Nieuwe Stadslijner-trams voor Antwerpen starten maandag

Minister Lydia Peeters en De Lijn maken naam bekend

Het tramverkeer van De Lijn in Antwerpen start maandag 30 januari een gloednieuw hoofdstuk in haar bijna 150-jarige geschiedenis: liefst 9 nieuwe trams gaan in exploitatie op lijn 10. Vanaf maandag kunnen reizigers dus volop genieten van het comfort en het reisgemak van de gloednieuwe aanwinsten. Deze 9 trams zijn overigens nog maar het begin. In totaal zijn er 58 trams besteld. De traditie bij De Lijn wil dat nieuwe tramtypes een eigen naam krijgen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en directeur-generaal De Lijn Ann Schoubs, voorzitter van De Lijn Johan Sauwens en Antwerps schepen van mobiliteit Koen Kennis maakten vandaag de nieuwkomers hun naam bekend: Stadslijners. ​

De Lijn bestelde in de periode 2019-2021 58 nieuwe trams voor Antwerpen. De nieuwe tramvoertuigen, vervaardigd door de Spaanse tramfabrikant CAF, zullen op termijn een deel van de oude PCC-trams vervangen. De eerste nieuwe tram arriveerde in de nacht van 7 november 2021 op een oplegger op de stelplaats PAL aan de Noorderlaan, na een zeereis per cargoschip. ​

NIEUWE GENERATIE TRAMS
De fabricatie en levering van deze 58 trams duurt in totaal zo’n 3 jaar, tot eind 2024. Het gaat om 40 eenrichtingstrams, en 18 tweerichtingstrams. Tweerichtingstrams kosten meer, maar komen de wendbaarheid en inzetbaarheid ten goede.

VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN LYDIA PEETERS: “De nieuwe tramvloot luidt een nieuwe generatie van eigentijds en comfortabel openbaar vervoer in Antwerpen in. De nieuwe voertuigen zijn lagevloertrams, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, mindermobiele reizigers en reizigers met een kinderwagen. Er kunnen 187 reizigers mee. Duurzaamheid, een optimale reiservaring, comfort en toegankelijkheid stonden voorop bij de keuze voor deze trams. De 58 trams vertegenwoordigen een totale investering van 136 miljoen euro.” ​
DIRECTEUR-GENERAAL DE LIJN, ANN SCHOUBS: "De klant staat centraal, en daar hoort attractief openbaar vervoer bij. Met deze 58 gloednieuwe tramvoertuigen voor Antwerpen zetten we volop verder in op comfort en een aangename reiservaring.”
VOORZITTER DE LIJN, JOHAN SAUWENS: "Iedere dag vervoert de Lijn in de regio Antwerpen vele duizenden reizigers waarvan het merendeel met de tram. Er is nog veel groeipotentie, daarom ben ik erg blij met deze nieuwe trams. Zij zijn onze beste wapens in onze gezamenlijke strijd tegen de klimaatopwarming, en voor meer leefbaarheid in onze steden."

LANG VOORBEREIDINGSTRAJECT ​
Het bouwen van een tram is handwerk. Er worden per maand gemiddeld 2 trams gebouwd en geleverd. Ondertussen zijn er 24 voertuigen gearriveerd in Antwerpen. Vooraleer een geleverde tram daadwerkelijk passagiers mag vervoeren, moet er eerst nog een heel traject worden afgelegd van keuringen, controles, overheidsvergunningen en testritten. Pas als dat allemaal in orde is, wordt het sein op groen gezet voor reizigersvervoer. Elke tram moet dit proces doorlopen. In de tussentijd dient het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, de nodige opleidingen te krijgen. Ondertussen zijn er 130 tramchauffeurs opgeleid. Zij kunnen vanaf maandag voor het eerst reizigers vervoeren met de 9 Stadslijners die lijn 10 zullen bedienen. ​

ANTWERPS SCHEPEN VOOR MOBILITEIT KOEN KENNIS: “Ik ben verheugd over de nieuwe trams, en heet ze van harte welkom, en dat doe ik in naam van alle Antwerpenaren. We kunnen ze immers goed gebruiken. Meer mensen op het openbaar vervoer houdt onze stad bereikbaar en leefbaar.”

Niet enkel de reizigers mogen zich aan een uiterst comfortabele reiservaring verwachten, ook de chauffeurs zijn erg te spreken over de aangename manier waarop de nieuwe trams zich laten besturen. Minister Lydia Peeters maakte graag van de gelegenheid gebruik om dit zelf even uit te testen. Onder begeleiding van een ervaren instructeur maakte ze een bijzonder geslaagd ritje met de Stadslijner op de stelplaats Deurne.

LIJN 10 ALS EERSTE
Lijn 10 is de eerste tramlijn waarop de Stadslijners beginnen te rijden. Over afzienbare tijd volgt lijn 24. Lijn 10 mag de spits afbijten omdat het de tramlijn is waarop de praktische opleiding van het personeel plaats vond. Tramlijn 10 wordt geëxploiteerd vanuit tramstelplaats Deurne, van waaruit overigens ook tramlijn 24 wordt bediend. De chauffeurs en technici worden opgeleid per stelplaats. Deurne was eerst aan de beurt. De overige tramlijnen worden pas in een later stadium in gebruik genomen. Ondertussen worden ook nog een aantal kleine aanpassingen uitgevoerd aan het openbaar domein en bepaalde infrastructuur. In het verleden gebeurde de uitvoering soms volgens andere normen dan tegenwoordig. Dat heeft tot gevolg dat meer hedendaagse trams niet overal even gemakkelijk kunnen passeren. Met de nieuwe trams op komst is beslist om hier bij voorrang werk van te maken zodat de tram overal vlot kan passeren. De aanpassingen variëren van het verplaatsen van een paal, verkeerslicht, of hekwerk dat te dichtbij staat, over het bijsnoeien van groen en bomen, tot het aanpassen van ietwat uitgezakte oudere perrons of te ver uitstekende perronboorden. ​ ​ ​

NIEUWE NAAM
Het is bij De Lijn ondertussen een traditie geworden om nieuwe types tramvoertuigen een eigen naam te geven. Net zoals voor de Albatrossen en de Hermelijns in het binnenland en de Zeelijners aan de kust ging De Lijn dus ook voor de nieuwe Antwerpse voertuigen op zoek naar een unieke eigen naam. Deze keer kregen de medewerkers van De Lijn exclusief de eer om een passende naam te zoeken. Tenslotte staan zij dagdagelijks in voor het besturen en onderhouden van deze trams. Naamsuggesties dienden vergezeld te worden van een korte toelichting. En uiteraard moest de naam in een stedelijke omgeving passen én bij het imago van De Lijn. Na een uitgebreide selectie-procedure onder de meest populaire inzendingen werd uiteindelijk de knoop doorgehakt. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kwam in Deurne de nieuwe tram voorstellen én de naam onthullen, samen met directeur-generaal van De Lijn, Ann Schoubs, voorzitter Johan Sauwens van De Lijn en Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis. De nieuwe naam luidt: Stadslijner. De nieuwe naam verwijst duidelijk naar de nieuwe heimat van de Antwerpse trams en past bovendien ook mooi in het rijtje met de andere tramnamen. Aan de kust rijden overigens 48 ‘broertjes’ van de Stadslijner, afkomstig van dezelfde tramfabrikant. De winnende tramnaam is al meteen populair, want er waren liefst 32 verschillende personeelsleden van De Lijn die hem bedachten en instuurden. Zij mogen zich eerstdaags allen aan een leuke prijs verwachten.


De foto’s in bijlage zijn rechtenvrij te gebruiken

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.