Nog 1 dag gratis openbaar vervoer voor 65+

Vanaf september betalen senioren op De Lijn

Vlaamse 65-plussers kunnen op maandag 31 augustus de laatste keer gratis met De Lijn reizen. Vanaf 1 september moeten senioren betalen als ze de bus of tram nemen. Daarmee komt een einde aan 15 jaar gratis openbaar vervoer voor hen. Een tweede belangrijke wijziging is dat senioren die een jaarabonnement hebben, hun MOBIB-kaart moeten registreren bij de opstap. Intussen hebben al meer dan 300 000 senioren een jaarabonnement op De Lijn genomen. 

 

2 grote wijzigingen op 1 september
Op 1 september zijn er 2 grote wijzigingen voor senioren die een bus of tram van De Lijn nemen. Eerst en vooral moeten 65-plussers opnieuw zelf betalen voor hun rit met De Lijn. Sinds 2000 waren bus en tram gratis voor hen. 65-plussers die vanaf 1 september meerijden zonder te betalen, rijden zwart en worden bij een controle geverbaliseerd. De eerste keer leidt dat tot een boete van 107 euro.

De tweede grote wijziging is de verplichte registratie. Al wie reist met een MOBIB-kaart, moet die bij elke op- en overstap registreren. Wie dat niet doet, wordt bij een controle geverbaliseerd. Het eerste pv van een vergeetachtige MOBIB-gebruiker wordt geseponeerd, vanaf de tweede keer volgt een administratieve toeslag van 20 euro, vanaf de derde keer is dat 50 euro. 

 

Kaart niet meer in toestel steken

Registreren kan heel eenvoudig door de MOBIB-kaart op maximaal 5 centimeter vóór de blauwe knop op het registratietoestel te houden. De gegevens op de kaart worden contactloos gelezen, d.w.z. zonder dat ze in de kaartlezer gestoken wordt. Dit gaat sneller dan vroeger, toen de kaart nog in een leestoestel moest gestoken worden. Om de kaart goed te kunnen lezen, moet ze stabiel gehouden worden voor het toestel.

Als de kaart goed is gelezen, verschijnt een V-teken op een groene achtergrond. Is de kaart slecht gelezen, dan verschijnt een kruis op een rode achtergrond. Het is niet nodig om de MOBIB-kaart ook te registreren bij het afstappen. Meer uitleg en een filmpje over hoe ze de MOBIB-kaart moeten gebruiken, vinden senioren op www.delijn.be/65plus. 

 

309 884 senioren hebben jaarabonnement
Al 309 884 Vlaamse 65-plussers hebben een jaarabonnement gekocht. Dat is ruim een derde (34,3 %) van de senioren die werden aangeschreven en veel meer dan de 200 000 à 250 000 abonnementen die De Lijn had verwacht te verkopen tegen 1 september.

Een jaarabonnement is de interessantste optie voor wie minstens 17 keer per jaar de bus of tram heen en terug neemt. Senioren die dat niet doen, betalen best met een Lijnkaart (1,40 euro / rit), sms-ticket (1,80 euro + 0,15 euro telecomkosten) of biljet (3 euro / rit). 

 

Abonnees 6-64 jaar stappen in 2016 over op MOBIB
Nu de MOBIB-kaart is uitgerold naar de 65-plussers, komen de abonnees van 6 tot en met 64 jaar aan de beurt in 2016. De gebruikers van rittenkaarten volgen in de laatste fase.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.