Vervoerregio Westhoek: een moderner en efficiënter busnetwerk vanaf 6 januari 2024

Het streeknet in de regio Westhoek wordt na zorgvuldig overleg doeltreffend aangepakt.

Op 6 januari 2024 begint een nieuw hoofdstuk voor het openbaar vervoer in vervoerregio Westhoek, met de introductie van de tweede fase van Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie. Hiermee zet de Vlaamse overheid in op een modal shift via efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Het nieuwe net werd in samenspraak met de vervoerregioraad* en de lokale besturen opgemaakt. Hoppin streeft ernaar om via een gelaagd netwerk nieuwe mogelijkheden te creëren voor reizigers. Zowat alle bestaande lijnen krijgen een nieuw lijnnummer. Daarnaast zijn de reiswegen van heel wat verbindingen aangepast om zo tot rechtlijnigere en dus snellere reiswegen te komen. De uitbreiding van het avondvervoer en de introductie van flexvervoer bieden reizigers meer keuzemogelijkheden. Voor de regio Westhoek is deze tweede fase van Hoppin meteen ook de laatste fase. Dat betekent dat na 6 januari het volledige nieuwe net er zal uitgerold zijn.

Er komen drie nieuwe lijnen in de regio:

  • Lijn 50 Koekelare - Gistel - Oostende is een nieuwe verbinding die elke dag om het uur rijdt.
  • Lijn 55 Diksmuide - Koekelare - Torhout ontsluit de AZ Delta campus Torhout. Deze lijn rijdt om het uur op alle weekdagen en zaterdag, op zondag is dit om de twee uur.
  • Lijn 35 Diksmuide - Kortemark - Torhout rijdt op weekdagen om de twee uur (tijdens de spits om het uur).

Daarnaast krijgen een aantal bestaande lijnen een upgrade:

  • De lijnen 20 Diksmuide - Ieper en 60 Ieper - Poperinge worden gekoppeld tot lijn 92 Diksmuide - Ieper - Poperinge. Dat betekent dus een rechtstreekse verbinding tussen Poperinge en Diksmuide via Ieper. Deze lijn rijdt via het centrum van Ieper en het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper en Poperinge.
  • Lijn 94 Roeselare - Ieper wordt lijn 90 Roeselare - Ieper. Deze lijn rijdt voortaan via het Jan Yperman Ziekenhuis en het centrum van Ieper.
  • Ook lijn 91 Ieper - Torhout (de vroegere lijn 40) rijdt via het Jan Yperman Ziekenhuis en het centrum van Ieper. Westrozebeke wordt bovendien opgenomen in de reisweg.
  • Lijnen 90/91/92 vormen in Ieper een bundel waardoor
    • Er om de 15’ een bus rijdt tussen Ieper station - Ieper markt - Jan Yperman Ziekenhuis (zondag om de 30’).
    • Er om de 30’ een bus rijdt tussen Ieper station - Ieper markt - Ieper Ter Waarde (zondag om de 60’).
  • Lijn 71 Poperinge - Mesen - Ieper krijgt een uurfrequentie op weekdagen.

Een grote verandering vinden we ook bij De Lijn Flex. De bestaande belbussen worden vervangen door één flexgebied voor de hele Westhoek. Het flexgebied geeft aantakkingen naar hoppinpunten buiten de Westhoek. Denk maar aan Torhout, Staden, Hooglede, Moorslede, …

Nieuw is avond- en nachtflex. De uren van het flexgebied zijn ruimer dan de vroegere belbustijden. Dat betekent dat na een avondje stappen of restaurantbezoek, reizigers nu ook kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer.

De amplitude wordt:

  • Maandag t.e.m. donderdag: van 6 tot 23 uur
  • Vrijdag: van 6 tot 2 uur
  • Zaterdag: van 8 tot 2 uur
  • Zondag: van 9 tot 23 uur

Flexvervoer stopt aan alle haltes van de reguliere lijnen én aan unieke flexhaltes (haltes waar enkel het flexvervoer komt). Het Flexvervoer is te plannen en te reserveren via de Hoppincentrale (telefonisch en binnenkort via app en website).

Communicatie voor reizigers

Het nieuwe mobiliteitsnetwerk van De Lijn in de vervoerregio Westhoek belooft een geoptimaliseerde reiservaring voor alle inwoners en bezoekers, met verbeterde verbindingen naar belangrijke bestemmingen in de regio. De Lijn nodigt iedereen uit om vanaf 6 januari 2024 de voordelen van dit nieuwe netwerk persoonlijk te ervaren.

Voor gedetailleerde informatie over het nieuwe net in hun gemeente kunnen reizigers terecht op de gemeentepagina’s van De Lijn (www.delijn.be/nl/gemeenten).

De reisweg uitstippelen doen reizigers makkelijk met de website of app van De Lijn. Op tal van manieren worden ze daar op weg geholpen: met de halte- en lijnpagina’s, de features ‘Voertuig op kaart’ en ‘Volg je rit’, en niet te vergeten ook de ​ routeplanner. Die laatste begeleidt reizigers bij geplande omleidingen.

 

 

__________________________________________________

*Wat is een vervoerregioraad?

Vlaanderen werd ingedeeld in 15 vervoerregio’s. Elke vervoerregio heeft een vervoerregioraad die de invulling van basisbereikbaarheid bewaakt, stuurt en evalueert binnen de vervoerregio. De vervoerregioraad is de cockpit voor het mobiliteitsbeleid in de vervoerregio. Niet alleen het vast openbaar vervoer met bus of tram, maar ook de voor- en natrajecten met (deel)fiets, (deel)auto en alle andere vervoersmodi worden gefaciliteerd. In de vervoerregioraad komen de belangrijkste belanghebbenden uit alle bestuursniveaus samen. Alle steden en gemeenten uit de regio zijn rechtstreeks vertegenwoordigd, door de burgemeester of de schepen van mobiliteit. Daarnaast zit ook het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn, en Het Agentschap Wegen en Verkeer in de vervoerregioraad. De leden van de vervoerregioraad hebben het nieuw vervoerplan opgesteld en goedgekeurd voor hun regio.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.