Wegenwerken starten rond stelplaats Deurne

Wegenwerken starten rond stelplaats Deurne


​In het kader van de ontsluiting van de toekomstige stelplaats van De Lijn in Deurne worden vanaf dinsdag 30 mei werken uitgevoerd ter hoogte van de Krijgsbaan (R11). Er wordt een nieuwe ontsluitingsweg gerealiseerd die via een lichtengeregeld kruispunt zal aansluiten op de Krijgsbaan. Tijdens de werken blijft het verkeer op de Krijgsbaan steeds mogelijk, en dit in beide richtingen over versmalde rijstroken.


​Aan de luchthaven in Deurne zijn heel wat projecten gepland. Eén daarvan is de nieuwe stelplaats van De Lijn. Vanuit deze groene en duurzame stelplaats, die de stelplaats Zurenborg zal vervangen, zal in de toekomst het Antwerpse stadsbusvervoer worden georganiseerd. Om alle toekomstige ontwikkelingen vlot bereikbaar te maken, is een goede ontsluiting nodig. Daarom wordt een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd die zal aansluiten op de Krijgsbaan. De toekomstige stelplaats van De Lijn zal via deze nieuwe weg aansluiten op de Krijgsbaan. De aantakking is voorzien ter hoogte van het Sportlandschap Mortsel.

TWEE FASES

Het kruispunt van de R11 met de Luchthavenlei en de Gasthuishoeven wordt daarvoor heraangelegd en omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt. In samenspraak met de Stad Mortsel, AWV en De Lijn worden de werken aan de verkeersknoop R11 uitgevoerd in twee fases. De werken starten op 30 mei. Door te werken in twee fases blijft de bereikbaarheid gegarandeerd voor de omwonenden en het sportlandschap. Tijdens elke fase zal het verkeer in de twee richtingen kunnen blijven rijden dankzij versmalde rijstroken. Op deze manier blijft de doorstroming verzekerd. Eind september moeten beide fases klaar zijn.

  • Fase 1: 30 mei 2023 – 15 juli 2023
    In deze fase wordt er gewerkt aan de zijde van de luchthaven. Het doorgaand verkeer aan de zijde van het sportlandschap rijdt via versmalde rijstroken. Voor het verkeer komende van Gasthuishoeven worden werflichten met sensoren voorzien aangezien het verkeer op de R11 voorrang heeft. ​ ​
  • Fase 2: 28 juli 2023 – 25 september 2023
    In deze fase wordt er gewerkt aan de zijde van het sportlandschap. Het doorgaand verkeer aan de zijde van de luchthaven wordt over versmalde rijstroken geleid.

    Verkeer komende van Mortsel richting Borsbeek rijdt via de R11. Voor het verkeer dat richting sportlandschap/woonwagenpark wenst te gaan, wordt een tijdelijke voorsorteerstrook voorzien, richting onderdoorgang van de spoorwegbrug om zo de bestemming te bereiken.

    Verkeer komende van Borsbeek richting Mortsel dient ter hoogte van de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg af te draaien richting nieuw aangelegd rondpunt, om van daaruit de tocht richting Mortsel verder te zetten.  

    Verkeer richting woonwagenpark/sportlandschap, komende van het rond punt, dient een tijdelijke werfafslag te nemen om via de onderdoorgang van de spoorwegbrug hun bestemming te bereiken.

    Verkeer komende van het sportlandschap/woonwagenpark dient onder de brug naar de R11 te rijden, om vervolgens richting Mortsel af te draaien. Wie richting Borsbeek wenst te gaan, kan ter hoogte van de Heirbaan in Mortsel de keerbeweging te maken.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.