Starters in het 1e middelbaar reizen in september gratis met bus en tram

Starters in het 1e middelbaar reizen in september gratis met bus en tram

64.533 scholieren laten proeven van het openbaar vervoer

Mechelen –  Vlaamse scholieren die volgend schooljaar in het 1e middelbaar starten, kunnen de hele maand september kosteloos reizen met bus en tram. Met een gratis Buzzy Pazz probeerabonnement ter waarde van 33 EUR wil De Lijn, op een scharniermoment in de schoolcarrière, de keuze voor een veilig en duurzaam woon-schoolverkeer promoten. Ouders kunnen zich op delijn.be/probeeractie registreren met het rijksregisternummer van hun zoon of dochter om het gratis maandabonnement aan te vragen.

Start het nieuwe schooljaar met een gratis probeerabonnement

Deze week nog zullen 64 533 scholieren geboren in het jaar 2007 een brief in de bus krijgen met het voorstel van een gratis probeerabonnement. De ouders worden daarin uitgenodigd zich bij interesse voor 30 juni aan te melden op delijn.be/probeeractie.  Wie intekent, zal het probeerabonnement op magneetkaart in de loop van de maand augustus ontvangen.

Scholieren die niet geboren zijn in 2007, maar toch starten in het eerste middelbaar in september, kunnen eveneens genieten van dit aanbod. Met een getuigschrift van het lager onderwijs of inschrijvingsbewijs van het secundair onderwijs kunnen zij het probeerabonnement aanvragen via een afzonderlijk formulier op delijn.be/probeeractie.
Met deze actie voor eerstejaars van het secundair onderwijs is De Lijn aan haar tweede editie toe, na een succesvolle try-out vorig jaar.

Minder ‘taxi mama/papa’-uren

Het probeerabonnement is geldig van zondag 1 september tot en met maandag 30 september 2019. Met het abonnement mag de abonnee onbeperkt de bus of tram nemen, ook in het weekend en voor andere verplaatsingen dan naar school. Ouders profiteren mee want worden zo vrijgesteld van heel wat mama/papa taxi-uren. Het gebruik van het abonnement houdt geen verplichtingen in.

Scharniermoment voor mobiliteitskeuze

De overstap van de lagere naar de middelbare school is een belangrijk scharniermoment voor jongeren en hun ouders. Dit gaat vaak gepaard met een nieuw traject naar de nieuwe school. Om ouders een vervoermiddel voor hun kinderen te helpen kiezen, biedt De Lijn een gratis probeerabonnement aan. Een verplaatsing met de bus of tram naar school is niet alleen veilig en efficiënt, ze laat ook toe om bijvoorbeeld ondertussen te lezen, muziek te beluisteren of bij te praten met vrienden. Bovendien haal je zo heel wat auto’s in volle ochtend- en namiddagspits van de weg.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn:

“Het is belangrijk om jongeren vroeg te laten kennismaken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Zo zullen ze later gemakkelijk hun weg vinden naar ons aanbod. Uit cijfers van De Lijn blijkt dat 34 procent van de 12- tot 17-jarigen eind 2018 een jongerenabonnement had. Meer dan een op de drie Vlaamse scholieren neemt dus regelmatig de bus of tram. We geloven dat er hier nog groeimarge is. Met het gratis maandabonnement voor eerstejaars middelbaar onderwijs geven we een duwtje in de rug aan wie ons aanbod nog niet kent.”

Over de Buzzy Pazz

De Buzzy Pazz is het jongerenabonnement van De Lijn voor reizigers van 6 tot en met 24 jaar. Een Buzzy Pazz is geldig op alle bussen en trams van De Lijn, op schooldagen, maar ook tijdens het weekend en vakantiedagen. Een maandabonnement kost 33 €, een jaarabonnement 54  € (-12 jaar) en 212 € (12-24 jaar). Meer informatie: www.delijn.be/buzzypazz

.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.