Reizigers De Lijn kunnen nu ook surfen op de bus

35 wifibussen in Genk, Hasselt, Leuven en Turnhout

Reizigers van De Lijn kunnen voortaan ook surfen op de bus. Na de wifitrams in Antwerpen en Gent test de vervoermaatschappij nu  35 wifibussen in Genk, Hasselt, Leuven  en Turnhout. Met gratis wifi wil de vervoermaatschappij haar reizigers een extra service bieden en ook onderweg digitaal mobiel maken. De gratis wifi is mogelijk door de samenwerking tussen De Lijn, haar reclamedochter LijnCom en Hello bank!, dat de wifi aanbiedt. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts stelde vrijdag de eerste wifibus voor in Leuven.

 

‘Bus moet positief alternatief zijn voor de wagen’
Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit:

‘De bus moet een positief alternatief zijn voor de wagen. Ik wil mensen verleiden met snelheid en comfort. Draadloos internet is daar één element van. Zo kunnen reizigers tijdens hun busrit surfen of mails bekijken, en wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor een breed publiek.’

 

‘Na proefperiode evaluatie over bijkomende voertuigen’
Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn:

‘Na de wifitrams in Antwerpen en Gent testen we nu ook wifi op 35 bussen in Leuven, Turnhout, Hasselt en Genk. Met de wifi op onze voertuigen willen we onze reizigers een extra service bieden. 7 van de 10 verkochte mobiele telefoons zijn immers smartphones. Zo maken we het onze gebruikers ook makkelijker om onze realtime reisinfotoepassingen te gebruiken, want daarvoor heb je een dataverbinding nodig. Of er wifi kan komen op bijkomende voertuigen, beslissen we na een evaluatie.’

In december komen er nog 14 wifibussen in Mechelen en 8 in Aalst. Begin december zullen de ook de 90 voorziene trams in Antwerpen en Gent allemaal zijn uitgerust met gratis wifi.

 

‘Wifi op tram en bus is relevant voor de reiziger’
Michael Anseeuw, directeur Hello bank!:

‘De samenwerking met De Lijn om wifi te voorzien op de trams in Antwerpen en Gent heeft bijgedragen tot onze bekendheid, maar ook heel veel reizigers (inclusief onze leden) vinden het relevant en aangenamer om de reistijd door te brengen. Deze samenwerking willen we daarom niet alleen voortzetten met de bussen, maar ook doortrekken naar volgend jaar met onder meer de kusttrams.’


Wifibussen herkenbaar aan affiche
Leuven krijgt 16 wifibussen, die zullen rijden op  de lijnen 1 (Leuven – Heverlee) en 2 (Kessel-Lo – Heverlee). Turnhout heeft 10 wifibussen op lijnen 1 (Beerse Ten Hout – Zevendonk), 2 (Boomgaardplein – Parkwijk) en 450/451 (Turnhout – Weelde). In Limburg rijden 9 wifibussen op de as Hasselt – Genk.


Registreren op de bus
De wifibussen kunnen meestal gebruikmaken van het 4G-netwerk van Mobistar. Ze zijn herkenbaar aan een affiche van Hello bank! op de zijkant. Daarop staat ‘ontdek hier het gratis-wifi-op-de-bus-gevoel'.

Wie gratis wil surfen, moet zich eerst registreren op een wifibus. Dat doe je door op de landingspagina je gsm-nummer in te voeren en een wachtwoord te kiezen. Vervolgens krijg je een sms’je met een code die je moet invoeren. Zodra dat gebeurd is, kan je surfen.


Maandelijks voor 250 megabyte vrij surfen
Surfen is vrij, met uitzondering van porno, illegale downloadsites en een aantal extremistische sites. Geregistreerde reizigers hebben een gebruikslimiet van 250 megabyte per maand. Dat is ruimschoots voldoende om social media te gebruiken, financiële transacties uit te voeren, te surfen en mails te lezen. De Lijn bekijkt of abonnees meer megabytes kunnen krijgen.

Contacteer ons
Hilde Junius Woordvoerster Hello Bank!
Jeroen Tiebout Woordvoerder, Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn, De Lijn
Hilde Junius Woordvoerster Hello Bank!
Jeroen Tiebout Woordvoerder, Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.