Supertram zoekt naam

Supertram zoekt naam

Winnende inzender wordt peter / meter en mag tram dopen

De Lijn zoekt een naam voor de nieuwe supertram die binnenkort begint te rijden in Gent, en na de zomer in Antwerpen. Omdat de vervoermaatschappij al een geboortekaartje heeft maar nog geen naam, doet ze een beroep op de creativiteit van de Vlamingen. De inzender van de winnende naam wordt peter of meter van de tram en mag hem samen met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dopen op de maidenrit. 

 

Peter / meter gezocht voor baby van 43 meter en 56 ton
Op maandag 20 april lanceert De Lijn een wedstrijd “op zoek naar aan nieuwe naam voor de lange tram”. Omdat de vervoermaatschappij al een geboortekaartje klaar heeft maar nog geen naam, roept ze de Vlamingen op om ideeën in te sturen. Ook bij de Hermelijn(-tram) werd een naam gevonden via een oproep.

Iedereen kan via de website van De Lijn (www.delijn.be), Facebook (www.facebook.com/delijn) of via Twitter (@delijn, hashtag #tramzktnaam) een originele naam insturen. De winnaar wordt de trotse meter of peter van de gloednieuwe tram. Op 11 mei wordt de nieuwe tram mét nieuwe naam feestelijk voorgesteld aan het grote publiek in het bijzijn van Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit. 

 

Vanaf 20 april in het straatbeeld in Gent
Gebruikers van lijn 1 kunnen de komende dagen af en toe meerijden met de nog naamloze tram. Trambestuurders voeren de komende dagen oefenritten uit op lijn 1. Vanaf 11 mei beginnen de lange trams aan hun actieve loopbaan.  

 

Levering 38 Antwerpse trams vanaf midden mei
Nu de 10 trams voor Gent zijn geleverd, start midden mei de levering van de 38 overige trams voor Antwerpen. Het gaat om 10 trams van 43 meter en 28 trams van 32 meter. In Antwerpen beginnen ze na de zomer te rijden op lijn 15 Boechout – Linkeroever. 

 

Plaats voor ruim 300 reizigers
Met de nieuwe voertuigen wil De Lijn het aantal reizigersplaatsen optrekken en oude PCC-trams uit gebruik nemen. De extralange trams bieden plaats aan meer dan 300 reizigers. Dat is de helft meer dan de Hermelijntrams. Daardoor neemt de capaciteit op beide tramnetten samen toe met 9 358 reizigersplaatsen per uur. 

In de Arteveldestad zorgen de nieuwe trams voor 1 116 extra plaatsen per uur op lijn 1. De vervanging van PCC’s op andere lijnen door Hermelijntrams levert per uur 842 extra plaatsen op. De 1 958 extra plaatsen zijn goed voor 15 procent extra capaciteit.

In Antwerpen zorgt de inzet van de nieuwe trams voor 7 400 extra plaatsen per uur. Dat is een uitbreiding van de capaciteit met 25 procent. 


‘1 volle tram = 243 auto’s’
Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen: 

‘Met de forse uitbreiding van de capaciteit komen we tegemoet aan een vraag van onze reizigers. Goed de helft van onze reizigers is tevreden tot zeer tevreden over de ruimte op bus en tram, de nieuwe voertuigen moeten die tevredenheid doen toenemen.  Momenteel stromen ook 386 nieuwe bussen in. Daarnaast kunnen we ook het verkeer minder druk maken: 1 volle supertram vervoert gemiddeld evenveel mensen als 243 auto’s.

Contacteer ons
Eva De Wolf Woordvoerster De Lijn Antwerpen, De Lijn
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Eva De Wolf Woordvoerster De Lijn Antwerpen, De Lijn
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.