Opnieuw tramverkeer naar Linkeroever

Stroomvoorziening premetrotunnel hersteld na 38 uur werken

Er rijden opnieuw trams tussen het centrum van Antwerpen en Linkeroever. Na twee testritten is het licht daarvoor op groen gezet. Technici van De Lijn zijn 33 uur non-stop aan de slag geweest om de zwaar beschadigde stroomvoorziening in de premetrotunnel te herstellen. Die kwam donderdagnacht over 350 meter naar beneden tijdens werken van een aannemer.

 

 

Tramlijnen 3, 5, 9 en 15 weer op normale traject

Nu de tunnel weer in gebruik is, herneemt het tramnet zijn normale bediening. De tramlijnen 3,5, 9 en 15 volgen opnieuw hun vertrouwde traject naar Linkeroever. Het zal tot iets na de middag duren om alle trams weer op schema te krijgen. De lijnen 5, 9 en 15 rijden tot P+R Linkeroever, lijn 3 rijdt tot P+R Melsele. Nu het normale premetroverkeer hervat, wordt het extra aanbod afgebouwd.

 

Vanmorgen extra aanbod op en naar Linkeroever

Om de reizigers zo goed mogelijk te helpen, heeft De Lijn vanmorgen het aanbod naar en op Linkeroever versterkt.

  • 15 extra bussen op buslijn 36 (Rooseveltplaats – LO).
  • 2 trams tussen P+R Linkeroever (ter hoogte van Gazet van Antwerpen) en P+R Melsele.
  • De bussen vanuit het Waasland (81-82-83-84-85) werden verlengd tot halte Van Eeden (vlakbij de voetgangerstunnel).

Om mensen tot zo dicht mogelijk bij het stadscentrum te brengen, zijn ook grotere trams ingezet op lijn 11 (Berchem station – Melkmarkt).

 

Complexe herstelling

Technische ploegen van De Lijn en gespecialiseerde aannemers zijn 33 uur in de weer geweest met de herstelling. Rond 5 uur vannacht waren alle losgekomen kabels verwijderd. Donderdagavond was al begonnen met de voorbereiding van de installatie van de nieuwe kabels.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.