Vanaf 6 januari 2024 vlotter en efficiënter reizen met het openbaar vervoer in Halle

In Halle vervangt een nieuw net met nieuwe lijnnummers de vroegere lijnen 153, 154,155, 156, 163, 170 en 171. Zo kunnen reizigers nu onder meer rekenen op twee stadslijnen. Daarnaast kunnen zij ook vaker mee met de andere lijnen in deze regio. De vertrouwde schoolbussen wijzigen niet.

Op 6 januari 2024 begint een nieuw hoofdstuk voor het openbaar vervoer in Halle, met de introductie van de tweede fase van Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie, waarmee de Vlaamse overheid inzet op een modal shift via efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Het nieuwe net werd in samenspraak met de vervoerregioraad* en de lokale besturen opgemaakt. Dit nieuwe net zal het reizen voor inwoners en bezoekers in Halle en omgeving veranderen. Het zal de reizigers in staat stellen om naadloos van de ene naar de andere bestemming te reizen door verschillende vervoermiddelen te combineren, of het nu gaat om werk, school, ziekenhuisbezoeken, winkelen of het genieten van culturele evenementen.

Hoppin is de naam voor de nieuwe mobiliteitsvisie van Vlaanderen. Met Hoppin werkt Vlaanderen samen met de lokale besturen aan de mobiliteit van morgen: we gidsen de reiziger offline en online doorheen het openbaar vervoeraanbod en faciliteren de modal shift.

Hoppin staat voor een efficiënt vervoernetwerk:

  • Dat gebeurt met de realisatie van het nieuwe net van De Lijn. Het nieuwe net wordt gefaseerd uitgerold. De eerste fase startte in juli 2023, een volgende fase in januari 2024. Op dat moment is circa 90% van het nieuwe net gerealiseerd, nadien volgen nog een aantal kleinere aanpassingen.
  • Vanaf midden volgend jaar zullen er ook deelsystemen (deelfiets, deelwagen, …) kunnen ingezet worden om de eerste of laatste kilometers van een traject af te leggen. De vervoerregio’s staan in voor de uitrol van deelsystemen. Ze bepalen waar deelsystemen optimaal ingezet kunnen worden en krijgen daarvoor ook subsidies vanuit Vlaanderen.

Met de merknaam Hoppin willen de Vlaamse overheid reizigers duidelijk maken hoe en waar je vervoermiddelen kan combineren:

  • Via Hoppinpunten waar verschillende vervoermiddelen samenkomen die reizigers makkelijk kunnen combineren.
  • De Hoppinreisplanner waarmee reizigers hun rit kunnen plannen met trein, tram, bus en flexbus. Vanaf december 2023 kan je de Hoppinreisplanner gebruiken om te weten welke vervoermiddelen je het best combineert, waar je kan overstappen en hoe lang je onderweg bent.
  • Ook de haltes, bussen en trams van De Lijn dragen het Hoppinlogo. Het net van De Lijn is immers een belangrijke schakel in je reis met het openbaar vervoer.

 

Wat verandert er concreet in de regio Halle?

Aangepaste buslijnen en nieuwe lijnnummers

Het nieuwe mobiliteitsnetwerk in Halle betekent een herziening van de buslijnen en de introductie van nieuwe lijnnummers. Met deze wijzigingen wordt het openbaar vervoer in Halle leesbaarder, toegankelijker en efficiënter. Halle krijgt een echt stadsnet, en het streeknet in de Zennevallei, op en rond de Brusselse- en Ninoofsesteenweg wordt aangepast.

“De 2 stadslijnen verbeteren de mobiliteit van alle Hallenaren”, zegt schepen van Mobiliteit Bram Vandenbroecke. “De frequente en directe verbindingen binnen de stad maken het nemen van de bus gemakkelijker voor alle inwoners. Bovendien sluit ons stadsnet perfect aan op de lijnen richting Zennevallei en Pajottenland.”

Enkele van de meest opvallende veranderingen zijn:

  • Lijn 1: Halle Station – AZ – Breedhout ​

    Lijn 1, een nieuwe stadslijn, vervangt grotendeels lijn 163. Deze lijn verbindt Halle Station met Breedhout en volgt een route die stopt bij Halle Park, AZ Sint-Maria, Ninoofse Poort, Don Bosco, en Breedhout Kerk.

