Vanaf 19 juli bedient tramlijn T4 in Gent het centrum van de stad

In september 2022 startte de heraanleg van het tramtracé Coupure Rechts tussen de Rozemarijnbrug en de Contributiestraat. Om het tramverkeer voor de reizigers vlot en veilig te blijven houden, was een grondige heraanleg aangewezen. Omdat door deze werken de tramsporen op verschillende plaatsen niet bereden konden worden, maakte De Lijn hiervan gebruik om ook op andere plaatsen de tramsporen en het wegdek te vernieuwen. Zo waren er werken in de Begijnhoflaan, de Sint-Salvatorstraat, de Sleepstraat, de Grauwpoort en de Lange Steenstraat. Vanaf vrijdag 19 juli kan tramlijn T4 (Gent UZ – Sint-Pieters – Rabot – Muide – Lange Steenstraat) het volledige traject bedienen. Pendelbus P4 die tijdelijk werd ingelegd tijdens de werken, houdt op te bestaan.

Hoe ziet T4 eruit?

Sinds het begin van de heraanleg aan de Coupure werd de oude tramlijn 4 onderbroken. Op 6 januari 2024 startte het nieuwe net van De Lijn en reed T4 tussen het UZ en het Sint-Pietersstation.

Vanaf 19 juli verbindt de nieuwe tramlijn T4 (Gent UZ – Sint-Pieters – Rabot – Muide – Lange Steenstraat) verschillende attractiepolen in Gent: van de halte Lange Steenstraat gaat het naar de Muide en het knooppunt Rabot en de Brugsepoort en verder via de heraangelegde Coupure en Rozemarijnbrug richting Sint-Pietersstation en het UZ.

Deze lijn verbindt het stadscentrum met twee belangrijke ziekenhuizen (AZ Sint-Lucas en UZ Gent), het nieuwe Justitiepaleis en het Sint-Pietersstation. Aan de knooppunten Rabot, Brugsepoort en Sint-Pietersstation kunnen reizigers ook vlot overstappen op andere stads- en streeklijnen. Voorbeeld: reizigers richting centrum (Korenmarkt) kunnen aan Rabot overstappen op T2, aan Duizend Vuren op een bus (10, 11, 12a/b) of aan Rozemarijnbrug op T1 en T3.

T4 heeft tijdens de spitsuren een frequentie van 10 minuten en rijdt van 5.15 uur ’s morgens tot 23.30 uur ’s avonds.

Pendelbus P4 die tijdelijk werd ingelegd, houdt op te bestaan.

(lees verder onder het beeld)

Heraanleg Coupure

De heraanleg van de Coupure is klaar en is opnieuw bereikbaar voor het verkeer.

Er ligt een nieuwe comfortabele rijbaan in beton met nieuwe sporen en voldoende ruimte voor de tram en het gemotoriseerd verkeer. De tramhalte Theresianenstraat werd opnieuw aangelegd en is nu vlot toegankelijk voor alle reizigers.

Werken Begijnhoflaan (maart-juli 2024)

In de Begijnhoflaan gebeurden de werken vooral in eigen bedding: in een eerste fase werden de sporen vernieuwd en werd het bestaande uitwijkspoor verlengd. In een tweede fase werd ook het kruispunt ‘Duizend Vuren’ (kruispunt van de Brugsepoortstraat met de Noordstraat en de Contributiestraat) heraangelegd.

De Lijn startte met het verwijderen van de bovenleidingen, het uitbreken van de oude sporen en het afgraven van de grond. Daarna legden we verschillende lagen aan om trillingen te beperken en de bodeminfiltratie te optimaliseren. Er werden 26 nieuwe palen voor de bovenleidingen geplaatst. Later dit jaar wordt de trambedding nog met gras vergroend.

Langs de trambedding in de Begijnhoflaan staan kastanjebomen die mee het landschap vormen in de buurt en de nodige aandacht verdienen. We werkten samen met een boomdeskundige die erover waakte dat er zorgzaam met o.a. het wortelgestel werd omgegaan.

Spoorvernieuwing en asfaltwerken Sint-Salvatorstraat, Sleepstraat, Grauwpoort en Lange Steenstraat

Ook op andere plaatsen in de stad maakten we van de gelegenheid gebruik om asfalt en sporen te vernieuwen. Dankzij het vernieuwen van het asfalt verhoogt de veiligheid en het comfort voor fietsers. Voor de tramreizigers zorgen we voor een vlot en veilig tramverkeer dat toekomstbestendig is.

De volgende locaties werden aangepakt in de periode van 2 april tot en met 7 juli 2024:

  • het kruispunt van de Sint-Salvatorstraat met de Doornzelestraat
  • het kruispunt van de Sint-Salvatorstraat met de Hugo van der Goesstraat
  • de Sint-Salvatorstraat vanaf de Muidelaan tot en met het kruispunt met de Doornzelestraat
  • het kruispunt Sleepstraat met Sluizeken
  • de Sleepstraat tot aan het kruispunt met de Doornzelestraat
  • de Lange Steenstraat en de Grauwpoort
  • het kruispunt Sluizeken/Lange Steenstraat

Deze werken waren nodig om de kwaliteit van het tramnet op peil te houden zodat het tramverkeer vlot en veilig blijft verlopen.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.