Rolstoelgebruikers moeten niet meer reserveren op 57 bus- en tramlijnen

Rolstoelgebruikers moeten niet meer reserveren op 57 bus- en tramlijnen

Verdere uitbreiding hangt af van toegankelijk maken haltes door wegbeheerders

Rolstoelgebruikers hoeven vanaf maandag 3 december niet meer te reserveren voor een rit met 57 bus- of tramlijnen. Op deze ‘Meer Mobiele Lijnen’ zet De Lijn uitsluitend toegankelijke voertuigen in en is een gegarandeerd deel van de haltes toegankelijk. Binnenkort bezorgt de vervoermaatschappij de 15 vervoerregio’s (die vanaf 2020 mee zullen beslissen over het openbaarvervoeraanbod) een lijst met haltes die best eerst toegankelijk worden gemaakt. De toegankelijkheid van een halte is de bevoegdheid van de wegbeheerder. 

 

“Komaf maken met de reservatieplicht”

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

“Als vervoerbedrijf willen we komaf maken met de reservatieplicht van rolstoelgebruikers. Net als iedereen moeten ook deze mensen de bus of tram kunnen nemen wanneer ze dat willen. Daarom breiden we onze ‘Meer Mobiele’ Lijnen uit: lijnen met een gegarandeerd aandeel aan toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. Wij blijven stappen zetten om onze voertuigen toegankelijker te maken, het is aan de wegbeheerders om te volgen met de haltes. Zij zijn verantwoordelijk voor de halte-infrastructuur.”

Rolstoelgebruikers die de zekerheid willen hebben dat ze kunnen meerijden op een andere lijn, kunnen daarvoor nog altijd reserveren.

 

9 tramlijnen en 48 buslijnen

De Meer Mobiele Lijnen zijn 57 veelgebruikte lijnen: 9 tramlijnen en 48 buslijnen. West-Vlaanderen telt 25 Meer Mobiele Lijnen, Limburg 14, Antwerpen 9, Vlaams-Brabant 5 en Oost-Vlaanderen 4.

[Redacties: het overzicht van alle lijnen staat verderop.]

Op deze 57 lijnen zet De Lijn uitsluitend toegankelijke bussen of trams in. Dat wil zeggen: met een lagevloer en een oprijdplaat. Daarnaast is een bepaald aandeel van de haltes toegankelijk voor een rolstoelgebruiker. Minstens de helft is toegankelijk met assistentie, minstens 30 procent zonder assistentie. Toegankelijk betekent dat het perron verhoogd is, voldoende breed, effen en obstakelvrij. Voor blinden en slechtzienden is er een geleidelijn en opstakvlak in rubbertegels. 

 

Verdere uitbreiding

De verdere uitbreiding hangt af van de wegbeheerders: de steden en gemeenten en het Vlaams gewest. Zodra zij meer haltes toegankelijk maken, zal De Lijn het aantal lijnen zonder reservatie verder uitbreiden. De steden, gemeenten en het Vlaams gewest zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van meer dan 35 000 haltes.

Binnenkort krijgen de 15 vervoerregio’s van De Lijn een lijst met haltes die ze best eerst toegankelijk maken. Het gaat om haltes die veel gebruikt worden of op drukke lijnen liggen.

 

3 pictogrammen zeggen voor wie halte toegankelijk is

Of een halte toegankelijk is, kunnen gebruikers terugvinden in de routeplanner van De Lijn (www.delijn.be/mml). Drie pictogrammen geven aan of een halte toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker met of zonder assistentie, en voor blinden en slechtzienden. Deze toegankelijkheidsinformatie is online op te vragen voor alle haltes in Vlaanderen. Ze wordt ook aangebracht op de halteborden.

 

 

Overzicht per provincie

Antwerpen: 5 tramlijnen en 4 buslijnen zonder reservatie

Antwerpen krijgt er acht toegankelijke lijnen bij: vier tramlijnen en vier stadsbuslijnen. Tramlijn 15 was al toegankelijk.

Door de uitbreiding kunnen rolstoelgebruikers vanuit alle windrichtingen naar Antwerpen rijden met bus of tram. Bij de trams gaat het om de premetrolijnen 3, 5, 6, 9 en 15 naar het stadscentrum. Vier daarvan (3, 5, 9 en 15) bedienen ook Linkeroever. De premetrostations Diamant, Astrid, Meir en Sport hebben liften naar de perrons. Ook het station Opera, dat na een grondige renovatie volgend jaar weer opengaat, krijgt liften.

De buslijnen zonder reservatie rijden in de stadsrand (lijnen 19 en 38) of naar het centrum (17 en 22). Twee buslijnen bedienen het universitaire ziekenhuis in Wilrijk .