    Let op: Lijn 163 (Roosdaal - Lennik - Halle) blijft rijden in de spits om leerlingen naar scholen in Halle te vervoeren.
  • Lijn 2: Halle Station – Lembeek

    Stadslijn 2, die de voormalige lijn 156 vervangt, zal nu vaker rijden. Op schooldagen en vakantiedagen worden bussen elke 30 minuten ingezet, terwijl ze op zaterdag en zondag elk uur beschikbaar zijn.
  • Lijn 52: Vlezenbeek - Alsemberg (-Sint-Genesius-Rode) ​

    Lijn 52 verbindt Vlezenbeek met Alsemberg via Sint-Pieters-Leeuw, Lot en Beersel, en gaat nu ook rijden buiten de schooluren. Op weekdagen en zaterdagen rijdt er elk uur een bus, en tijdens de spits op schooldagen zijn er extra ritten beschikbaar in beide richtingen. Lijn 52 maakt in Lot de oost-west-verbinding tussen lijnen R54, 810 en R70/R71 tussen Brussel en Halle.
  • Lijn R53: Anderlecht – Halle – Ninove ​ ​

    Lijn R53 vervangt de vroegere lijn 153 en verbindt Anderlecht met Ninove via verschillende haltes, waaronder Halle. Er is een verbeterde frequentie op weekdagen, met extra spitsritten in beide richtingen.
  • Lijn R54: Anderlecht – Drogenbos – Beersel – Halle AZ

    Lijn R54 vervangt de voormalige lijn 154 en rijdt tussen Anderlecht en Halle, met enkele aanpassingen in de route voor een snellere verbinding tussen Beersel-centrum en Halle, en een verbeterde dienstregeling.
  • Lijn R55: Anderlecht – Sint-Genesius-Rode – Halle AZ

    Lijn R55 vervangt de vroegere lijn 155 en verbindt Anderlecht met Halle via enkele schilderachtige haltes. Deze lijn rijdt op maandag tot zaterdag minstens elk uur, met een verhoogde frequentie tijdens de spits op schooldagen. ​
  • Lijn R70: Brussel Zuid – Sint-Pieters-Leeuw – Halle

    Lijn R70 vervangt de voormalige lijn 170 en behoudt grotendeels haar oorspronkelijke route. In de spits op weekdagen zal deze bus vaker rijden dan nu, ’s ochtends richting Brussel en ’s avonds richting Halle. De bussen rijden nog steeds van het Brusselse Zuidstation via Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw naar Halle, met een halte op loopafstand van het AZ Sint-Maria ziekenhuis.
  • Lijn R71: Brussel Zuid – Brukom – Halle ​ ​

    Lijn R71 vervangt de voormalige lijn 171 en rijdt van het station Brussel-Zuid naar Halle via Brukom. De route blijft op de Bergensesteenweg en behoudt haar bestaande frequentie.
  • Lijn 144: Brussel – Sint-Pieters-Leeuw – Leerbeek

    Lijn 145 tussen Leerbeek en Sint-Pieters-Leeuw verdwijnt omdat hier te weinig reizigers gebruik van maakten. Tussen Sint-Pieters-Leeuw en Brussel wordt lijn 145 geïntegreerd in lijn 144, zodat je op de Brusselbaan in Sint-Pieters-Leeuw nog steeds een sterk aanbod hebt. De rest van het aanbod van lijn 144 blijft onverkort behouden.

De lijnen in de regio die niet in deze lijst staan, wijzigen niet. Het gaat onder meer om bussen 810 en 164. Wel zijn er zeer beperkte aanpassingen van de dienstregeling mogelijk, zoals elk jaar in januari of september.

Ook elders in het Pajottenland zijn er nog enkele veranderingen.

  • Lijn R42: Brussel – Lennik – Leerbeek

    Lijn R42 tussen Leerbeek, Lennik en Brussel combineert de reiswegen van de oude lijnen 141 en 142. Tussen Lennik en Gaasbeek zal deze lijn de Winkelstraat gebruiken, in Vlezenbeek de Postweg. Door de fusie verhoogt de frequentie op deze lijn sterk naar vier bussen per uur in beide richtingen op weekdagen, zelfs in de daluren.
  • Lijn R15: Brussel – Liedekerke – Denderleeuw

    Lijn R15 vervangt de vroegere lijn 355. Ze gaat wat minder vaak rijden en niet meer op zondag. Wel verbindt lijn R15 voor het eerst de centra van Liedekerke en Denderleeuw met elkaar. Eindpunt wordt het station van Denderleeuw.
  • Lijn 62: Leerbeek – Vollezele – Ninove

    Bus 62 komt in de plaats van bestaande lijn 162. In Gooik zal deze lijn niet meer via Strijland en Gooik-centrum rijden maar rechtstreeks van Oetingen naar Leerbeek in beide richtingen. Lijn R53 krijgt in Strijland en Gooik een hogere frequentie om dit op te vangen.


