Van Zurenborg naar Mortsel - van een lange traditie naar een toonaangevende toekomst.
De Lijn is verheugd te kunnen melden dat vandaag zondag 1 september de laatste busritten vertrekken vanuit de stelplaats Zurenborg aan het Draakplein van Antwerpen. Het is een vertrek voor de laatste keer vanuit een historisch belangrijk knooppunt voor het Antwerpse Openbare Vervoer. De Lijn vertrekt naar een gloednieuwe toekomstgerichte stelplaats in Mortsel.
Een stukje geschiedenis over stelplaats Zurenborg: in 1885 vertrokken vanaf de Remise "Zurenborg" (station en eindpunt van de Antwerpse buurtspoorweg) de eerste buurtspoortreinen. Deze stelplaats lag naast het Antwerpse Ringspoor van de "Belgische Spoorwegen" en had er een aansluiting mee. Nadat het eindpunt van de reizigerstrams verlegd werd naar de Rooseveltplaats, bleef het buurtspoorwegstation "Zurenborg" toch nog belangrijk voor het goederenvervoer per tram. Na de sluiting in 1960 voor het goederentramverkeer werd het emplacement omgebouwd tot stelplaats voor autobussen.
De 337 chauffeurs die werkten vanuit Zurenborg gaan allemaal mee naar Mortsel. Er zijn 26 collega’s werkzaam in ondersteunende diensten, voertuigvoorbereiders, planners en teamcoaches. Ook andere collega’s van De Lijn zullen er terecht kunnen. De personeelsgroep op de Mortselse stelplaats zal een gemiddelde leeftijd van 41 jaar hebben met een anciënniteit van ongeveer 7,5 jaar. Dit maakt van Mortsel helemaal de jongste stelplaats van Vlaanderen.
Meer feiten over stelplaats Mortsel
- 150 bussen
- 130 standaardbussen
- 20 gelede bussen
- Aangelegd in waterdichte beton
- Fietspad richting Luchthavenlei in asfalt
- Hemelwater
Maximaal hergebruik, wat niet hergebruikt wordt infiltreert
Groendaken
Bekken voor opvang regenwater
- Infrastructuur voor transitie naar elektrische bussen
- Zonnepanelen
- Klimaatneutraal
- Oppervlakte site: ca. 4 ha
Verder voorziet De Lijn een overdekte fietsen- en motorenstalling en een deels overdekte personeelsparking voor 135 personen. Onze personeelslokalen omvatten kantoren en vergaderruimten, sanitaire- en kleedruimten, een personeelsrefter met veel invallend buitenlicht.
Tenslotte zal de stelplaats een kleine herstelwerkplaats, 2 wasstraten (met recycleerbaar en opgevangen water) en 2 tankstraten omvatten. Het is de bedoeling om deze laatste te laten uitdoven eens alles geëlektrificeerd is.