Scholieren 1ste middelbaar kunnen proeven van De Lijn dankzij het probeerabonnement

De Lijn laat scholieren in het 1ste middelbaar straks kosteloos op haar bussen en trams stappen

Vlaamse scholieren die volgend schooljaar in het eerste middelbaar starten, kunnen gedurende de hele maand september kosteloos reizen met bus en tram met een Buzzy Pazz-probeerabonnement. De Lijn promoot zo een veilige en duurzame keuze voor het schoolverkeer, op een scharniermoment in de schoolloopbaan. Ouders kunnen het proefabonnement aanvragen op delijn.be/probeeractie.

In september zetten duizenden kinderen de stap van de lagere naar de middelbare school. Veel ouders vragen zich waarschijnlijk af hoe hun tiener zonder zorgen op die nieuwe school geraakt. Misschien denken sommige ouders: “We kunnen best mama/papa taxi blijven spelen.” Maar die rol nemen de bus- en tramchauffeurs van De Lijn met plezier van hen over.

De Lijn verstuurt deze week een brief naar 69 479 scholieren geboren in het jaar 2010 met het voorstel van een kosteloos probeerabonnement. Geïnteresseerde moeten zich vóór 17 augustus registreren op delijn.be/probeeractie. Wie intekent, ontvangt het probeerabonnement op een elektronische kaart in de loop van de maand augustus.

Ook scholieren die niet geboren zijn in 2010 maar toch starten in het eerste middelbaar in september, kunnen genieten van dit aanbod. Het volstaat om met een getuigschrift van het lager onderwijs of een inschrijvingsbewijs van het secundair onderwijs het probeerabonnement aan te vragen via het formulier op delijn.be/probeeractie.

“Met de probeeractie laten we jongeren kennismaken met het openbaar vervoer in Vlaanderen en de voordelen van een Buzzy Pazz, het jongerenabonnement. Een verplaatsing met bus of tram naar school is efficiënt, verloopt veilig en draagt bij tot een beter klimaat. Kortom: om verschillende redenen kunnen jongeren en hun ouders kiezen voor het openbaar vervoer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “De Lijn moedigt met deze probeeractie jongeren aan om van kleins af aan het openbaar vervoer te gebruiken en hun steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Een ideale manier om hun verplaatsingen te vergemakkelijken en ze te motiveren om nog meer gebruik te maken van het uitgebreide aanbod van het openbaar vervoer in Vlaanderen.”

Dit is reeds de vijfde editie van deze actie voor eerstejaars van het middelbaar onderwijs. Vorig jaar kwamen 9 041 aanvragen voor probeerabonnementen binnen. Na afloop van de actie kocht 46 % van de aanvragers een Buzzy Pazz.

Het probeerabonnement geldt van donderdag 1 september tot en met vrijdag 30 september 2022. Met het abonnement mag de jongere onbeperkt rijden met bus of tram, overal en altijd, op schooldagen en tijdens het weekend (behalve op de Limburgse snellijnen).

De Buzzy Pazz

De Buzzy Pazz is het jongerenabonnement van De Lijn voor reizigers van 6 tot en met 24 jaar. Een Buzzy Pazz is geldig op alle bussen en trams van De Lijn in Vlaanderen en Brussel (behalve de Limburgse snellijnen), op schooldagen, maar ook tijdens het weekend en vakantiedagen. Een maandabonnement kost 33 euro, een jaarabonnement 56 euro (-12 jaar) en 215 euro (12-24 jaar). Meer informatie: delijn.be/buzzypazz.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.