Superslimsnel langs de Ring

Infrastructuurwerken in Vilvoorde maken weg vrij voor een vlotte reis met de Ringtrambus R20

De Lijn en De Werkvennootschap zetten een belangrijke stap vooruit in het Ringtrambusproject. De infrastructuur- en doorstromingswerken in het centrum van Vilvoorde zijn grotendeels afgerond. Deze ingrepen zorgen voor een vlottere verkeersdoorstroming, veiligere fietspaden en comfortabele overstapmogelijkheden tussen fiets en openbaar vervoer. De Ringtrambus R20 profiteert maximaal van deze investeringen en biedt een snel, comfortabel en betrouwbaar alternatief voor de auto. Deze realisaties vormen ook het fundament van de nieuwe campagne ‘Superslimsnel’ – waarmee De Lijn reizigers wil overtuigen van de vele troeven van deze trambuslijn.

 

Wat is de Ringtrambus?

De Ringtrambus is een hybride voertuig dat qua lengte en comfort doet denken aan een tram, maar rijdt op gewone wielen en geen gebruik maakt van sporen. Dankzij de eigen vrije busbanen combineert de trambus het comfort van een tram met de flexibiliteit van een bus. De trambus rijdt sinds de zomer van 2020 langs het traject van buslijn 820, en krijgt nu – met de voltooiing van deze infrastructuurwerken in Vilvoorde – zijn definitieve vorm als R20.

“Vlotte verbindingen zijn essentieel om meer mensen te overtuigen vaker het openbaar vervoer te nemen. Daar horen de juiste infrastructuur en het juiste materiaal bij. De Ringtrambus is een mooi voorbeeld van hoe we binnen een drukke agglomeratie toch voor vlot, veilig en comfortabel openbaar vervoer kunnen zorgen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder

Vilvoorde met een nieuw gezicht

Met de heraanleg van het Heldenplein en de Stationlei krijgt Vilvoorde een opwaardering die zowel het stadsbeeld als de mobiliteit ten goede komt. De vroegere rotondes maakten plaats voor twee kruispunten met slimme verkeerslichten. Die communiceren met elkaar en zorgen voor een betere doorstroming. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte en kunnen veiliger oversteken.

De nieuwe (tram)bushalte op het Heldenplein ligt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum. De halte is comfortabel en toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ze heeft een vlotte aansluiting met fietsenstallingen en een veilig fietspad. Ook in de Stationlei en op de Europabrug werd volop gewerkt. Het resultaat: circa 3,5 kilometer vrije busbaan tussen station Vilvoorde en UZ Brussel. Daarnaast is er zo’n 4,3 kilometer vrije busbaan van de luchthaven naar UZ Jette en 4,9 kilometer in de omgekeerde richting. In de toekomst is het de bedoeling een tunnel onder de Brusselse ring te realiseren voor openbaar vervoer. Samen met de busbanen langs de Woluwelaan en op het luchthavendomein ontstaat zo een traject van ongeveer 8,5 kilometer vrije busbaan in beide richtingen tussen de luchthaven en UZ Jette.

Naast Vilvoorde vonden de voorbije jaren ook ingrepen plaats in Zaventem, Strombeek-Bever en Grimbergen. In Grimbergen investeerde het lokaal bestuur in een doordachte herinrichting van het openbaar domein, met het oog op betere doorstroming. Een mooi voorbeeld van hoe lokale besturen mee kunnen zorgen voor een vlotte doorstroming.

Er lopen nog werkzaamheden in Diegem (Woluwelaan). Deze werken maken de weg vrij voor een volledig vrije en vlotte doorstroming van de Ringtrambus over het hele traject van Brussels Airport naar UZ Brussel. Doorstromingsmaatregelen renderen pas écht als hele OV-corridors worden aangepakt – en dat is precies het geval voor de R20.

De R20: snel, betrouwbaar, duurzaam en comfortabel

De Ringtrambus R20 profiteert volop van de nieuwe weginfrastructuur. Dankzij de vrije busbanen rijdt deze trambus vlot voorbij het reguliere verkeer en verbindt ze belangrijke bestemmingen in de noordrand van Brussel. Deze buslijn is de eerste die De Lijn in de kijker zet binnen een bredere campagne voor sterk openbaar vervoer.

Waarom kiezen voor de R20?

  • Regelmatig en betrouwbaar
    De R20 rijdt op weekdagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, telkens om het kwartier. Op zaterdagen rijdt ze elke 20 minuten. Op zondag om de 15 minuten tussen Brussels Airport en Vilvoorde Station, en verder elk halfuur naar het UZ Brussel.
  • Sneller onderweg
    Met vrije busbanen over grote delen van het traject vermijdt de R20 de file en garandeert ze kortere en voorspelbare reistijden.
  • Comfort voor alle reizigers
    De trambussen zijn ruimer, comfortabeler, makkelijk toegankelijk en uitgerust met lage vloeren en brede deuren. Reeds heel wat haltes zijn voorzien van schuilhuisjes en fietsenstallingen.
  • Milieuvriendelijk vervoer
    De trambussen die voor de R20 worden gebruikt, zijn hybride bussen, en zijn daarmee een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan schonere lucht en minder geluidsoverlast.
  • Verbonden met belangrijke bestemmingen
    De R20 stopt aan strategische locaties zoals UZ Brussel, Brussels Airport, Medialaan, Drie Fonteinen, Brussels Expo, Kinepolis, ING Arena, de Heizel én AZ Jan Portaels. Geen parkeerproblemen meer – gewoon opstappen en vertrekken.
  • Vlot overstappen
    De R20 sluit naadloos aan op andere buslijnen en de treinen van de NMBS. Overstappen kan onder meer aan UZ Brussel, Vilvoorde station of Machelen Discount. Ook lijnen zoals 21 (Merchtem-Brussels Airport) en 28 (Vilvoorde Ziekenhuis-Mechelen) profiteren mee van de vrije busbanen.
  • Slim naar het werk
    Werknemers van onder meer Brucargo, Medialaan, UZ Brussel, Kinepolis, AZ Jan Portaels en de Heizelzone geraken zonder fileleed op hun werkplek. Met een overstap op lijn 1 geraak je bovendien vlot naar Cargovil in Vilvoorde. Ook de werkgelegenheidszones in het zuiden van Vilvoorde, Buda en het noorden van Brussel zijn goed bereikbaar via een overstap op de frequente MIVB-lijn 58.
  • Goede doorstroming rendeert
    Goede doorstroming geeft winst op verschillende vlakken. Het leidt tot een vlotter verloop van de busrit en een groter comfort voor de reizigers.

Regionale campagne in de kijker

De Lijn wil met een regionale campagne reizigers, bedrijven en lokale besturen overtuigen van de voordelen van de Ringtrambus R20. Onder de slogan ‘Superslimsnel’ benadrukt de campagne hoe deze trambuslijn mensen beter verbindt met hun bestemming – zonder parkeer- of filestress.

Met deze campagne wil De Lijn ​ meer mensen overtuigen om gebruik te maken van het sterke aanbod in hun buurt. Het aanbod is sinds 6 januari 2025 bovendien nog versterkt, wat het voor reizigers aantrekkelijker maakt om voor De Lijn te kiezen.

De campagne is zichtbaar op digitale borden, voertuigen van De Lijn, advertenties in de regionale pers en via folders en promomateriaal voor bedrijven.

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.