Reizigers kunnen vanaf december trambus nemen

Reizigers kunnen vanaf december trambus nemen

Laatste vergunningen in de pijplijn

Reizigers van De Lijn kunnen in de loop van december meerijden met de eerste trambus van het land. De vervoermaatschappij had de trambus graag al vanaf september ingezet, maar heeft nog niet alle vergunningen ontvangen. Hierdoor kan De Lijn niet alle nodige testritten uitvoeren.

Op korte termijn wil De Lijn trambussen inzetten op de lijn 820 tussen Jette, Vilvoorde en Brussels Airport. Omdat dit de eerste keer is dat er trambussen rijden in ons land, zijn er verschillende vergunningen en speciale toelatingen nodig. De Lijn had de trambus graag al vanaf september ingezet voor reizigers. Doordat een aantal vergunningen nog in de pijplijn zitten, is dit niet meer haalbaar. Eenmaal de laatste vergunningen zijn toegekend, heeft De Lijn nog een maand werk met de laatste voorbereidingen. De Lijn voorziet dat reizigers in de loop van december op de trambus kunnen stappen.

Er worden ook nog enkele kleine ingrepen gepland, zodat de trambus straks zeker vlot kan doorstromen. Voor deze werken zijn geen nieuwe vergunningen meer nodig. De eerste testritten zijn vlot verlopen.

De trambus van De Lijn tijdens een testrit.
De trambus van De Lijn tijdens een testrit.

 

De trambus van De Lijn.
De trambus van De Lijn.

 

De trambus vlakbij Brussels Airport.
De trambus vlakbij Brussels Airport.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.