Nieuwe tramlijn 70 voor Antwerpen

Nieuwe tramlijn 70 voor Antwerpen

Op 14 minuten van P+R Luchtbal naar MAS

Sinds vandaag (zaterdag) heeft Antwerpen er een nieuwe tramlijn bij. Tram 70 verbindt voortaan de noordelijke wijken Luchtbal en Eilandje. Dankzij de eigen bedding brengt de tram je in 14 minuten naar de voordeur van het MAS. Tram 70 maakt deel uit van Noorderlijn, het infrastructuurproject voor o.a. nieuwe tramverbindingen tussen het centrum en het noorden van de stad.

 

5 kilometer in eigen bedding

Tramlijn 70 verbindt het eindpunt van tram 6 (P+R Luchtbal) met dat van tram 7 (MAS) via de Noorderlaan, de Londenstraat en de Londenbrug.

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis: 

Met de nieuwe tramlijn sta je op veertien minuten aan het MAS. De tram legt het 5 kilometer lange traject volledig af in een eigen bedding. Naast de eindpunten bedient hij negen haltes: Dublin, Luchtbal kerk, Kinepolis, Groenendaallaan, Straatsburgdok, Noorderbrug, IJzerlaan, Londen en Amsterdam. Zodra ZNA Cadix klaar is, krijgt het ziekenhuis ook een halte voor de deur. 

Van 7 tot 18 uur heb je om de tien minuten een tram. Daarbuiten is dat om de twintig minuten. 

 

Volgende stap in bredere ontsluiting noorden van Antwerpen

De ingebruikname van lijn 70 is een volgende stap in de bredere ontsluiting van het noorden van Antwerpen. Eerder werd lijn 6 al verlengd tot P+R Luchtbal, aan de grens met Ekeren. In de loop van 2019 komen er nog twee tramlijnen bij. Zo zal tramlijn 1 vanaf P+R Luchtbal via de Leien en het Operaplein naar het nieuwe justitiepaleis sporen. Ook het Havenhuis krijgt een rechtstreekse verbinding met het centrum van de stad.

Lijn 70 is een tijdelijke lijn voor de duur van de werken aan de Noorderlijn. Na afloop wordt het definitieve netwerk bepaald.

 

Haalbaarheidsstudie ongebruikte premetrostations

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

“Vandaag is het de vierde keer op goed een jaar dat we een lintje knippen voor nieuwe traminfrastructuur in Antwerpen. De voorbije jaren kreeg de stad er al 15 kilometer spoor bij, 2,5 kilometer staat nog in de steigers. Deze tramuitbreidingen worden goed gebruikt: het aantal ontwaarde tickets is met 40 procent gestegen. Als de volgende Vlaamse regering het wil, knippen we over een paar jaar ook een lintje voor een of meerdere nieuwe premetrostations. Vorige week hebben we daarvoor een haalbaarheidsstudie opgestart.”

40 % meer tramreizigers op verlengde lijnen Noorderlijn

De eerste zeven maanden van dit jaar lag het aantal ontwaarde tickets op de tramlijnen van Noorderlijn 40 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De topper is tramlijn 10. Na de verlenging via de tunnel onder de Leien is het aantal ticketregistraties daarop met ruim driekwart gestegen. Alle premetrolijnen samen noteren een groei met 13 procent. Dit cijfer is exclusief de ritten door abonnees.

De Lijn ziet enkele verklaringen voor de groei. Eerst en vooral zorgen de verlengde lijnen voor een snelle en storingsvrije verbinding met het stadscentrum vanuit zowel het zuiden als het oosten. Daarnaast zijn er de langere trajecten van beide lijnen: lijn 8 is verlengd tot knooppunt Zuid, lijn 10 tot P+R Schoonselhof. Aan knooppunt Zuid stappen de gebruikers van de buslijnen 290, 295 en 500 over op de tram.

 

Tram 6: + 18 % / Tram 7: + 22 %

De tramlijnen 6 en 7 tellen over dezelfde periode ongeveer een vijfde meer tickets. Beide lijnen zorgen voor een betere verbinding met het stadscentrum vanuit het noorden van de stad. Op beide lijnen samen steeg het aantal ticketgebruikers met 89 000.

 

Tram 8: + 58 % / Tram 10: + 77 %

De eerste zeven maanden van dit jaar steeg het aantal ticketontwaardingen op de lijnen 8 en 10 met 203 000 stuks. Op lijn 8 is dat een toename met 58 procent, op lijn 10 met 77 procent.

 

Verlengde tramlijnen Noorderlijn
Lijnnr % Ingebruikname Oude traject           Nieuwe traject Extra haltes
6 +18% 3 juni 2017 Olympiade-Metropolis Olympiade - P+R Luchtbal 4
7 +22% 5 augustus 2017 Mortsel-Sint-Pietersvliet Mortsel-Eilandje 2
8 +58% 3 juni 2017 P+R Wommelgem-Astrid P+R Wommelgem – Zuid 7
10 +77% 3 juni 2017 Wijnegem-Melkmarkt Wijnegem – P+R Schoonselhof

 

17

 

Noorderlijn

Om de Noorderlijn te realiseren, werken De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen samen met de aannemersgroep TramContractors NV, bestaande uit BAM Contractors, BAM Infrarail, BAM Track, BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie en Cofely Fabricom (ENGIE).

Het Noorderlijnproject is een belangrijke bouwsteen van het Masterplan 2020. Dit plan van de Vlaamse Regering wil:

  • de bereikbaarheid van de stad en de haven veilig stellen voor alle vervoersmiddelen

  • de verkeersveiligheid van alle weggebruikers verbeteren

  • de leefbaarheid voor de Antwerpenaars garanderen

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.