Versoepelingen coronaregels op 1 oktober: wat verandert er bij De Lijn?

Versoepelingen coronaregels op 1 oktober: wat verandert er bij De Lijn?

Vanaf 1 oktober wordt een bijkomende reeks coronaregels afgeschaft of versoepeld. In Vlaanderen laat o.a. de hoge vaccinatiegraad toe dat het mondmasker afgezet mag worden op bepaalde plekken. Voor het openbaar vervoer echter blijft de mondmaskerplicht bestaan in de voertuigen, stations en binnenruimtes. Aan de haltes in open lucht is een mondmasker niet meer verplicht. De Lijn roept haar reizigers dan ook op het mondmasker correct te blijven dragen op de voertuigen, en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven toepassen zodat we elkaar kunnen blijven beschermen.

Mondmasker blijft verplicht op het openbaar vervoer

Het Overlegcomité besliste op 17 september over een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen. De nieuwe maatregelen gelden voor heel het land en vormen zo de federale sokkel, maar de gewesten (of gemeenten) kunnen zelf kiezen om de versoepelingen nog niet door te voeren of zelfs strenger te zijn. De Lijn volgt vanzelfsprekend ook de lokale maatregelen.

Dankzij o.m. de hoge vaccinatiegraad zal het in Vlaanderen niet langer verplicht zijn om een mondmasker te dragen in horecazaken of winkels. Dit geldt echter niet voor het openbaar vervoer: vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen vanaf 13 jaar verplicht bij De Lijn op bus en tram en in binnenruimtes zoals premetrostations, stations of gesloten wachtzalen.

Reizigers hoeven geen mondmasker meer te dragen aan de haltes in open lucht.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “Nu de samenleving stap voor stap heropend wordt, gaan mensen zich meer verplaatsen. Daarvoor was, is en blijft het openbaar vervoer in combinatie met andere vervoermiddelen van groot belang. Met al onze collega’s blijven we ons sterk maken om die verplaatsing zo veilig en aangenaam mogelijk te maken.”

Goed ventileren voor een gezond binnenklimaat

Ventileren zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder kan verspreiden doordat de aerosoldeeltjes niet in de lucht blijven hangen.

Testen op de voertuigen toonden duidelijk aan dat de CO2-waarden goed zijn in een bus of tram waar de vensters open staan. De Lijn vraagt haar chauffeurs en reizigers met klem om de vensters open te zetten en als ze open staan, open te laten. Met het oog op het najaar blijft dit heel belangrijk.

Virologen geven aan dat mondmaskers een veilige bescherming bieden op plaatsen en tijdstippen waar er mogelijk onvoldoende ventilatie is, maar vooral op plaatsen waar de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden.

Versterkingsritten met autocars worden stopgezet

Op initiatief van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters zette De Lijn tijdens het hoogtepunt van de corona-epidemie en ook nog gedurende de afgelopen maand september versterkingsritten in met autocars op drukbezette lijnen tijdens de schoolspits. Nu de vaccinatiegraad van jongeren gemiddeld vrij hoog ligt in Vlaanderen werd er beslist dat deze versterkingsritten niet meer zullen rijden vanaf 1 oktober.

Extra aandacht aan hygiëne

De Lijn vertrouwt er op dat met inachtname van alle gekende hygiënemaatregelen, ook zonder de autocars de reizigers gerust kunnen gebruik maken van bus en tram. Naast de mondmaskerplicht roept De Lijn op om maximaal afstand te houden. De voertuigen worden frequent gepoetst. Hier steekt De Lijn een tandje bij en organiseert extra poets- en ontsmettingsbeurten bovenop de normale reiniging. De Lijn besteedt extra aandacht aan contactpunten zoals stangen, handgrepen, leuningen en duwknoppen, maar ook de stuurposten worden nauwgezet ontsmet.

De voordeur blijft gesloten om de chauffeur te beschermen, dus reizigers stappen op en af via de deur in het midden of achteraan. Het frequent openen van de deuren zorgt bovendien voor luchtventilatie.

Druktebarometer

Als het wat drukker is op de voertuigen dan voelt dat voor reizigers, ondanks de mondmaskerplicht en ventilatie, soms minder comfortabel. Om daaraan tegemoet te komen, kunnen reizigers de druktebarometer raadplegen, een tool in de bestaande app van De Lijn. Een groen, geel of rood icoontje geeft aan hoe druk een specifieke rit is op een bepaald tijdstip.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.