‘Stap gerust op jouw lijn’ – De Lijn is helemaal klaar om haar reizigers in alle veiligheid te vervoeren

‘Stap gerust op jouw lijn’ – De Lijn is helemaal klaar om haar reizigers in alle veiligheid te vervoeren

De Lijn bereidt zich voor op de veilige terugkeer van haar reizigers naar bussen en trams

Sinds kort is een hele resem versoepelingen van de corornamaatregelen van kracht. Tijd dus om een versnelling hoger te schakelen: De Lijn lanceert een campagne om de terugkeer naar het openbaar vervoer voor al haar reizigers op een veilige manier te garanderen en nodigt ze uit om opnieuw zorgeloos op hun lijn te stappen.

Stap gerust op jouw lijn

De gezondheid, veiligheid en het welzijn van haar reizigers en medewerkers hebben de hoogste prioriteit voor De Lijn. Tijdens de Covid-19-pandemie heeft het bedrijf daarom een ​​groot pakket aan maatregelen genomen om zo het risico op een besmetting te verminderen en het gebruik van bussen en trams voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Deze maatregelen blijven van toepassing en de poetsbeurten worden zelfs nog geïntensiveerd. Een greep uit de maatregelen maakt duidelijk dat De Lijn veiligheid hoog in het vaandel draagt:

  • Reiniging: De voertuigen worden frequent gepoetst. Hier steekt De Lijn een tandje bij en organiseert extra poets- en ontsmettingsbeurten in de komende weken, bovenop de normale reiniging. De Lijn besteedt extra aandacht aan contactpunten zoals stangen, handgrepen, leuningen en duwknoppen, maar ook de stuurposten worden nauwgezet ontsmet.
  • Ventilatie: Een goed verlucht voertuig betekent goede CO2-waarden en bijgevolg minder besmettingskans. Daarom zet De Lijn al sinds het begin van de pandemie in op ventilatie en verluchting. Onze chauffeurs worden met aandrang gevraagd om de vensters open te zetten en als ze open staan, open te laten.
  • Druktebarometer: Ook nu nog moeten we mekaar beschermen. Om de reizigers en de chauffeurs een vlotte en veilige rit te bezorgen, introduceerde De Lijn de druktebarometer. Deze handige tool waarmee de reiziger kan zien hoe druk het is op de bus of de tram die hij wil nemen is beschikbaar via de De Lijn-app.
  • Mondmaskerplicht: Mondmaskers spelen een cruciale rol in het veiligheidsbeleid van De Lijn. Reizigers vanaf 13 jaar zijn verplicht om ze te dragen in alle stations, aan de haltes en op bus en tram. De meeste reizigers beschermen elkaar door consequent een masker te dragen.

Waarom is het veilig om met bus en tram te reizen?

De verplichting om een ​​mondmasker te dragen geldt nog steeds in het openbaar vervoer. Het overgrote deel van de reizigers houdt zich aan deze regel - en verkleint niet alleen het eigen risico op eigen besmetting, maar ook dat van de passagiers in hun omgeving.

Het openbaar vervoer is nu al veilig en zal dat ook blijven nadat de pandemie is overwonnen - het risico op infectie is niet groter dan in de auto of bij het winkelen. Dit is meerdere keren aangetoond door verschillende nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken, o.m. door de International Association of Public Transport (UITP). De Lijn heeft de hygiënenormen aanzienlijk verhoogd en zal in de toekomst het hoogste niveau van veiligheid voor haar reizigers blijven garanderen opdat zij met een gerust gevoel hun bus of tram kunnen nemen.

Je ziet het: alle medewerkers van De Lijn zorgen ervoor dat haar reizigers veilig en coronaproof met bus en tram kunnen reizen.

De Lijn zet deze acties in de kijker in haar splinternieuwe campagne met de slogan ‘stap gerust op jouw lijn’. De reizigers leren de verschillende aspecten van de maatregelen van De Lijn (beter) kennen via radiospots, op sociale media en affichage. Ze kunnen dus rekenen op De Lijn en gerust op hun lijn stappen.

Alle veiligheidsacties van De Lijn op een rijtje: http://www.delijn.be/stapgerustop/.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.