Reizen zonder fronsen: vlotte en duurzame reisplanning via de digitale tools van De Lijn

Reizen zonder fronsen: vlotte en duurzame reisplanning via de digitale tools van De Lijn

Vanaf nu ook met de gloednieuwe functie ‘Voertuig op kaart’

Reizigers van De Lijn kunnen voortaan genieten van een nog soepelere reiservaring dankzij de recente toevoeging aan de app van De Lijn. Met de gloednieuwe functie 'Voertuig op kaart' kunnen reizigers in realtime hun bus of tram volgen op een interactieve kaart. De lancering van deze feature, een primeur voor de Benelux, wordt ondersteund door de campagne ‘Maak kennis met Frans en Frons’.

“Met de nieuwe ‘Voertuig op kaart’-functie brengen we de reiservaring bij De Lijn naar een hoger niveau. Bij De Lijn streven we er voortdurend naar om onze diensten te optimaliseren en nieuwe functies te ontwikkelen, en deze toevoeging is een van onze meest geavanceerde tot nu toe. We zetten hiermee maximaal in op het ontzorgen van onze reizigers. We willen hen een vlotte, aangename reiservaring met het openbaar vervoer aanbieden." - Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

Met 'Voertuig op kaart' hebben reizigers de mogelijkheid om hun voertuig in realtime te volgen terwijl ze onderweg zijn. De interactieve kaart in de app geeft hun de exacte locatie van hun bus of tram weer. Dit stelt reizigers in staat om hun reis nauwkeurig te plannen en eventuele vertragingen of wijzigingen in de dienstregeling op de voet te volgen.

Bovendien biedt De Lijn extra voordelen aan reizigers die in de app een account hebben aangemaakt,  en favoriete haltes of lijnen hebben aangeduid. Deze gebruikers ontvangen gepersonaliseerde reisinformatie bij storingen of wijzigingen in de dienstregeling.

Op 1 juli gaat een volgende fase in van het nieuwe netwerk in het kader van basisbereikbaarheid. Verspreid over Vlaanderen gaan er lijnen veranderen. Klanten kunnen dan rekenen op de reisinformatiekanalen om hen wegwijs te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Deze nieuwe functie komt net op tijd, namelijk voordat fase 1 van de uitrol van de nieuwe vervoersplannen van start gaat. Op 1 juli wordt het nieuwe openbaar vervoerssysteem onder de noemer Hoppin echt zichtbaar op het terrein. Van het aanpassen van reiswegen, frequenties en haltes tot het hervormen van bepaalde lijnen. De nieuwe functie houdt reizigers op de hoogte van wijzigingen op hun bus- of tramroute. De tool past perfect binnen het plaatje van de mobiliteit van morgen.” 

Reizen zonder fronsen

De nieuwe campagne 'Maak kennis met Frans en Frons' introduceert deze nieuwe functie 'Voertuig op kaart' aan het grote publiek op een humoristische manier. Frans en Frons zijn twee personages die symbool staan voor de stressvolle gedachten die reizigers kunnen hebben tijdens hun reis. Ze worden afgebeeld in verschillende situaties waarin ze zich afvragen: "Hoe laat komt de bus of tram?", "Moet ik nu vertrekken?", "Kan ik nog even in bed blijven liggen of moet ik me haasten?".

Wanneer de reiziger echter gebruikmaakt van de 'Voertuig op kaart'-functie, verdwijnen Frans en Frons als sneeuw voor de zon. Dit benadrukt het gemak en de gemoedsrust die deze nieuwe feature biedt.

De app van De Lijn: een slimme digitale reisgezel

De app van De Lijn is als het ware een persoonlijke reisassistent, altijd binnen handbereik.

Met haar geavanceerde mobiele app hebben de reizigers alles wat zij nodig hebben voor een naadloze reiservaring direct in hun broekzak. De app biedt talloze handige functies. Zo kunnen reizigers gemakkelijk de beste route vinden, rekening houdend met de actuele dienstregeling en mogelijke vertragingen. Bovendien geeft de app realtime informatie over doorkomsten, zodat zij altijd op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen in de dienstregeling. Een ander handig kenmerk van de app is de mogelijkheid om vervoerbewijzen aan te schaffen. Geen gedoe meer met losse tickets, de reizigers kunnen gewoon hun vervoerbewijs rechtstreeks via de app kopen. Daarnaast kunnen zij met de app snel en gemakkelijk informatie over haltes vinden. Zo weten ze altijd waar ze moeten zijn en wanneer ze kunnen instappen.

Wat deze app verder kenmerkt, is de mogelijkheid om persoonlijke voorkeuren op te slaan. Zo kunnen reizigers favoriete haltes, lijnen, trajecten of locaties toevoegen, zodat ze snel toegang hebben tot de informatie die voor hen het belangrijkst is. Dit bespaart tijd en maakt de reiservaring nog beter. Daarnaast biedt de app een handige druktebarometer. Voordat men instapt, kan men zien hoe druk het voertuig naar verwachting zal zijn. Om ervoor te zorgen dat de reiziger zijn bestemming niet mist, kan hij afstapwaarschuwingen instellen. Op deze manier wordt hij op tijd gewaarschuwd wanneer hij moet uitstappen.

Enkele cijfers

  • Maandelijks bezoeken tussen 7 en 12 miljoen reizigers de app of de website*
  • Maandelijks worden tussen 3,8 en 9 miljoen routes uitgestippeld (app en website)*
  • 2,5 miljoen reizigers hebben reeds een account aangemaakt*
  • Tijdens topmaanden worden bijna 600 000 tickets geactiveerd in de app*
  • In het najaar van 2022 had 95 % van de volwassen inwoners van het Vlaamse Gewest thuis toegang tot het internet**
  • 82 % van de volwassen inwoners van het Vlaamse Gewest had in het najaar van 2022 een computer/laptop, 81 % een smartphone, 51 % een tablet en 28 % een gsm**


* bron: De Lijn
** bron: https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/media-en-mediagebruik/mediabezit

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.