Vanaf 6 januari 2025 wijzigt het aanbod in Vilvoorde
Sommige buslijnen krijgen een ander nummer, nieuwe reisweg en/of andere frequentie.
Op 6 januari 2025 voert De Lijn de volgende fase in van basisbereikbaarheid, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid. Dit zal het reizen voor inwoners en bezoekers in Vilvoorde en omgeving veranderen. De Lijn wil meer inzetten op verbinding en zorgen dat iedereen op zijn of haar bestemming kan geraken. Het gaat om een mix van wijzigingen zoals nieuwe lijnen, nieuwe trajecten voor bestaande verbindingen, frequentieverhogingen, nieuwe lijnnummers ...
Er worden ook een aantal wijzigingen ingevoerd om bijvoorbeeld rekening te houden met aangepaste treinaansluitingen of met wegwerkzaamheden waarvoor een langdurig omleiding noodzakelijk is. Tot slot blijft de dienstverlening in sommige regio’s onder druk staan door een combinatie van een oververhitte arbeidsmarkt en een verouderd bussenpark waardoor De Lijn lokaal moet bijschakelen. De Lijn zal alle aanpassingen monitoren, evalueren en eventueel bijsturen waar nodig.
De reiziger kan via de website en app van De Lijn alle concrete informatie terugvinden en bekijken of er wijzigingen zijn aan zijn vertrouwde reisroute.
Wat verandert er concreet in de regio Vilvoorde?
In de Vlaamse Rand past De Lijn vanaf 6 januari 2025 haar aanbod aan of stuurt ze het bij. Sommige verbindingen zijn nieuw, andere krijgen een andere reisweg, lijnnummer of frequentie.
Lijn 1 Houtem – Vilvoorde – Verbrande Brug
- Deze nieuwe Vilvoordse stadslijn is een combinatie van de vroegere lijnen 287 tussen Houtem en Vilvoorde en 280 tussen Grimbergen Verbrande Brug en Vilvoorde.
- De bussen rijden van Cargovil, Vilvoorde centrum en het station via de N1, en daarna naar Houtem Vierbunder via de Leuvensesteenweg, de Woluwelaan en de Houtemsesteenweg.
- De bussen rijden vaker:
- Tussen de Verbrande Brug en Vilvoorde Station is er elk halfuur een bus op weekdagen en elk uur op zaterdag.
- Tussen Houtem Vierbunder en Vilvoorde Station zijn dat vier bussen per uur op weekdagen, en twee per uur op zaterdagen.
- Op zondag is er elk uur een bus op het hele traject.
- Hier stap je vlot over:
- Grimbergen Verbrande Brug: op lijn R31 richting Grimbergen centrum en Brussel.
- Vilvoorde Havendok Dam: op lijn 82 richting Mechelen.
- Vilvoorde Kerk: op diverse bussen van De Lijn en de MIVB.
- Vilvoorde station: op de treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en de MIVB.
Lijn R20 Jette UZ Brussel – Vilvoorde – Brussels Airport
- Deze lijn vervangt de vroegere Ringtrambus 820.
- Je kan vaker mee: op zaterdag elke twintig minuten, op zondag elk kwartier tussen Brussels Airport en Vilvoorde Station en elk halfuur tussen Vilvoorde Station en UZ Brussel.
- Je reist nog steeds vlot tussen het UZ Brussel en Brussels Airport via de Romeinsesteenweg, Strombeek-Bever, Het Voor, de Kassei, Vilvoorde en Brucargo.
- Je stapt makkelijk over op deze locaties:
- UZ Brussel: op onder meer tramlijn 9 van de MIVB en bus R45 van De Lijn.
- Esplanade: op tramlijn 35 van de MIVB.
- Vilvoorde Kerk: op bussen van De Lijn en tramlijn 35 en bus 83 van de MIVB.
- Vilvoorde Station: op treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en de MIVB.
- Machelen Discount P1: op bussen 21, 25, R27 en 91.
- Brussels Airport: op treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en de MIVB.
Lijn 21 Merchtem – Grimbergen – Vilvoorde – Brussels Airport
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 821. De vertrouwde reisweg en haltes wijzigen niet.
- De bus verbindt het centrum van Merchtem met Wolvertem, Grimbergen (stelplaats), Vilvoorde, Brucargo en Brussels Airport.
- Je kan vaker mee:
- Tussen Vilvoorde en Brussels Airport de hele week elk kwartier, wat ook in de spits het geval is tussen Merchtem en Brussels Airport. Tussen Merchtem en Vilvoorde is er in de daluren elk halfuur een bus.
- Op zaterdag reis je tussen Wolvertem en Vilvoorde elk halfuur, tussen Merchtem en Wolvertem elk uur. Op zondag is er tussen Merchtem en Vilvoorde elk uur een bus.
- Hier stap je vlot over:
- Merchtem Mieregem: op bus 46.
- Merchtem Varkensmarkt: op bussen 40 en R45.
- Wolvertem Gemeenteplein: op lijn R50.
- Grimbergen Stelplaats: op lijnen R30 en R31.
- Vilvoorde, Machelen en Brussels Airport: zie lijn R20.
Lijn 25 Vilvoorde – Kortenberg (- Nederokkerzeel)
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 225 tussen Vilvoorde en Kortenberg via Melsbroek en Steenokkerzeel. Er is een aangepaste dienstregeling en een gedeeltelijk nieuwe reisweg.
- In Melsbroek rijdt de bus niet langer via de Steenwagenstraat en de kerk, maar van de Sellaerstraat en de Stationslaan door Brucargo Noord via Cargo Discount P1 en P2.
