Vlaanderen omarmt duurzame mobiliteit tijdens de Week van de Mobiliteit

Vlaanderen omarmt duurzame mobiliteit tijdens de Week van de Mobiliteit

De Week van de Mobiliteit staat weer voor de deur, waarin we jaarlijks focussen op een meer duurzame mobiliteit. Van 16 tot 22 september 2023 zal de Vlaamse overheid de nadruk leggen op het bevorderen van duurzame vormen van mobiliteit. Ook dit najaar beweegt iedereen mee naar minder CO2 en roept De Lijn de Vlaming op om vaker voor bus of tram te kiezen. Dit jaar heeft De Lijn een uiterst voordelige 10-rittenkaart in petto om de Week van de Mobiliteit te vieren. Bovendien hebben De Lijn en Hoppin een overzicht gemaakt van acties van andere duurzame mobiliteitsspelers in Vlaanderen.

Voordelige 10-rittenkaart - Bespaar én draag bij aan het milieu

Om dit initiatief te ondersteunen, promoot De Lijn actief de digitale 10-rittenkaart. Normaal gesproken kost een lijnkaart €17, maar gedurende de Week van de Mobiliteit kunnen reizigers haar voor €10 aanschaffen. Dit betekent dat de prijs per rit €1 bedraagt. De kaart is eenvoudig verkrijgbaar via de app of website van De Lijn en blijft één maand geldig.

Deze aanbieding biedt Vlamingen een kans om voordelig gebruik te maken van bus en tram, wat tegelijk goed is voor het milieu. Het is immers eenvoudig: hoe meer mensen gebruikmaken van duurzame vervoersmiddelen, hoe minder auto's er op de weg zijn. Dit resulteert in minder CO2-uitstoot en minder verkeersopstoppingen. Meer info op de website van De Lijn: delijn.be/weekvandemobiliteit

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Tijdens de Week van de Mobiliteit willen we naar goede jaarlijkse gewoonte zoveel mogelijk mensen stimuleren om nog vaker te kiezen voor duurzame verplaatsingen zoals al stappend of trappend of met het openbaar vervoer. In heel Vlaanderen zijn er tal van acties opgezet om op die manier duurzame vormen van mobiliteit verder te bevorderen en gekend te maken bij het publiek. De voordelige 10-rittenkaart van De Lijn past hier perfect in en geeft reizigers de kans om de vervoersmaatschappij te (her)ontdekken.”
 

Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn: "Samen met onze reizigers blijven we volop inzetten op een concrete en impactvolle bijdrage aan de klimaatuitdagingen. Wij zijn vastbesloten om deze missie voort te zetten. De keuze voor openbaar vervoer is een positieve stap in de richting van een groenere toekomst. Het vermindert de uitstoot van CO2 en draagt bij aan het verminderen van files."
 

De voordelen van combimobiliteit ervaren

De Lijn gaat verder dan alleen bus- en tramvervoer, zo wil de vervoersmaatschappij ook duurzame mobiliteit stimuleren. In het kader van Hoppin heeft De Lijn promoties van verschillende aanbieders van combimobiliteit samengebracht voor de Week van de Mobiliteit. Bovendien heeft De Lijn haar reizigers via mail op de hoogte gebracht van deze initiatieven.

Met de nieuwe mobiliteitsvisie Hoppin wil de Vlaamse overheid de overstap maken naar je duurzaam en flexibel verplaatsen. Hoppin wil de Vlamingen de vrijheid van combimobiliteit laten ontdekken door verschillende vervoerswijzen te combineren en om moeiteloos hun bestemming te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het begin van je reis met de trein, stap over op de bus en schakel vervolgens soepel over op een deelfiets om de laatste kilometers af te leggen. Of kies ervoor om met de fiets naar een Hoppinpunt te rijden, waar je gemakkelijk kunt overstappen op een deelauto. Hoppin bundelt al deze verschillende vervoeroplossingen onder één herkenbare naam.

Laten we samen de Week van de Mobiliteit vieren en een stap zetten in de richting van een groenere en duurzamere toekomst voor Vlaanderen. Doe mee, laat de auto even staan, en ontdek hoe eenvoudig en voordelig het kan zijn om duurzaam te reizen! De reizigers kunnen alle details en aanbiedingen vinden op deze overzichtelijke pagina: https://hoppin.be/nl/week-van-de-mobiliteit

Mediacampagne

De Lijn zet deze acties extra kracht bij door in te zetten advertenties in Vlaamse dagbladen, posts op sociale media en bannering.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.