Vernieuwing tram- en businfrastructuur in Gent

Vernieuwing tram- en businfrastructuur in Gent

GENT – De Lijn start diverse werkzaamheden in Gent, waarvan een groot deel in de binnenstad. Zowel aan het Veerleplein, de Geldmunt, het Neuseplein, Coupure Rechts en aan Gent Zuid zijn er traminfrastructuurwerken gepland. Ook de tramsporen vanaf Voskenslaan tot Flanders Expo staan op de planning. ​ Aan de Zuid wordt bovendien het busstation volledig heraangelegd en in de Vlaanderenstraat worden tramsporen vernieuwd. ​

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Voor 2022 voorzien we 6,5 miljoen euro tramspoorvernieuwingen in Gent. In 2023 zal het budget voor tramspoorvernieuwingen in Gent en Antwerpen verder groeien naar 45 miljoen euro, en meer projecten in de regio van Gent omvatten. Met deze investeringen willen we een historisch probleem oplossen. Investeringen in combinatie met een performant assetmanagement moet ervoor zorgen dat de volgende jaren effectieve verbeteringen zichtbaar worden op het terrein. Dit met de nodige aandacht voor de actieve weggebruiker.”

 

Veerleplein/Geldmunt

​Vandaag, 27 juli, starten de voorbereidingen voor traminfrastructuurwerken aan het Veerleplein en de Geldmunt. Het is de bedoeling om alles klaar te hebben op 13 oktober. De werkzaamheden verlopen in twee fases.
​Van 1 augustus tot en met 7 september wordt gewerkt ter hoogte van de Geldmunt en het Veerleplein. De wissel in de Geldmunt wordt uitgebroken. Vervolgens worden de tramsporen in de bocht Veerleplein-Geldmunt vervangen. Vervolgens wordt de straat hersteld.
​Van 8 september tot en met 13 oktober komen de tramsporen in de bocht Geldmunt-Langesteenstraat aan de beurt.

Bijkomende info: https://www.delijn.be/nl/nieuws/gent-werken-veerleplein/

Neuseplein

Gedurende twee weken, vanaf maandag 1 augustus tot en met maandag 15 augustus, voert De Lijn spoorvernieuwings- en asfalteringswerken uit op het kruispunt van het Neuseplein. Hierbij worden zowel de wissels als sporen vernieuwd. Deze werken zijn nodig om de tramsporen in goede staat te houden en zodoende de veiligheid van de reizigers en weggebruikers te verzekeren.
​Deze werf heeft een invloed op de dienstverlening van tram 4.

​Bijkomende info:
https://www.delijn.be/nl/nieuws/gent-werken-neuseplein/

Belangrijk: de werven Neuseplein en Veerleplein/Geldmunt beïnvloeden de dienstverlening van tramlijnen 1 en 4. Van 27 juli tot en met 31 augustus rijden er geen trams op de trajecten tussen Rabot en Korenmarkt: haltes in Muide en omgeving Gravensteen/Burgstraat worden niet bediend.

  • Tram 4 rijdt NIET langs de Muide, Rabot en Coupure Rechts maar vanaf Ledeberg via de Zuid, Korenmarkt en Kortrijksepoortstraat naar Sint-Pieters en UZ.
  • Tram 1 volgt tussen Gent Sint-Pieters en Rabot een ander traject. De tram rijdt NIET langs de Kortrijksepoortstraat, de Korenmarkt en de Burgstraat maar via Coupure Rechts naar het Rabot en verder gebruikelijke reisweg richting Evergem.)


​Zuid/W.Wilsonplein/Vlaanderenstraat

​Het busstation aan de Zuid wordt vanaf maandag 1 augustus tot en met woensdag 31 augustus volledig heraangelegd. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het dubbelspoor tussen de tramperrons Gent Zuid en Vlaanderenstraat te vernieuwen. Deze werken verlopen in twee fases. Van 1 augustus tot en met 7 augustus worden de voorbereidende werken uitgevoerd. Vanaf maandag 8 augustus tot eind augustus wordt de Vlaanderenstraat afgesloten voor het verkeer om aan de tramsporen te kunnen werken. In de Zuidstationstraat wordt een tijdelijke bushalte voorzien. De werken impacteren de buslijnen 5, 6, 8, 52/53/54, 20 en 42/44/48.

Bijkomende info: https://delijn.be/nl/nieuws/werken-gent-zuid/


​Voskenslaan/Derbystraat/Maaltebruggestraat

In deze zone starten op 1 september werken aan de trambochten. Deze worden vernieuwd. Deze werken zullen tot in het voorjaar 2023 duren en gefaseerd worden uitgevoerd. Vanaf 1 september rijdt tramlijn 1 tussen Evergem en Gent Sint-Pieters en verder naar het UZ, en dus niet naar Flanders Expo.
​In de eerste fase van de werken is Flanders Expo evenmin per bus bereikbaar. De reguliere buslijnen volgen een omleiding via de Kortrijksesteenweg. In volgende fases kunnen reizigers van/naar Flanders Expo opnieuw gebruik maken van buslijnen 76-77-78 en de haltes in de omgeving van de beurshallen.
​Wie in september/oktober naar Flanders Expo wil, voorziet best een alternatief.

​Binnenkort meer info op de website van De Lijn.

Coupure

​Vanaf 1 september wordt tramlijn 4 beperkt tot de halte Brugespoort wegens heraanleggingswerken in Coupure Rechts, deel tussen de Rozemarijnbrug en Contributiestraat. De Lijn vernieuwt de tramsporen en voorziet trillingsdempende maatregelen in de opbouw van de trambedding. Verder worden de tramhaltes gemoderniseerd en beter toegankelijk gemaakt. De tram 4 rijdt tijdens deze werken enkel tussen Ledeberg en halte Brugsepoort. De halte Brugsepoort wordt dan de tijdelijke eindhalte. Reizigers naar en van Gent Sint-Pieters kunnen opteren voor tram 1 aan het Rabot of tramlijn 2 aan de halte Rozemarijnbrug. Tijdens de schoolspits worden er op tramlijn 1 extra trams ingezet voor een verhoogde frequentie tussen het Rabot en Gent Sint-Pieters.

​Binnenkort meer info op de website van De Lijn.

Meer informatie

​Een overzicht van de werken en omleidingen per fase vind je op www.delijn.be/gent
​Raadpleeg de dienstregeling in de routeplanner op
www.delijn.be.

Tramplan juli-augustus 2022 Tramplan juli aug 22.pdf - 70 KB

 

 

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.