- In Kortenberg rijdt de bus verder dan het eindpunt in de Hertog Jan II-laan, tot UPC Campus Kortenberg. In de spitsuren rijdt hij vanaf of naar Nederokkerzeel Kerk via Erps-Kwerps.
- In Vilvoorde wordt de lijn beperkt tot het station en rijdt niet meer door tot het ziekenhuis. Reizigers voor het ziekenhuis kunnen overstappen op lijn 28.
- Hier stap je vlot over:
- Vilvoorde station: op de treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en de MIVB.
- Machelen Cargo Discount P1: op bussen R20, 21, R27 en 91.
- UPC Campus Kortenberg: op bus R90.
Lijn 28 Vilvoorde – Perk – Mechelen
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 280.
- Je reist nog steeds vlot tussen Vilvoorde ziekenhuis en Mechelen Station via Peutie, Perk, Elewijt en Hofstade.
- De eindhalte is nu het ziekenhuis AZ Jan Portaels en niet meer Grimbergen Verbrande Brug. Die verbinding kan je nu maken met de nieuwe stadslijn 1.
- In Mechelen rijden de bussen ingekort tot het station, niet meer tot de Brusselpoort. Naar of van de Brusselpoort reizen kan steeds met het Mechelse busnet.
- Er is een vroege ochtendrit in functie van de tewerkstellingszones op de luchthaven, bereikbaar via overstap op lijn R20.
- Vlot overstappen kan ook hier:
- Mechelen Station: op de treinen van de NMBS en bussen van De Lijn.
- Vilvoorde Station: op de treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en de MIVB.
Lijn 82 Mechelen – Zemst – Vilvoorde – Brussels Airport
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 282.
- Je reist nog steeds vlot tussen Zaventem en Mechelen via Vilvoorde. Ook de tewerkstellingszones in Sint-Stevens-Woluwe en Diegem, en de centra van Zaventem, Diegem, Machelen, Vilvoorde, Eppegem en Zemst blijven bediend.
- In Mechelen rijden de bussen ingekort tot het station, niet meer tot de Brusselpoort. Naar of van de Brusselpoort reizen kan steeds met het Mechelse busnet.
- In Diegem rijden de bussen niet meer via het Alfons de Cockplein, maar wel in beide richtingen via de Woluwelaan. Er zijn nieuwe haltes aan de Watermolenstraat, de Tenaertslaan en aan het station in de Mommaertslaan.
- Hier stap je vlot over:
- Mechelen en Vilvoorde Station: zie lijn 28.
- Diegem Broekstraat: op bus R27.
- Diegem Station: op diverse IC- en P-treinen en S2 en S9 van de NMBS.
- Brussels Airport: op de treinen van de NMBS en bussen van De Lijn en MIVB.
Lijn 538 Zaventem Atheneum – Diegem – Lo – Vilvoorde
- Deze lijn wordt aangevuld met de vroegere ritten van lijn 222. De bussen verbinden Zaventem met Vilvoorde via onder meer Diegem-Lo. In Zaventem rijden ze voortaan via de Vilvoordelaan en niet langer via de Diegemstraat.
- ‘s Ochtends is er één rit naar Vilvoorde en één rit naar Zaventem. ‘s Avonds 2 ritten naar Vilvoorde en één rit naar Zaventem. Andere reizigers kunnen lijn 82 nemen.
En de andere lijnen in deze regio?De bussen van lijnen 291 – 292 – 293 – 294 – 295 – 296 – 297 – 298 – 299 – 503 – 505 – 530 – 531 – 538 en 704 rijden enkel in functie van de grote scholen in Haacht, Tildonk, Keerbergen en Zaventem. De Lijn communiceert deze wijzigingen naar de betrokken scholen en gemeenten. Op andere lijnen in deze regio (bijv. R30, R90 of 91) zijn er alleen kleine wijzigingen mogelijk aan de dienstregeling.
Aanpassingen om een meer betrouwbare dienstregeling te garanderen
De Lijn past in een aantal regio’s het aanbod aan om meer betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen. We kampen al enige tijd met tekort aan personeel in bepaalde regio’s waar de arbeidsmarkt bijzonder krap is. Deze problematiek treft ook een aantal van onze exploitanten. Daarnaast is ons voertuigenpark verouderd en stromen nieuwe bussen erg laat binnen: intussen zijn de vertragingen bij de leveranciers opgelopen tot twee jaar. Dit betekent dat we soms niet alle ritten kunnen rijden door een ontbrekende chauffeur of een inzetbare bus.
De Lijn blijft verder inzetten op rekrutering en de verhoging van het aantal inzetbare voertuigen. In 2025 worden er ook ongeveer 200 nieuwe elektrische bussen geleverd en dankzij een extra investering van 400 miljoen euro zal De Lijn volgend jaar ook extra bussen kunnen bestellen. Maar deze ingrepen hebben tijd nodig en zullen de komende jaren pas hun vruchten afwerpen.
Daarom gaan we een aantal aanpassingen doen die de betrouwbaarheid van onze dienstverlening zullen verbeteren.
Communicatie voor reizigers
Alle aanpassingen zijn vanaf vandaag raadpleegbaar op de website en in de app van De Lijn. Reizigers kunnen als ze een datum in januari invullen, via de routeplanner controleren of er wijzigingen zijn in hun reisroute en, of ze nieuwe verplaatsingsmogelijkheden krijgen. Op de website van De Lijn (www.delijn.be/aanpassingen) vind je eveneens een overzicht van de wijzigingen per provincie. Er worden ook in de komende weken affiches voorzien aan de betrokken haltes en klanten zullen folders kunnen bestellen met een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor hun regio.
Persdienst