Recordaantal reizigers gecontroleerd in 2015

4,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven

Vervoermaatschappij De Lijn heeft vorig jaar een recordaantal reizigers gecontroleerd op zwartrijden. Van de meer dan 2,1 miljoen gecontroleerde reizigers waren er bijna 52 000 niet in orde, dat is 2,4 procent. De vervoermaatschappij gaat ook dit jaar extra en gericht controleren op zwartrijden.  

 

43 % meer controles sinds 2011

Nooit eerder controleerde De Lijn zo veel reizigers als vorig jaar. Het aantal steeg met meer dan 3 procent tot 2,1 miljoen. Dat is 16 procent beter dan de 1,8 miljoen die de Vlaamse regering had opgelegd. De voorbije vier jaar steeg het aantal gecontroleerde reizigers met 43 procent of 635 943 reizigers.

 

51 745 processen-verbaal

In totaal werden vorig jaar 51 745 processen-verbaal opgesteld voor zwartrijden. Dat zijn er 3 966 (8 %) meer dan in 2014. 7 019 reizigers (14 %) kregen een pv omdat ze hun sms-ticket hadden aangevraagd nadat de controleur was opgestapt. Om in orde te zijn, moet een reiziger zijn sms-ticket aanvragen vóór het opstappen. Daarnaast werden 880 pv’s opgesteld voor vervalsing van een sms-ticket. Daaronder valt bijvoorbeeld het doorsturen van een sms-ticket.

 

‘Kordate controle is een kwestie van rechtvaardigheid’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Kordate controle is een kwestie van rechtvaardigheid. We vragen voor ons openbaar vervoer een billijke bijdrage, en het gros van die reizigers betaalt altijd correct. We zijn aan het al die bonafide reizigers en de belastingbetaler verplicht om de zwartrijders eruit te halen. Bij elke extra controle stijgt de pakkans. We hebben in 2015 ook bewust de boetes verhoogd, om zwartrijders nog meer af te schrikken. Zo houden we ons openbaar vervoer samen betaalbaar.’

Na seponering van een aantal pv’s is voor 4,1 miljoen euro aan boetes voor zwartrijden uitgeschreven. Sinds 1 september betaalt een zwartrijder 107 euro, bij recidive loopt dat op tot 400 euro. Bij gevaarlijk gedrag of fraude met vervoerbewijzen gaan de boetes van 250 tot 500 euro.

 

‘Zwartrijden op laagste niveau sinds 2008’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De intensievere controles op zwartrijden werpen vruchten af. Door meer te controleren en sommige controles aan te kondigen, is het aantal betrapte reizigers de voorbije jaren gedaald tot het laagste niveau sinds 2008. In 2015 liep 1 reiziger op 42 (2,4 %) tegen de lamp, in 2008 was dat nog 1 reiziger op 31 (3,2 %). Bijna 98 procent van de reizigers betaalt dus correct. Ook dit jaar blijven we heel gericht en intensief controleren.’

 

2016-02-29---persbericht-De-Lijn---recordaantal-reizigers-gecontroleerd.pdf

PDF - 294 Kb

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.