Gemakkelijke overstapmogelijkheden

Het nieuwe netwerk maakt het eenvoudig om over te stappen op treinen en andere buslijnen. Reizigers kunnen naadloos overstappen op verschillende haltes in de stad, waaronder Halle Station, Lembeek Station, Halle Ninoofsepoort, Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht COOVI en Brussel-Zuid.


Spitsbussen

Tijdens de schoolspitsuren worden ongewijzigde buslijnen aangevuld om de drukte op te vangen. Hierdoor kunnen reizigers tijdens deze periodes rekenen op extra beschikbaarheid.


Heldere nummering

Het nieuwe netwerk introduceert een gestructureerd lijnnummeringssysteem dat reizigers helpt de juiste lijnen te herkennen. Stadslijnen hebben de laagste lijnnummers (1 en 2), terwijl lijnen met twee cijfers de hele dag rijden met regelmatige intervallen, met extra ritten tijdens de spitsuren. Lijnen die zowel in het Vlaamse als het Brusselse Gewest rijden, worden voorafgegaan door een "R" van "Regionaal" om verwarring met MIVB-lijnen te voorkomen.


Communicatie voor reizigers

Het nieuwe mobiliteitsnetwerk van De Lijn in Halle belooft een geoptimaliseerde reiservaring voor alle inwoners en bezoekers, met verbeterde verbindingen naar belangrijke bestemmingen in de stad. De Lijn nodigt iedereen uit om vanaf 6 januari 2024 de voordelen van dit nieuwe netwerk persoonlijk te ervaren. Voor gedetailleerde informatie over het nieuwe net in Halle kunnen reizigers terecht op www.delijn.be/halle.

De Lijn raadt haar reizigers aan om voor vertrek op 6 januari via de gekende kanalen even te bekijken of er iets verandert aan hun reisroute. Dat kan via de website of de app van De Lijn. Sinds 15 november kunnen reizigers hun nieuwe route opzoeken. De Lijn raadt reizigers aan om te zoeken op hun adres van vertrek en bestemming en niet op hun vertrouwde halte of lijn, die kan immers veranderd zijn waardoor een alternatieve route mogelijk een betere oplossing biedt.

Op de gemeentepagina's (www.delijn.be/gemeentenaam) kunnen reizigers gedetailleerde beschrijvingen en plannen vinden van de nieuwe verbindingen. Lokale besturen verspreiden deze informatie ook via hun eigen gemeentelijke infokanalen.

Gedrukte regiofolders zijn verkrijgbaar in de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten en in de Lijnwinkels.


Achtergrondinformatie

Meer informatie over Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit.

Hoppinis gegroeid uit het decreet basisbereikbaarheid en staat voor een modal shift via efficiënter, duurzamer en toegankelijker openbaar vervoer. Centraal in de visie staat combimobiliteit: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk bestemmingen zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sportcentra, cultuurcentra, winkelcentra, … ​ vlot bereikbaar te maken voor iedereen. Hoppin stemt het aanbod beter af op de vraag en verhoogt het aanbod waar de vraag het grootst is. Op plaatsen waar de vraag minder groot is, komt er flexibel vervoer.

Meer informatie over Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit vind je via https://hoppin.be.

 

*Wat is een vervoerregioraad?

Vlaanderen werd ingedeeld in 15 vervoerregio’s. Elke vervoerregio heeft een vervoerregioraad die de invulling van basisbereikbaarheid bewaakt, stuurt en evalueert binnen de vervoerregio. De vervoerregioraad is de cockpit voor het mobiliteitsbeleid in de vervoerregio. Niet alleen het regulier openbaar vervoer met bus of tram, maar ook de voor- en natrajecten met (deel)fiets, (deel)auto en alle andere vervoersmodi worden gefaciliteerd. In de vervoerregioraad komen de belangrijkste belanghebbenden uit alle bestuursniveaus samen. Alle steden en gemeenten uit de regio zijn rechtstreeks vertegenwoordigd, door de burgemeester of de schepen van mobiliteit. Daarnaast zit ook het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn, en Het Agentschap Wegen en Verkeer in de vervoerregioraad. De leden van de vervoerregioraad hebben het nieuw vervoerplan opgesteld en goedgekeurd voor hun regio.

 

Bart Kerckhoven

Team Communicatie stad Halle

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.