Tramsporen voor vernieuwde Leien zijn klaar

Dit najaar tram van Luchtbal naar Zuid

Antwerpen, 10 mei 2019 - Vandaag werd op de Antwerpse Leien het laatste stukje ontbrekend tramspoor gelegd, ter hoogte van de Kipdorpbrug. Dit spoor vervolledigt de bocht van de Italiëlei naar de Kipdorpbrug en vormt het sluitstuk van de tramwerken op de Leien. Zo kan de tram dit najaar vanop de park-and-ride Luchtbal over de Leien naar het Vlinderpaleis en voort naar knooppunt Zuid rijden. Ook gaat het premetrostation Opera terug open in het najaar. Op de Kipdorpsite vonden archeologen bovendien een stuk van de middeleeuwse Kipdorppoort, dat dit weekend door het publiek kan bezichtigd worden.

 De eindsprint voor de laatste spoorwerken werd eerder dit voorjaar ingezet met de plaatsing van de trambrug over de historische Kipdorpsite. Volgens Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, vormt de trambrug een belangrijke en complexe schakel in het netwerk.

“Vanaf de brug kan de tram namelijk alle richtingen uit: naar de Franklin Rooseveltplaats, het Operaplein of de Melkmarkt. In die complexiteit zat meteen ook de technische uitdaging van de brug. Enerzijds moest ze luchtig en transparant zijn zodat de historische site zichtbaar bleef. Anderzijds moest ze robuust genoeg zijn om de tramwissels en alle technieken om de wissels en seinen te bedienen te herbergen.”

 

4 nieuwe haltes over 2 kilometer

In totaal legde de Noorderlijn op de Leien tussen de Louisa-Marialei en de Noorderplaats in elke richting ongeveer 2 kilometer tramsporen aan. Op de Leien komen er ook 4 nieuwe haltes bij: Operaplein, Kipdorp, Paardenmarkt en Noorderplaats.

De halte Operaplein biedt heel wat overstapmogelijkheden. Ze ligt niet alleen op wandelafstand van het station Antwerpen-Centraal, maar geeft via premetrostation Opera ook aansluiting op de ondergrondse tramlijnen (3, 5, 8, 9, 10 en 15) richting Centraal Station, Linkeroever, Borgerhout, Deurne, Merksem, Wijnegem, Wommelgem, Berchem, Mortsel, Boechout of Hoboken. Net als bij premetrostation Astrid passeert hier bijna de helft van de Antwerpse tramlijnen.

 

Testritten en ingebruikname nieuwe lijnen

Deze zomer start De Lijn met de testritten op het traject. Als alles goed verloopt, rijdt dit najaar de tram van de park-and-ride Luchtbal via de Leien naar station Zuid. Ook de tramlijn naar het Havenhuis gaat dan in gebruik.

 “De werken zitten stilaan in de laatste rechte lijn”, weet schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Dit najaar is een belangrijk moment voor zowel de stad als de bewoners van de Leien. Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er dan opnieuw een tramverbinding tussen het noorden en zuiden van de stad over de Leien. Bovendien gaat volgens de huidige planning premetrostation Opera in diezelfde periode weer open voor reizigers en wordt de heropbouw van de archeologische site Kipdorp afgerond. Het einde van de openhartoperatie van de stad komt dus geleidelijk aan in zicht.”

De komende weken en maanden vinden de laatste werken aan de afstelling en de technieken van de tramsporen plaats. In augustus zijn er dan de laatste spoorwerken van het hele project Noorderlijn, waarbij de aannemer de sporen van de Franklin Rooseveltplaats op de bestaande tramsporen van de trambedding in de Gemeentestraat aansluit.

 

Archeologische vondst

Op de Kipdorpsite worden nieuwe rioleringen aangelegd. In het kader daarvan vond eerst een archeologisch onderzoek plaats. Daarbij legden de archeologen deze week de noordelijke poortvleugel van de middeleeuwse Kipdorppoort en een gedeelte van de poortdoorgang vrij. Deze poort werd in de 16de eeuw gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van de Renaissancepoort van de Spaanse omwalling.

Burgemeester Bart de Wever: “De opgravingen op de werf van de Noorderlijn blijven verbazen. Na de indrukwekkende Kipdorpsite, die als openluchtsite wordt bewaard, stootten de archeologen nu ook op de oudere middeleeuwse poort. De muren zijn na 700 jaar uitzonderlijk goed bewaard en worden zorgvuldig in kaart gebracht. Voordat de poort terug onder de grond verdwijnt, kunnen alle ​ geïnteresseerden aan de werfhekken een kijkje komen nemen.”

In het weekend van 11 en 12 mei wordt voor bezoekers een uitsprong in de werfzone gemaakt, zodat het publiek een nog betere kijk krijgt op deze resten van de middeleeuwse stadsversterking. Er zullen dan ook bladen met informatie over de vondst uithangen. ​ 

 

Publieksdag

Wie in het algemeen meer wil te weten komen over deze archeologische site of de Noorderlijn, is welkom op de publieksdag op zondag 16 juni. Dan stelt de Noorderlijn haar werken nog een laatste keer open voor het grote publiek. Tussen 10 en 17 uur zijn de werf en de archeologische site gratis te bezoeken. Medewerkers van de Noorderlijn en de archeologen geven een woordje uitleg. Meer info op www.noorderlijn.be, klik hier voor de rechtstreekse link, of op www.antwerpenmorgen.be/publieksdagnoorderlijn.

 

Publieksdag | Stap mee onder de grond en ontdek de grootste werf van Antwerpen: Noorderlijn en de 16e-eeuwse Kipdorpsitehttp://www.antwerpenmorgen.be/publieksdagnoorderlijn

Infographic Kipdorpbrug met tram.pdf

PDF - 651 Kb

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.