Vier dagen tramonderbreking door werken in Mortsel, Berchem en Merksem

Vier dagen tramonderbreking door werken in Mortsel, Berchem en Merksem

AANPASSINGEN TRAM- EN BUSLIJNEN

Op de Grotesteenweg/N1 in Berchem zijn al een tijdje grootschalige werken aan de gang. Ook aan de keerlus op het Gemeenteplein in Mortsel wordt er binnenkort gewerkt . Daarnaast wordt ook de rijdraad van de bovenleiding van de tram op de Groenendaallaan tot aan de Burgemeester Theunisbrug in Merksem vernieuwd. Om deze noodzakelijke werken te kunnen uitvoeren, moet de trambediening gedurende enkele dagen onderbroken worden. Om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken in tijd worden deze werken gelijktijdig uitgevoerd en tijdens de krokusvakantie. Vanaf zaterdag 10 februari 2024 tot en met dinsdag 13 februari 2024 zal er impact op het openbaar vervoer zijn.

De werken in Berchem en Mortsel vinden plaats gedurende de hele periode van vier dagen. De werken in Merksem gebeuren enkel op zondag 11 februari. Het tram- en busnet wordt vier dagen aangepast.

Op zaterdag 10 februari, maandag 12 februari en dinsdag 13 februari geldt een aangepaste reisweg of onderbreking op de tramlijnen ​ 7 en 15, en een aantal buslijnen.

Op zondag 11 februari is er een alternatieve dienstverlening op tramlijnen 2, 3, 6, 7 en 15 en een aantal buslijnen. Er zal een extra tramlijn 16 rijden tussen Antwerpen Olympiade en P+R Melsele.

Tijdens de volledige periode van de werken rijdt er een buspendel van P+R Boechout naar Antwerpen Provinciehuis.

Verschillende werven gelijktijdig uitgevoerd

Om het tramaanbod comfortabel, veilig en performant te kunnen uitvoeren, moet de infrastructuur betrouwbaar zijn. ​ Daarvoor is er regelmatig onderhoud en vernieuwing nodig. ​ Werken aan de traminfrastructuur zijn dus noodzakelijk en garanderen een betrouwbare tramexploitatie. ​ De werken op zich veroorzaken echter ook hinder. ​ Om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken voert De Lijn tijdens het eerste (verlengde) weekend van de krokusvakantie een aantal werken gelijktijdig uit.

Werken Grotesteenweg/N1 in Berchem

Op de Grotesteenweg/N1 voert het Agentschap Wegen en Verkeer grootschalige vernieuwingswerken uit. De Lijn is partner in dit project. In deze fase van de werken worden ​ ​ tussen 10 en 13 februari de sporen vernieuwd van vlak voor het kruispunt Grotesteenweg/Uitbreidingsstraat tot vlak voor het Singelkruispunt. Tegelijkertijd wordt ook de riolering in deze zone aangepakt.

Keerlus Gemeenteplein Mortsel

De Lijn maakt van de vierdaagse werken op de Grotesteenweg gebruik om ook de rails van de keerlus op het Gemeenteplein en ook de spoorkruising op de Statielei/Gemeenteplein te vernieuwen. ​ Tijdens deze periode zal de aannemer de bestrating opbreken, de bestaande rails en spoorkruising uitbreken, en deze vernieuwen. Daarna kan dan ook de bestrating nieuw aangelegd worden. ​

Daarnaast wordt op die locatie ook de voegvulling vernieuwd vlak naast de rails. Deze voegvulling vult de zone op tussen de tramrail en de betonverharding. Door deze vernieuwing kan de trambusbaan verder comfortabel en veilig gebruikt worden.

Bovenleiding Groenendaallaan tot Burgemeester Theunisbrug Merksem

De Lijn werkt continu aan de vernieuwing van de bovenleidingen van het tramnetwerk. De vernieuwing van de rijdraad van de bovenleiding op de Groenendaallaan van aan het kruispunt Groenendaallaan/Bredabaan tot op de aanloophelling van de Burgemeester Theunisbrug in Merksem staat nu op het programma. ​ Om de hinder voor het tramverkeer te beperken is er voor gekozen deze werken uit te voeren tijdens het weekend waarin ook de andere tramwerken gepland zijn. ​ Deze werken aan de bovenleiding zullen meer bepaald doorgaan op zondag 11 februari.

AANPASSINGEN VOOR TRAM- EN BUSLIJNEN

Aangepaste bediening op zaterdag 10, maandag 12 en dinsdag 13 februari

Er rijden op deze dagen geen trams over de Grotesteenweg naar Mortsel en Boechout. Ze worden vervangen door een pendelbus. In Mortsel zijn er omleidingen voor de buslijnen 51, 52 en 53, 90, 91 en 92, en lijnen 140 en 141.

