Ontdek het betoverende Lichtfestival in Gent met De Lijn

Van 31 januari tot en met 4 februari 2024

Maak je klaar voor een onvergetelijke reis door de schitterende lichtkunstwerken van het Lichtfestival in Gent van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2024. Stap op de bussen en trams van De Lijn en reis met minder CO2 naar een wereld vol kleur, creativiteit en verwondering.

Tijdens het Lichtfestival rijden heel wat lijnen volgens een aangepaste dienstregeling. Zo kan je vaker mee én kan je ’s avonds laat nog voordelig naar huis of naar een van de (gratis) park-and-rides.

Extra trams en bussen naar het Lichtfestival

Elke dag brengen de chauffeurs van De Lijn jou veilig naar en van het lichtspektakel. ’s Avonds (tot 1 uur) zijn er extra ritten en/of hogere frequenties op de volgende bus- en tramlijnen: tramlijnen T1, T2, T3 en T4 en buslijnen 5a, 5b, 10, 11, 12a, 12b, 16, 19, 33, 34, 40, 41, 50, 55, 56, 60, 70, 71, 76, 77 en 78.

Stippel je route uit via de routeplanner of de app.

Omleidingen tijdens het Lichtfestival

Buslijn 6 rijdt niet tijdens het evenement omdat het wandelparcours van het Lichtfestival volledig op deze reisweg ligt.

Andere bussen en trams kruisen dan weer het wandelparcours en volgen daarom een omleiding:

  • Tramlijn T1 rijdt op weekdagen vanaf 18 uur en op zaterdag en zondag vanaf 17 uur via het Justitiepaleis/Kortrijksepoortstraat en zorgt op die manier voor een frequentere bediening van het Sint-Pietersstation en Flanders Expo.
  • Tramlijn T2 rijdt heel dicht langs het wandelparcours met ’s nachts op bepaalde tijdstippen extra ritten tot de Langesteenstraat.
  • Buslijnen 10, 11, 12a en 12b kunnen vanaf een uur voor de start van het evenement de omgeving van Sint-Jacobs en de Vlasmarkt niet meer bedienen. De omleiding loopt via de Limburgstraat, Gent Zuid, Kasteellaan. Aan Dampoort Station zijn alternatieve haltes.
  • Buslijnen 5a en 5b kunnen de omgeving Tolhuislaan tot Gent Zuid niet bedienen en rijden om via de Blaisantvest – Brugsepoort – Korenmarkt. Deze omleiding geldt ook voor buslijnen 55, 56, 561, 562, 562, 564 en 565.

De omleidingen voor de bussen starten op week- en zaterdag vanaf 18 uur, op zondag vanaf 17 uur.

Bekijk de omleidingen op kaart.

Bereikbaarheid park-and-rides

Wie met de wagen komt, parkeert die best aan een van de park-and-rides en stapt daarna over op bus of tram. En geen zorgen, genieten van het Lichtfestival kan met volle teugen, want de laatste ritten vertrekken pas rond 1 uur ’s nachts in het centrum.

Bekijk de park-and-rides op kaart.

Koop je vervoerbewijs vooraf

Op alle lijnen gelden de standaard tarieven en vervoerbewijzen.

Voor iedereen toegankelijk

Ook als minder mobiel persoon kan je met de bus of tram naar het Lichtfestival. Enkele belangrijke haltes langs het wandelparcours zijn rolstoeltoegankelijk:

  • Tramhaltes Duivelsteen (tram T2)
  • Korenmarkt (tram T2 en bus 10, 11, 12a, 12b, 5a, 5b, 55, 56, 561, 562, 563, 564 en 565)
  • Lippensplein: tram T3
  • Vogelmarkt: tram T3
  • Oude Houtlei: tram T1 en T3

Het tijdelijke busstation in de Kasteellaan (vlakbij station Dampoort) is niet rolstoeltoegankelijk.

Meer info?

https://www.delijn.be/nl/content/lichtfestival/

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.