee uur. De nieuwe lijn rijdt vanuit Heuvelland en Mesen naar Poperinge via Dranouter, Westouter en Reningelst en naar Ieper via Wijtschate, De Klijte en Dikkebus. Zo zijn alle dorpen in de regio voortaan verbonden met openbaar vervoer. Lijn 71 zorgt bovendien voor een rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis van Poperinge.

Wieland Demeyer, burgemeester Heuvelland: "De nieuwe lijn is een grote sprong voor de mobiliteit in Heuvelland, samen met de nieuwe fietspaden en de deelauto wordt openbaar vervoer hierdoor een volwaardige optie voor inwoners."

Extra lijnen tijdens de spits voor Heuvelland

Naast de nieuwe, vaste verbinding met lijn 71 komen er ook drie nieuwe lijnen in de spits op schooldagen Lijn 711 Ieper – Kemmel - Dranouter – Loker, lijn 712 Ieper – Kemmel – Mesen – Le Bizet en lijn 713 Kemmel – De Klijte – Loker In Ieper rijden de nieuwe lijnen rechtstreeks naar het station. Een overstap tussen lijn 713 en 71 is mogelijk aan de halte Loker Hoekjes. Zo zorgen we in de spits voor een snelle verbinding tussen de scholen in Poperinge, Kemmel en De Klijte.

Sandy Evrard, burgemeester Mesen: “Het nieuwe net voor onze regio is het resultaat van een constructieve samenwerking met alle betrokken steden en gemeenten. We zijn heel tevreden met dit nieuwe net.”

Meer informatie over de wijzigingen

Vanaf midden juni biedt De Lijn uitgebreide informatie en reisbegeleiding via haar website, app, folders en via affiches aan de haltes. Op de gemeentepagina’s (www.delijn.be/gemeentenaam) vind je nu al een uitgebreide beschrijving en plannen van de nieuwe verbindingen. In de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten en in de Lijnwinkels zijn gedrukte folders beschikbaar.

Een nieuw busnet als gevolg van het Vlaams decreet Basisbereikbaarheid

Sinds begin dit jaar voert De Lijn gefaseerd een nieuw net in. Het nieuwe net van De Lijn past in de nieuwe mobiliteitsvisie Hoppin (decreet basisbereikbaarheid) waarmee de Vlaamse overheid samen met de lokale besturen inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer.

Het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag van de reizigers. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke verbindingen zet De Lijn in op snellere en frequentere bussen en trams. Op plaatsen waar er minder vraag is naar openbaar vervoer komt er flexvervoer. Je reserveert dan vooraf via de Hoppincentrale (telefoon, website of app) een rit of gebruikt een (deel)fiets of deelwagen om een deel van je traject af te leggen. Vlot overstappen doe je aan een Hoppinpunt, een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen, zoals trein, bus, tram, deelsystemen of flexvervoer (flexbus of -taxi).

Kaart Poperinge Heuvelland Ieper

PDF - 744 Kb

Folder Poperinge Heuvelland Ieper

PDF - 1010 Kb

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.