Schoonste en stilste bussen ter wereld rijden vanaf 1 december in Antwerpen

Geen uitstoot en geluid voor omwonenden

Zondag 30 november 2014 — De stilste en schoonste bussen ter wereld rijden vanaf maandag 1 december in het noorden van de provincie Antwerpen. Deze waterstofbussen produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Met de inzet van waterstofbussen wil de Vlaamse regering zorgen voor duurzaam openbaar vervoer in de steden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts nam zondag de eerste waterstofbus in gebruik met een maidenrit in het centrum van Antwerpen.

 

3 keer stiller dan gewone dieselbus
De waterstofbussen hebben twee grote milieuvoordelen. Omdat er geen verbrandingsproces is, stoot de bus geen schadelijke stoffen uit zoals CO2 (veroorzaakt broeikasgassen), NOx (zure regen en schadelijk voor de gezondheid) en fijn stof. Dankzij deze nuluitstoot is een waterstofbus erg milieuvriendelijk: uit de uitlaat komt enkel zuivere waterdamp. 

Door de afwezigheid van een dieselmotor is de waterstofbus ook zo goed als geluidloos. Een zoemtoon is het enige wat je hoort. Bij het vertrek aan de halte is de bus 3 keer stiller dan een gewone dieselbus. De bus biedt plaats aan 94 reizigers en heeft een autonomie van 350 kilometer. Dat is vergelijkbaar met een dieselbus.

De getankte waterstof is een restproduct van chloorproductie. Er is geen apart chemisch proces nodig om de waterstof te produceren.

 

5 waterstofbussen in noorden Antwerpen
Omdat de waterstofbussen worden getankt bij Solvay in de Antwerpse haven, rijden ze ten noorden van de stad Antwerpen. Het gaat om de lijnen 650, 670, 720, 730, 760, 770, 771, 772, 776, 780 en 781. Op maandag 1 december rijden er waterstofbussen op de lijnen 650 (Antwerpen Luchtbal – Kapellen), 670 (Essen – Kapellen – (Merksem)) en 760 (Antwerpen – Delwaidedok).

 

‘Belangrijke stap naar schonere en stillere steden’
De investering in waterstofbussen past in de visie van de Vlaamse regering om in te zetten op milieu en hernieuwbare energie. Beide zijn een belangrijke motor van een nieuwe economische ontwikkeling. Vlaanderen zet al enkele jaren in op onderzoek naar elektrische bussen (op batterijen en waterstof) en hybride bussen. Deze inspanningen op lange termijn beginnen nu hun vruchten af te werpen. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: 

‘De bussen van De Lijn moeten een positief alternatief zijn voor de reizigers én voor het milieu. Daarom investeer ik in een moderne en milieuvriendelijke vloot. Dankzij slimme innovaties van Vlaamse bedrijven rijden de schoonste en stilste bussen van het land straks in Antwerpen.’

De aankoop van vijf waterstofbussen maakt deel uit van het Europese project HighVLOCity. Om de belangrijkste milieu-uitdagingen voor het openbaar vervoer te helpen aanpakken, wil Europa  er waterstofbussen versneld invoeren. De bussen werden gefinancierd door de Vlaamse regering en Europa. Ze zijn gebouwd door Van Hool uit Koningshooikt (Lier). De busbouwer leverde al 49 waterstofbussen in Noord-Amerika en Europa (o.a. Aberdeen, Keulen, Oslo en San Remo).

De eerste waterstofbus in België, bij de voorstelling op de Fr. Rooseveltplaats in Antwerpen. (foto: De Lijn)
De eerste waterstofbus in België, bij de voorstelling op de Fr. Rooseveltplaats in Antwerpen. (foto: De Lijn)
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts knipt het lintje voor de maidenrit van de eerste waterstofbus in België.