Antwerpen: zeker tot vrijdagmiddag geen trams naar Linkeroever

Verstoring premetro: 350 meter tunnel te herstellen

Door schade aan de stroomvoorziening van de bovenleiding blijft het tramverkeer tussen het centrum van Antwerpen en Linkeroever minstens tot vrijdagmiddag verstoord. Het gaat om de tramlijnen 3, 5, 9 en 15 en de premetrostations Meir, Groenplaats en Van Eeden. Ook de tramhaltes op Linkeroever worden niet bediend. De Lijn en gespecialiseerde aannemers zijn met man en macht in de weer om de tunnel zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. Updates volgen via www.delijn.be en de pers.

 

350 meter bekabeling losgerukt

Tijdens nachtelijke werken door een aannemer is de stroomvoorziening van de bovenleiding zwaar beschadigd tussen de premetrostations Groenplaats en Meir. Rekken die de stroomkabels dragen, zijn daarbij losgekomen. Door het gewicht van de losgekomen kabels is een domino-effect ontstaan en is de bekabeling over 350 meter losgekomen. Een bundel kabels weegt enkele tientallen kilo’s per meter.

Omdat de kabels in het tramgabarit en op de bovenleiding hangen en er in elke richting één spoor is naar de andere kant van de Schelde, is tramverkeer bijgevolg onmogelijk. 

 

Geen trams tussen stadscentrum en Linkeroever

Minstens tot vrijdagmiddag kunnen er geen trams rijden tussen het centrum van Antwerpen en Linkeroever, en dat in beide richtingen. Het gaat om de tramlijnen 3, 5, 9 en 15. De premetrostations Van Eeden, Groenplaats en Meir zijn gesloten. De tramhaltes op Linkeroever worden niet bediend.

Reizigers vinden alle info op www.delijn.be

 

Alternatieven

Reizigers met een bestemming op de andere Scheldeoever zoeken best een alternatief voor de tram:

  • buslijn 36 (Rooseveltplaats – Linkeroever) wordt vanavond opnieuw versterkt met 11 bussen, maar biedt beperkte capaciteit tegenover de 4 tramlijnen met grotere voertuigen door de premetro
  • te voet via de voetgangerstunnel (vlakbij station Van Eeden)
  • met de auto via de Kennedytunnel

De tramlijnen 3-5-9-15 worden als volgt omgeleid:

  • tramlijn 3 (P+R Merksem) van Keizershoek (P+R Merksem) naar Koninklijkelaan (Berchem)
  • tramlijn 5 (Wijnegem) naar Olympiade (= eindpunt lijn 6)
  • tramlijn 9 (P+R Wommelgem)  naar premetrostation Sport, vanaf daar via lijn 5 naar Wim Saerens (Deurne)
  • tramlijn 15 (P+R Boechout) naar Sportpaleis (Merksem)

De bussen vanuit het Waasland (81-82-83-84-85) rijden tot aan halte Van Eeden op Linkeroever. 

 

Complexe herstelling

Technische ploegen van De Lijn en gespecialiseerde aannemers zijn volop in de weer met de herstelling. Daarbij verwijderen ze eerst de losgekomen kabels en rekken over de hele zone. Dit is erg tijdsintensief: doordat groot materieel niet ter plaatse kan komen in de premetrotunnels, worden de kabels met pneumatische scharen meter na meter opgeknipt en vervolgens afgevoerd. Nadat de kabels over de hele zone zijn verwijderd, kunnen de technici beginnen aan de plaatsing van nieuwe kabels. Eenmaal dat afgerond is, wordt getest of de trams er veilig kunnen rijden.

Door de ondergrondse werken is dit een complexe operatie. Bovengronds kan je zwaar materieel inzetten, in de premetrotunnel is dat niet mogelijk. Hiervoor moet kleiner materiaal via de stations of tunnels ter plaatse gebracht worden.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.