Wijzigingen voor 69 buslijnen op 1 september

Wijzigingen voor 69 buslijnen op 1 september

Meeste wijzigingen in Limburg en Antwerpen

Op zondag 1 september wijzigt het aanbod op 69 buslijnen van De Lijn. Het gaat vooral om aanpassingen van de dienstregelingen en de trajecten.  De Limburgse lijnen nemen de helft van de aanpassingen voor hun rekening. Details vinden reizigers op www.delijn.be. In Vlaams-Brabant zijn er geen wijzigingen.  

 

Limburg: 34 lijnen

Begin september wijzigt de dienstverlening op 34 Limburgse lijnen. Het gaat om kleine bijsturingen waardoor één of enkele ritten een paar minuten vroeger of later aan de halte passeren. Ook krijgen sommige haltes een andere naam.

 

Antwerpen: 25 lijnen

In de provincie Antwerpen verandert het aanbod op 25 lijnen in de Kempen. Vier lijnen naar Lier (150, 151, 152 en 153) krijgen twee zogenaamde stiptheidshaltes. Met dit systeem wil De Lijn de bussen stipter laten rijden. Bij vlot verkeer houdt een bus (die voor is op schema) er even halt om weer volgens het boekje te rijden. Bij druk verkeer neemt de buffertijd de vertraging deels of volledig weg. De chauffeur wacht dan niet aan de halte. Volgens testen kunnen stiptheidshaltes de bussen tot 80 procent stipt doen rijden.

Daarnaast worden 6 buslijnen gesplitst in meerdere lijnen.

  • 408 wordt gesplitst in 405 (Hoogstraten – scholen Malle) en 408 (Zandhoven – Oostmalle – Hoogstraten scholen)
  • 409 en 449 worden gesplitst in 407 (Herentals – Poederlee – scholen Malle), 409 (Herentals – Oostmalle – Hoogstraten) en 449 (Oostmalle – Vorselaar Van Roey Instituut)
  • 419 wordt gesplitst in 406 (Zandhoven – Halle – scholen Malle) en 419 (Zandhoven – Malle – Turnhout)
  • 414 wordt gesplitst in 404 (Wijnegem – Halle – Zandhoven VTI) en 414 (Sint-Antonius – Malle – Zoersel – Zandhoven VTI)

Tot slot krijgen een aantal lijnen op schooldagen een aangepaste dienstregeling.

 

West-Vlaanderen: 9 lijnen

De belangrijkste wijziging in West-Vlaanderen is de nieuwe dienstregeling voor het hele Roeselaarse stadsnet (lijnen 1, 2, 4, 5 en 6). Daarnaast bedienen de lijnen 4 en 6 nu ook de halte AZ Delta in Rumbeke. Op de lijnen 38 (Blankenberge), 60 en 62 (naar Kortrijk) en 74 wijzigt de reisweg licht. 

 

Oost-Vlaanderen: 1 lijn

In Oost-Vlaanderen stopt lijn 73 niet meer aan de haltes Desteldonkstraat, Sprendonkstraat en Kattenhoek op de Gentse Kennedylaan.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.