Probeerpakket met maandabonnement van De Lijn nu beschikbaar voor alle Vlaamse gemeenten

Probeerpakket met maandabonnement van De Lijn nu beschikbaar voor alle Vlaamse gemeenten

Na een succesvolle pilootfase in Heist-op-den-Berg, Lier, Diest en Mechelen maakt De Lijn haar probeerpakket nu beschikbaar voor heel Vlaanderen. Gemeenten die erop intekenen geven burgers die naar of binnen hun gemeente verhuizen de mogelijkheid om duurzame alternatieven voor hun verplaatsingen uit te proberen. Hiervoor slaan De Lijn, cambio en Blue-bike de handen ineen. 

Elk jaar verhuist iets meer dan 9% van de Vlaamse bevolking

Jaarlijks verhuizen ongeveer 600 000 Vlamingen. Dat zijn ruim een half miljoen mensen die hun verplaatsingsgewoonten herbekijken. Het ideale moment dus om de nieuwe buurt slim en duurzaam te verkennen met mobiliteitsalternatieven voor de eigen wagen. Een levensgebeurtenis zoals een verhuis is dus één van de sleutelmomenten waarop mensen echt open staan voor informatie, er zelfs actief naar op zoek gaan en mogelijks hun gedrag veranderen.

Daarom creëerde De Lijn, samen met cambio en Blue-bike een gratis probeerpakket voor nieuwe inwoners. Het concept werd eerst uitgebreid getest in Heist-op-den-Berg, Lier, Diest en Mechelen. Na een positieve evaluatie wordt het concept nu in heel Vlaanderen uitgerold.

Het probeerpakket voor iedereen die naar of binnen een deelnemende gemeente verhuist, omvat een maandabonnement van De Lijn, inclusief een MOBIB-kaart. Verhuizers kunnen dus een hele maand kosteloos reizen met alle bussen en trams van De Lijn. Ook cambio en Blue-bike, duurzame mobiliteitspartners van De Lijn, leveren hun bijdrage. Cambio biedt een kosteloos lidmaatschap voor twee maanden voor zijn deelauto’s. En met het gratis lidmaatschap van Blue-bike kunnen de verhuizers met een deelfiets eropuit trekken. Zowel cambio als Blue-bike rekenen dus enkel de gebruikerskost aan als een auto en/of fiets wordt ontleend. Het probeerpakket kan bovendien voor het hele gezin aangevraagd worden.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Via het probeerpakket kunnen mensen kennis maken met de dienstverlening van De Lijn en tegelijk combimobiliteit ontdekken met Blue-bike en cambio.”

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “De Lijn draagt de verduurzaming van het verkeer hoog in het vaandel. Het probeerpakket biedt de kans om mensen te overtuigen zich op een duurzamere manier te verplaatsen en zo mee te bewegen naar minder CO2. Combimobiliteit is hierbij het sleutelwoord.”

Hoe vragen gemeenten dit gratis probeerpakket aan?

De Lijn creëerde een digitale flow die het hele aanvraag-, bestel-, en leverproces van het probeerpakket automatiseert. Deze flow kan in bestaande processen voor een verhuisaangifte geïntegreerd worden, aan het loket en via de website van de gemeente?.

Geïnteresseerde gemeenten kunnen een mail sturen naar [email protected] waarna De Lijn hen alle nodige info zal bezorgen om de ontwikkelde flow te integreren in hun gemeenteprocessen.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.