Vlot naar de Antwerp Marathon dankzij De Lijn

Vlot naar de Antwerp Marathon dankzij De Lijn

Antwerpen en heel wat lopers en supporters maken zich klaar voor de stadsmarathon op zondagochtend 11 september. Ook De Lijn staat in de startblokken met haar park-and-ride-aanbod en de aanpassing van heel wat lijnen om al dat geloop vlot te laten verlopen.

Check vóór je vertrek

Het avondconcept maakt vanaf dit jaar plaats voor vroege vogels met elke kilometer sfeer en animatie. Ook De Lijn staat klaar. Zo beweegt iedereen mee naar minder CO2!

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De Lijn past de reiswegen van heel wat lijnen aan om dit event vlot te laten verlopen. Wel raden we de deelnemers en supporters aan om vóór hun vertrek de routeplanner of de app te checken. Alvast veel succes aan alle deelnemers!”

Park-and-ridelocaties

Wie voor langere tijd wil parkeren in Antwerpen, kan dat gratis doen op een park-and-ride (P+R) aan de rand van de stad. Aan de P+R kan men overstappen op tram, bus of fiets voor een snelle aansluiting naar het stadscentrum.

Wijziging haltes en reiswegen

Reizigers houden best rekening met de volgende aanpassingen en checken vóór hun vertrek de routeplanner of app.

  • Tramlijn 4 (Hoboken– Groenplaats – Silsburg)[AP1] : rijdt via Groenplaats en Nationale bank in een lus. Hierdoor is er richting Silsburg geen bediening van de haltes tussen Nationale Bank en Silsburg. Richting Hoboken is er geen bediening van de haltes tussen Silsburg en Antwerpen Pacificatie

  • Tramlijn 7 (Eilandje – Mortsel): rijdt enkel tussen Mortsel en Nationale Bank waardoor enkel de haltes op dit traject worden bediend.

  • Tramlijn 11 (Melkmarkt – Berchem Station): rijdt niet op 11 september.

  • Buslijnen 13 (Opera – Hoboken – Polderstad) en 14 (Opera – Hoboken - Hemiksem): rijden niet op 11 september.

  • Buslijn 17 (UZA – Centraal Station – Brouwersvliet): de hele dag hebben de bussen hun eindhalte aan Berchem Station. Hierdoor is er in beide richtingen geen bediening van de haltes tussen Antwerpen Desguinlei en Antwerpen Felixarchief.

  • Buslijn 20 (Rooseveltplaats – Berchem - Borsbeek): de hele dag hebben de bussen hun eindhalte aan Borsbeekbrug. Hierdoor is er in beide richtingen geen bediening van de haltes tussen Berchem Draakplaats en Antwerpen Rooseveltplaats.

  • Buslijn 21 (Rooseveltplaats – Middelheim – Neerland): Deze buslijn rijdt de hele dag via de Singel, Plantin & Moretuslei – Quinten Matsijslei met als eindhalte het Stadspark.

  • Buslijn 22 (Groenplaats – Valaar - UZA ): de hele dag hebben de bussen hun eindhalte aan de Vogelzanglaan. Hierdoor is er in beide richtingen geen bediening van de haltes tussen Antwerpen deSingel en Groenplaats).

  • Tramlijn 24 (Havenhuis – Silsburg): tot 12 uur ’s middags hebben de trams hun eindhalte aan het MAS. Na 12 uur volgen ze terug hun normale reisweg. Hierdoor is er in de voormiddag richting Havenhuis en terug geen bediening van de haltes tussen Antwerpen Cadix en Antwerpen Londen.

  • Buslijn 30 (Station Zuid – Berchem Station – Stuivenberg): rijdt niet op 11 september.

  • Buslijn 32 (Rooseveltplaats – Berchem Station – Edegem): volgt vanaf Berchem Station de reisweg van lijn 21 (Rooseveltplaats – Middelheim – Neerland) met als eindhalte het Stadspark.

  • Buslijn 33 (Ekeren - Merksem - Wilrijk - Hoboken): heeft zijn eindhalte aan de Bosheidelaan te Wilrijk. Deze kan niet naar Hoboken rijden.

  • Buslijn 180 (Groenplaats – Aartselaar): volgt een omleiding. Hierdoor is er richting Aartselaar geen bediening van sommige haltes tussen Antwerpen Groenplaats en Antwerpen J. De Voslei. Richting Groenplaats is er geen bediening van sommige haltes tussen Antwerpen J. De Voslei en Antwerpen Groenplaats. De eindhalte is Berchem station.

  • Buslijn 290 (Antwerpen – Niel – Boom): volgt vanaf de Herbekestraat in Hemiksem verder de reisweg van lijn 298 (Boom – Niel – Berchem). De hele dag hebben de bussen hun eindhalte aan Hoboken Station.

  • Buslijn 410 (Antwerpen - Wijnegem - Malle - Beerse - Turnhout): de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24. Aan de halte Shoppingcenter kan je overstappen op buslijn 5 en 10.

  • Buslijn 415: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 416: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 417: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 418: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 427: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 429: de eindhalte is Engelselei. Aan de halte Borgerhout Stenenbrug kan je overstappen op tramlijn 8, 10 en 24.

  • Buslijn 500 (Antwerpen – Boom – Rumst – Mechelen): volgt een omleiding. Hierdoor is er richting Zuid geen bediening van de haltes tussen Wilrijk Moerelei en Antwerpen Zuid. Richting Boom geen bediening van de haltes tussen Antwerpen Zuid en Wilrijk Oudebaan. De eindhalte is Berchem station.

Alle metrostations blijven open.

Meer info

De route utippellen kan met de routeplanner (ook in de De Lijn-app).
De reizigers komen alles te weten over de Antwerp Marathon op de officiële website.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.