 

Tram

3 - P+R Merksem - P+R Melsele

5 - P+R Linkeroever

6 - P+R Olympiade - P+R Luchtbal

9 - P+R Linkeroever

15 - P+R Boechout - P+R Linkeroever

 

Bus

17- UZA - Centraal Station - Brouwersvliet

19 - Sportpaleis - Deurne Zuid

22 - UZA - Valaar - Groenplaats

38 - Zuidstation – Schijnpoort

 

Oost-Vlaanderen – 4 lijnen zonder reservatie

In Oost-Vlaanderen hoeven rolstoelgebruikers niet meer te reserveren op vier lijnen: twee tramlijnen en twee streekbuslijnen. Tramlijn 1 was al toegankelijk.

Door de uitbreiding zijn twee van de drie Gentse tramlijnen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het gaat om lijnen 1 en 2. Ook op de veelgebruikte buslijn 87 en de nachtlijn N76 kunnen rolstoelgebruikers mee zonder reservatie.

 

Tram

1 - Flanders Expo - Gent Sint-Pieters - Evergem Brielken

2 - Leeuw - Zwijnaarde

 

Bus

87 - Antwerpen Linkeroever - Burcht - Zwijndrecht

N76 (nachtlijn) - Gent Dampoort - Sint-Denijs-Westrem Dorp

 

Limburg: 14 buslijnen zonder reservatie

In Limburg rijden vanaf 3 december 14 buslijnen waarop rolstoelgebruikers niet meer moeten reserveren. 

 

1 - Hasselt - Genk

9 - Genk - As - Lanklaar - Dilsen - Maasmechelen

11 - Genk - As - Neeroeteren - Maaseik

38 - Hasselt - Kortessem - Borgloon - Heers

51 - Hasselt - Stokrooie - Zolder – Heusden

11 - Maaseik - Genk - Hasselt

44 - Genk Station - Opglabbeek (bediening Bewel)

180 - Lommel - Hasselt

182 - Hasselt - Neerpelt - Achel Sneldienst

183 - Genk - Bree - Neerpelt Sneldienst

CP - Centrumpendel Hasselt

BP - Boulevardpendel Hasselt

H61 - Hasselt - Rapertingen - Hasselt Station

G1 - Sledderlo - Genk Station - Waterschei

 

Vlaams-Brabant: 5 buslijnen zonder reservatie

In Vlaams-Brabant komen er 5 lijnen waarop rolstoelgebruikers niet meer moeten reserveren.

 

29 - Tienen Station - Tienen Industriepark

171 - Brussel - Brukom - Halle via N6

240 - Brussel – Wemmel

600 - Buitenringbus Leuven

601 - Binnenringbus Leuven

 

West-Vlaanderen: Kusttram en 23 buslijnen zonder reservatie

West-Vlaanderen heeft vanaf 3 december het grootste aantal lijnen zonder reservatie: de Kusttram en 23 buslijnen. Het gaat om zowel stads- als streeklijnen in of naar Brugge, Oostende, Kortrijk en Ieper.

Op het traject van de Kusttram is driekwart van de Kusttramhaltes (51 van de 68) zonder assistentie toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een halte is toegankelijk met assistentie. Concreet betekent dit dat rolstoelgebruikers in elke kustgemeente minstens één toegankelijke halte vinden in elke richting. Midden volgend jaar krijgt ook Lombardsijde twee toegankelijke haltes. De werken hiervoor zijn aan de gang.

Dit jaar maakten het Vlaams Gewest en De Lijn 16 bijkomende Kusttramhaltes toegankelijk. Volgend jaar komen er nog eens 8 tramhaltes bij.

 

Kusttram

0 - De Panne-Oostende-Knokke

0 - Knokke-Oostende-De Panne

 

Brugge

3 - Brugge Station – Sint-Pieters – Centrum (stadsschouwburg)

6 - Brugge Station – Sint-Kruis (Malehoek)

13 - Brugge Station – Centrum - AZ Sint-Jan

23 - Brugge Station - Blauwe Toren

27 - Brugge Station - Kinepolis-Loppem

31 - Brugge – Wenduine - De Haan

52 - Brugge – Jabbeke – Gistel - Oostende

53 - Brugge - Jabbeke

 

Ieper

1 - Centrumbus Ieper

 

Kortrijk

1 - Kortrijk Station - Kinepolis XPO - AZ Groeninge

13 - Kortrijk Station - Hoog Kortrijk

40 - Kortrijk - Wevelgem - Menen

 

Oostende

1 - Centrumbus Oostende

5 - Oostende - Stene Dorp

6 - Oostende - Luchthaven Raversijde

9 - Oostende – Groenendijk - Sas Slijkens - Oostende

50 - Oostende – Meiboom - Gistel

68 - Oostende – Nieuwpoort - Koksijde Kazerne - Veurne

69 - Oostende - Nieuwpoort - Koksijde(Sint-Idesbald) - Veurne

81 - Avondlijn Oostende Centrum - Conterdam

85 - Avondlijn Oostende - Stene Dorp

86 - Avondlijn Oostende - Raversijde

89 - Avondlijn Oostende Marie Joséplein - Groenendijk - Sas Slijkens - Oostende Marie Joséplein

Contacteer ons
Persdienst De Lijn
Persdienst De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.