 • Tram 7
  • Tramlijn 7 rijdt tussen Eilandje en P+R Olympiade. Hij volgt zijn normale reisweg tussen Eilandje en Harmonie, en rijdt dan over de reisweg van tram 6 tot P+R Olympiade.
  • De haltes tussen Harmonie en Mortsel worden niet door de tram bediend.
 • Tram 15
  • Tramlijn 15 rijdt tussen Regatta en Berchem Station. Hij volgt de normale reisweg tussen Regatta en metrostation Plantin, en rijdt dan over de reisweg van tram 9 tot Berchem Station.
  • De haltes tussen Plantin en P+R Boechout worden niet bediend door tram 15.
 • Pendelbus
  • Tijdens deze periode rijdt er een pendelbus tussen P+R Boechout en het Provinciehuis.
  • Richting Provinciehuis volgt de bus de (normale) reisweg van tram 15 tot het kruispunt Grotesteenweg/Singel in Berchem. Dan rijdt ze via de Binnensingel, de Generaal Lemanstraat naar de halte Provinciehuis van bussen 17 en 191 in de Koning Albertparkweg.
  • Richting P+R Boechout maakt de bus eerst een lus rond het Koning Albertpark (via halte Harmonie en Koningin Elisabethlei). Dan gaat ze via de Generaal Lemanstraat, de Binnensingel en de Grotesteenweg naar Mortsel. Daar rijdt de pendelbus over Antwerpsestraat, Krijgsbaan, Heirbaan, Drabstraat naar de Liersesteenweg, en zo verder tot de eindhalte P+R Boechout.


​Aangepaste bediening op zondag 11 februari

Er rijden op 11 februari geen trams over de Grotesteenweg naar Mortsel en Boechout. Ze worden vervangen door een pendelbus. Door de werken in Merksem op zondag rijden er ook geen trams tussen het Sportpaleis (metrostation Sport) en Merksem. Merksem is per tram wel bereikbaar met tram 3 via een aangepaste route langs de Noorderlaan en Groenendaallaan. Ook een aantal buslijnen rijden een aangepast traject, nl. buslijnen ​ 51, 52 en 53, 90, 91 en 92 en lijn 141.

 • Tram 2
  • Tram 2 rijdt enkel tussen Hoboken (Zwaantjes) en het Sportpaleis (metrostation Sport).
  • De haltes tussen Sport en P+R Merksem worden niet bediend door tram 2.
 • Tram 3
  • Tram 3 rijdt tussen P+R Merksem en het Centraal Station (Astridplein).
  • Hij volgt de normale reisweg tussen P+R Merksem en Burgemeester Nolf.
  • Daarna rijdt hij via de Groenendaallaan, Noorderlaan, Italiëlei, Rooseveltplaats en Gemeentestraat naar het Koningin Astridplein voor het Centraal Station.
  • De haltes tussen Burgemeester Nolf en P+R Melsele worden niet bediend door tram 3.
 • Tram 6
  • Tram 6 rijdt niet op 11 februari.
 • Tram 7
  • Tram 7 rijdt tussen Eilandje en P+R Olympiade.
  • Hij volgt de normale reisweg tussen Eilandje en Harmonie, en rijdt dan over de reisweg van tram 6 tot P+R Olympiade.
 • Tram 15
  • Tram 15 rijdt niet, maar wordt vervangen door de tijdelijke tramlijn 16.
 • Tram 16
  • Deze extra tram rijdt tussen P+R Melsele en P+R Olympiade. De tramlijn is een combinatie van tramlijnen 3, 15 en 6.
  • Tussen P+R Melsele, Regatta en het Centraal Station neemt de tram de bediening van tram 3 over. De tram bedient wel metrostation Diamant in plaats van Astrid.
  • Tussen Regatta, het Centraal Station (metrostation Diamant) en Harmonie neemt de tram ook de bediening van tram 15 over.
  • Tussen het Centraal Station (metrostation Diamant), Harmonie en P+R Olympiade neemt de tram eveneens de bediening van tram 6 over.
 • Pendelbus
  • Ook op zondag rijdt er een pendelbus tussen P+R Boechout en het Provinciehuis.
  • Richting Provinciehuis volgt de bus de (normale) reisweg van tram 15 tot het kruispunt Grotesteenweg/Singel in Berchem. Dan rijdt ze via Binnensingel, Generaal Lemanstraat naar de halte Provinciehuis van bussen 17 en 191 in de Koning Albertparkweg.
  • Richting P+R Boechout maakt de bus eerst een lus rond het Koning Albertpark (via halte Harmonie en Koningin Elisabethlei). Dan gaat ze via Generaal Lemanstraat, Binnensingel en Grotesteenweg naar Mortsel. Daar rijdt de pendelbus over Antwerpsestraat, Krijgsbaan, Heirbaan, Drabstraat naar de Liersesteenweg, en zo verder tot de eindhalte P+R Boechout.
Aangepaste trambediening kaart 10-12-13 februari Aangepaste trambediening kaart 10-12-13 februari.pdf - 1 MB Aangepaste trambediening kaart 11 februari Aangepaste trambediening kaart 11 februari.pdf - 1 MB

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.