Vrijdag opnieuw bussen De Lijn naar Brussel Noord

Nodige garanties voor veiligheid en properheid busstation

De bussen van De Lijn bedienen vanaf vrijdag 30 november opnieuw het Brusselse Noordstation. Na constructief overleg met de betrokken partijen zijn er voldoende garanties om de tijdelijke haltes in de buurt van het station op te heffen. Alle betrokken partijen hebben afspraken gemaakt over de properheid en veiligheid van het busstation.

 

“Maatregelen al zichtbaar”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

“Het is spijtig dat het zover is moeten komen, maar ik ben blij dat de tijdelijke verhuizing van Brussel Noord vruchten afwerpt. Door deze actie zijn er duidelijke afspraken gemaakt op vlak van veiligheid en hygiëne. Zo komen er toiletten voor de chauffeurs die met een badgesysteem toegankelijk zullen zijn en zal er meer en grondiger gekuist worden. Met een uitbreiding van het aantal patrouilles in de week en in het weekend worden er ook grote stappen vooruit gezet op het vlak van veiligheid. Reizigers en chauffeurs zullen vanaf morgen weer kunnen op- en afstappen aan Brussel Noord, en hopelijk snel aan een nieuwe busterminal.”

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

“Voor onze reizigers en medewerkers ben ik blij dat we na vier dagen terugkeren naar Brussel Noord. Na constructief overleg met alle betrokken partijen hebben we garanties die de situatie verbeteren. Op het terrein zijn die eerste maatregelen al zichtbaar. We hebben er alle vertrouwen in dat de situatie aanzienlijk verbetert door deze afspraken. Samen met de betrokken partijen volgen we de toestand op het terrein nauwgezet op en overleggen we regelmatig. De verplaatsing van de haltes was een tijdelijke maatregel, met onze terugkeer naar het station houden we woord.”

Vanaf vrijdag hervatten de 30 buslijnen de bediening van het Noordstation. Het loket van De Lijn in het station heropent maandag. De Lijnwinkels van Dilbeek en Grimbergen zijn vrijdag gesloten.

 

Maatregelen voor meer veiligheid en hygiëne

Het busstation is intussen grondig gereinigd, het vuilnis is opgehaald. Er komen extra vuilnisbakken en een grote container voor het afval na de voedselbedeling. Met de organisatoren van de voedselbedeling komen afspraken over de locatie en het opruimen van het afval. Het afval binnen en buiten wordt vaker verwijderd. Om wildplassen terug te dringen, komen er urinoirs. Daarnaast komen er vaker poetsploegen langs, ook in het weekend. Op 8 december opent het Rode Kruis een nachtopvang voor transmigranten.

Qua veiligheid zal de Brusselse politie de hele dag patrouilleren in en rond het station. De controledienst van De Lijn krijgt ook een rechtstreekse lijn met de politie. Ook de drugsproblematiek in CCN wordt aangepakt. Er komt ook verlichting in de donkere hoeken.

 

sonja.loos@delijn.be

woordvoerster, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.