Vernieuwd busstation aan station van Diest ingehuldigd

Vernieuwd busstation aan station van Diest ingehuldigd

Heraanleg stationsplein van start

Op 17 oktober werd het nieuwe busstation van Diest ingehuldigd. Binnenkort kunnen reizigers de bus nemen aan de nieuwe haltes. Ook start de heraanleg van het stationsplein, dat in de plaats komt van het oude busstation. Deze werken kaderen in de volledige vernieuwing van de stationsomgeving en de uitbouw van Diest tot een hoogwaardig regionaal openbaar vervoerknooppunt.

Comfortabel en toegankelijk busstation

​Het vernieuwde busstation is uitgegroeid tot een comfortabele en groene plek voor reizigers en personeel. Het biedt ruime en moderne schuilmogelijkheden en is veel toegankelijker voor mindervaliden en slechtzienden. Acht gelede bussen kunnen er gelijktijdig de haltes aandoen. Daarnaast zijn er nog twee speciale wachthaltes waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere busverkeer te hinderen. ​De opstartende werken aan het stationsplein zullen van het nieuwe busstation en het stationsplein één geheel maken.

Op 17 oktober huldigden gedeputeerde Ann Schevenels , schepen Bart Stals en Maurits Vande Reyde, Sander Wouters (De Lijn) en burgemeester Christophe De Graef het nieuwe busstation in
Op 17 oktober huldigden gedeputeerde Ann Schevenels , schepen Bart Stals en Maurits Vande Reyde, Sander Wouters (De Lijn) en burgemeester Christophe De Graef het nieuwe busstation in
"Het nieuwe busstation is een absolute meerwaarde voor de busreizigers. Het is een mooie, overzichtelijke omgeving geworden met groene elementen en vooral toegankelijk voor iedereen. Zo kunnen mensen met een beperking of ouderen die slecht ter been zijn nu op een veilige en comfortabele manier de bus nemen”, zegt Lydia PeetersVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
Het vernieuwde busstation biedt meer comfort en is toegankelijker voor mindervaliden
Het vernieuwde busstation biedt meer comfort en is toegankelijker voor mindervaliden
“De indeling van het nieuwe busstation biedt de reizigers tal van voordelen. Zowel vanuit het station als vanuit de stad is het vlot bereikbaar, overzichtelijk en toegankelijk. De doorstroming wordt verbeterd en de verkeersveiligheid verhoogd. Ook aan het comfort van de reizigers werd gedacht, de nieuwe schuilinfrastructuur biedt beschutting en de groene zones zorgen voor een aangenamere omgeving. Door de verhoogde perrons wordt het in- en uitstappen voor mindervalide personen eenvoudiger. Voor slechtzienden zijn de haltes uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels met de bijhorende geleiding”, zegt Lien Bauwens, vervoerregiomanager van De Lijn.

Start van de heraanleg van stationsplein

Nu het nieuwe busstation operationeel is, gaat de stad Diest het stationsplein onder handen nemen.

“Met de heraanleg van de Turnhoutsebaan is de volgende fase van de vernieuwing van de stationsbuurt gestart. Stap voor stap maken we van onze stationsomgeving een plaats waar reizigers in alle comfort kunnen vertrekken en toekomen, én waar het aangenaam wonen is. Na de werken aan de Turnhoutsebaan starten we met de heraanleg van het stationsplein waar we een groot deel gaan ontharden en ingroenen zodat het een echt beleefplein kan worden”, zegt Bart Stals, schepen van Openbare Werken en Stadsontwikkeling van de stad Diest.
“Duurzame mobiliteit is een prioriteit in ons beleid”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. "Hierin zijn multimodale knooppunten, zoals het station van Diest, belangrijk. Daarom coördineren we met volle overtuiging de werken aan de stationsomgeving in Diest, maar ook in Aarschot en Haacht.”
Toekomstvisie op de heraangelegde stationsomgeving van Diest
Toekomstvisie op de heraangelegde stationsomgeving van Diest

Meer infowww.diest.be/stationsomgeving

Story image
Ann Schevenels Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant
Karen Dirickx Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Stals Schepen, Stad Diest
Kathleen Berx Diensthoofd ruimtelijke ordening, Stad Diest
Marco Demerling Woordvoerder, De Lijn
Dimitri Temmerman Woordvoerder, NMBS
Frédéric Petit Woordvoerder, Infrabel
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.