Omleiding voor tramlijn 24 door dringende werken

4 juni 2024 - Vandaag merkten technici van De Lijn op dat er een verzakking is opgetreden ter hoogte van de spooraansluiting aan de Londenbrug. Om elk risico op ontsporing te vermijden, is de tramexploitatie over de Londenbrug tijdelijk stopgezet. Morgen starten de herstelwerken. Tot het einde van de werken krijgt tramlijn 24 gedurende de hele dag haar eindhalte aan het Havenhuis.

Het tramtracé over de Londenbrug werd een aantal jaar geleden door middel van een Publiek Private Samenwerking (PPS), Brabo 2, gebouwd. De private partner, verantwoordelijk voor het onderhoud binnen het PPS-project, start morgen, woensdag 5 juni met herstelwerkzaamheden. ​

Door werken in het kader van de Oosterweelverbinding kreeg tramlijn 24 sinds 2 mei tijdens de daluren haar eindhalte aan het MAS. Tijdens de spitsuren bleef lijn 24 naar haar normale eindhalte Havenhuis rijden. Sinds begin mei wordt het scheepvaartverkeer van en naar de Stadshaven door de werken aan de Oosterweelverbinding omgeleid via de Mexicobruggen. De Mexicobruggen die het Kattendijkdok en het Houtdok verbinden, staan daardoor veel frequenter en op onregelmatige tijdstippen open. Daardoor is ook het tramverkeer over de brug geïmpacteerd.

Door de werken aan de Londenburg zal lijn 24 tijdelijk terug de hele dag door haar eindhalte aan het Havenhuis hebben tot het einde van de werken.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.