Smart Mobility Planner, de multimodale primeur in België, zoekt kandidaat-testers

Smart Mobility Planner, de multimodale primeur in België, zoekt kandidaat-testers

In augustus 2018 werd het consortium van TEC, NMBS, MIVB en De Lijn geselecteerd als laureaat van  "Smart Mobility Belgium", een federale oproep voor slimme mobiliteitsprojecten. Hierdoor konden de vier vervoermaatschappijen samen met nextmoov aan de slag met hun ingediend project: de bouw van de Smart Mobility Planner, een interoperabele en intermodale routeplanner. In maart 2019 wordt hiervoor een web app gelanceerd. De vervoermaatschappijen zijn daarom op zoek naar kandidaat-ambassadeurs die de oplossing in avant-première willen testen. 

De interoperabele en intermodale routeplanner (Smart Mobility Planner) integreert de real-time gegevens van alle vervoermaatschappijen in een open source platform dat zal gedeeld worden met het integrale ecosysteem van mobiliteit in België. Daardoor zal de reiziger op elk moment de beste route kunnen selecteren voor openbaar vervoer, in combinatie met een traject met de fiets of te voet.

Met het oog op de lancering van de Smart Mobility Planner bouwden de 4 vervoermaatschappijen in samenwerking met nextmoov (een Belgische digitale studio gespecialiseerd in mobiliteit) een webapplicatie die toegankelijk is via de site  www.smartmobilityplanner.be. Deze testomgeving integreert real-time informatie, is 'open source' en multimodaal (in eerste instantie bus, trein, tram, metro en fiets).  Het platform zal progressief verbeteren naargelang meer aanbieders van mobiliteitsdiensten instappen en additionele functies worden toegevoegd.

Het consortium is bijgevolg op zoek naar kandidaten die de app willen testen. Hun opdracht bestaat erin om de performantie en kwaliteit van de oplossing te evalueren, alsook de eventuele integratie ervan in de huidige oplossingen van de vervoermaatschappijen (apps, sites, digitale informatieborden,…).

De zoektocht naar kandidaten is gestart via de sociale mediakanalen van de operatoren. Er wordt gemikt op een representatief staal van gebruikersprofielen van multimodaal transport verspreid over heel België. Deze testfase zal tot eind 2019 lopen.

De Smart Mobility Planner is een multimodale primeur voor heel België, aangezien de vier vervoermaatschappijen voor het eerst aan één gedeelde software werken. Wie deze nieuwe tool graag uittest en helpt verbeteren, kan zich hier inschrijven: www.smartmobilityplanner.be

Persdienst De Lijn Persdienst NMBS Persdienst TEC Persdienst MIVB
Woordvoerders Dimitri Temmerman Stéphane Thiery        An Vanhamme     
+32 471 20 00 22 +32 499 54 31 43 +32 495 50 28 57

+ 32 496 21 40 24

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.