Opnieuw minder personeel door corona – impact op dienstverlening

Opnieuw minder personeel door corona – impact op dienstverlening

De effecten van de pandemie laten zich in de hele maatschappij weer volop voelen. Ook De Lijn merkt sinds kort de impact van omikron. Sinds eind vorige week wordt meer uitval onder het personeel genoteerd, en dat heeft gevolgen voor de dienstverlening. De Lijn adviseert haar reizigers om vlak voor vertrek de rijtijdeninfo te checken via de gebruikelijke communicatiekanalen (website/routeplanner, app, halteborden).  

De voorbije weken ontsnapte De Lijn nog goed aan de impact van omikron. Daar kwam de jongste dagen enige verandering in. Er is een algemene stijging van het aantal collega’s dat uitvalt door ziekte. Op dit moment is er een ziekte-uitval van gemiddeld 13% onder de chauffeurs. Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten worden gereden, en worden er dus ritten geschrapt. Dit is op het ogenblik vooral merkbaar in de regio Leuven en bij de tramdienstverlening in Antwerpen. De grootte van de impact en de lokale spreiding kunnen snel veranderen.

De planners van De Lijn doen er opnieuw alles aan om het wegvallen van ritten zoveel mogelijk te vermijden. Indien er moet worden geschrapt, dan gebeurt dat zeer weloverwogen. Zo wordt de impact van het wegvallen van een chauffeur zoveel mogelijk verdeeld over meerdere lijnen of ritten. Tevens wordt erover gewaakt dat er zo min mogelijk wordt geraakt aan schoolritten, lijnen met een lage frequentie en lijnen waar reizigers geen alternatief hebben.

Reizigers informeren zich best op de dag van hun reis, liefst zo kort mogelijk voor vertrek, over hun reisroute. Ritten die wegvallen worden aangeduid in onze routeplanner op de website, in de De Lijn-app en op onze realtime-infoborden.

De Lijn hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers en klanten. De Lijn neemt dan ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om het openbaar vervoer veilig te houden en de kans op een besmetting laag. Wij roepen onze reizigers permanent op om het mondmasker correct te dragen op de voertuigen en in gesloten infrastructuur. Gezien het belang van ventilatie dienen raampjes en luiken op de voertuigen open te blijven. Ook alle andere voorzorgs- en hygiënemaatregelen blijven van kracht.

  

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.