Recordaantal reizigers gecontroleerd

Deze week extra controles op registratie abonnementen

Maandag 16 oktober 2017 — De Lijn heeft de eerste acht maanden van dit jaar de vervoerbewijzen van 1,8 miljoen reizigers gecontroleerd. Nooit eerder voerde de vervoermaatschappij zo veel controles uit. 2,6 procent van de gecontroleerde reizigers kreeg een pv voor zwartrijden. Door gericht te controleren wil De Lijn zwartrijders aanzetten om een geldig vervoerbewijs te kopen. Deze week (vanaf maandag 16 oktober) zullen controleurs extra aandacht hebben voor het correct scannen van abonnementen.

 

Extra focus op drukke lijnen en piekmomenten

De eerste 8 maanden van dit jaar werden 1,8 miljoen reizigers gecontroleerd. Dat zijn er ruim 180 000 meer dan dezelfde periode in 2016, een toename met 11 procent. In deze periode stelden de controleurs 46 656 pv’s op voor zwartrijden, of 7 459 meer (+ 19 %) dan dezelfde periode in  2016. Ongeveer 15 procent van de pv’s ging naar mensen die hun sms-ticket pas hadden aangevraagd toen ze de controleur zagen. Een sms-ticket moet je aanvragen voor je in de bus of tram stapt.

 

‘Kwestie van rechtvaardigheid’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Hoe meer controles, hoe hoger de objectieve en subjectieve pakkans voor zwartrijders. Een overdonderende meerderheid van de reizigers betaalt netjes voor het openbaar vervoer, maar ergert zich terecht kapot aan de kleine kern die liever niet betaalt. Dit is gewoon een kwestie van rechtvaardigheid.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

’37 op de 38 reizigers betalen correct (97,4 %). Om die ene op 38 die dat niet doet (2,6 %) op andere gedachten te brengen, spitsen we onze controle-inspanningen extra toe op de tijdstippen en lijnen die het populairst zijn bij zwartrijders, zoals de spits en de tramlijnen. Deze week hebben we extra aandacht voor o.a. het correct gebruik van studentenpassen in Leuven en Hasselt en de MOBIB-kaarten. Die moet je scannen bij opstap.’

Kwart pv’s geseponeerd

De eerste boete binnen de 12 maanden kost 107 euro, de tweede 294 euro, de derde en volgende 400 euro. Ongeveer een kwart van de pv’s wordt omgezet in een waarschuwing of geseponeerd. Dat is bijvoorbeeld zo voor de eerste keer dat een abonnee zijn abonnement niet op zak heeft, of vergeet zijn MOBIB-kaart te scannen.

De MOBIB-kaart: altijd registreren bij opstap.
Een controleur van De Lijn checkt de geldigheid van een vervoerbewijs.
Het sms-ticket: altijd aanvragen voor je instapt.