Schoonste en stilste bussen ter wereld rijden vanaf 1 december in Antwerpen

Geen uitstoot en geluid voor omwonenden

De stilste en schoonste bussen ter wereld rijden vanaf maandag 1 december in het noorden van de provincie Antwerpen. Deze waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Met de inzet van waterstofbussen wil de Vlaamse regering zorgen voor duurzaam openbaar vervoer in de steden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts nam zondag de eerste waterstofbus in gebruik met een maidenrit in het centrum van Antwerpen.

 

3 keer stiller dan gewone dieselbus
De waterstofbussen hebben twee grote milieuvoordelen. Omdat er geen verbrandingsproces is, stoot de bus geen schadelijke stoffen uit zoals CO2 (veroorzaakt broeikasgassen), NOx (zure regen en schadelijk voor de gezondheid) en fijn stof. Dankzij deze nuluitstoot is een waterstofbus erg milieuvriendelijk: uit de uitlaat komt enkel zuivere waterdamp. 

Door de afwezigheid van een dieselmotor is de waterstofbus ook zo goed als geluidloos. Een zoemtoon is het enige wat je hoort. Bij het vertrek aan de halte is de bus 3 keer stiller dan een gewone dieselbus. De bus biedt plaats aan 94 reizigers en heeft een autonomie van 350 kilometer. Dat is vergelijkbaar met een dieselbus.

De getankte waterstof is een restproduct van chloorproductie. Er is geen apart chemisch proces nodig om de waterstof te produceren.

 

5 waterstofbussen in noorden Antwerpen
Omdat de waterstofbussen worden getankt bij Solvay in de Antwerpse haven, rijden ze ten noorden van de stad Antwerpen. Het gaat om de lijnen 650, 670, 720, 730, 760, 770, 771, 772, 776, 780 en 781. Op maandag 1 december rijden er waterstofbussen op de lijnen 650 (Antwerpen Luchtbal – Kapellen), 670 (Essen – Kapellen – (Merksem)) en 760 (Antwerpen – Delwaidedok).

 

‘Belangrijke stap naar schonere en stillere steden’
De investering in waterstofbussen past in de visie van de Vlaamse regering om in te zetten op milieu en hernieuwbare energie. Beide zijn een belangrijke motor van een nieuwe economische ontwikkeling. Vlaanderen zet al enkele jaren in op onderzoek naar elektrische bussen (op batterijen en waterstof) en hybride bussen. Deze inspanningen op lange termijn beginnen nu hun vruchten af te werpen. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: 

‘De bussen van De Lijn moeten een positief alternatief zijn voor de reizigers én voor het milieu. Daarom investeer ik in een moderne en milieuvriendelijke vloot. Dankzij slimme innovaties van Vlaamse bedrijven rijden de schoonste en stilste bussen van het land straks in Antwerpen.’

De aankoop van vijf waterstofbussen maakt deel uit van het Europese project HighVLOCity. Om de belangrijkste milieu-uitdagingen voor het openbaar vervoer te helpen aanpakken, wil Europa  er waterstofbussen versneld invoeren. De bussen werden gefinancierd door de Vlaamse regering en Europa. Ze zijn gebouwd door Van Hool uit Koningshooikt (Lier). De busbouwer leverde al 49 waterstofbussen in Noord-Amerika en Europa (o.a. Aberdeen, Keulen, Oslo en San Remo).

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn, De Lijn
Jeroen Tiebout Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.