Zorg voor degelijk sanitair chauffeurs permanent aandachtspunt
Ook medewerkers privé-exploitanten mogen toiletten gebruiken
De Lijn heeft met verbazing kennis genomen van de verwijten van parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) over de toiletten voor haar chauffeurs. Het sanitair voor het rijdend personeel is een permanent aandachtspunt op diverse formele overlegorganen met de vakbonden, vragen worden zo snel mogelijk aangepakt. De vervoermaatschappij benadrukt dat ze de kwestie grondig opvolgt, en verwerpt de bewering dat er een structureel probleem zou zijn. Tijdelijke lokale problemen kunnen opduiken, maar worden opgevolgd via het overleg met de vakbonden. Problemen die gemeld worden, volgt De Lijn op. Met 605 toiletten is het hele net ook zo goed als afgedekt.
Ook oplossingen voor ’s morgens en ‘s avonds
Het streefdoel is een toiletbezoek om de 100 minuten, op langere trajecten zijn er meer voorzieningen. Goed sanitair voor chauffeurs is belangrijk, daarom zoekt De Lijn ook naar oplossingen die buiten de openingstijden van sommige gebouwen toegankelijk zijn.
605 toiletten – verdeling per provincie
Over heel Vlaanderen zijn er 605 locaties waar chauffeurs naar het toilet kunnen. Er zijn drie groepen toiletten: in de eigen gebouwen (stelplaatsen en chauffeurslokalen), bij derde partijen (treinstations, cafés, tankstations, particulieren, ... ) en gehuurde mobiele toiletten. De mobiele toiletten worden geplaatst en onderhouden door een privéfirma. Ook chauffeurs van exploitanten kunnen in principe gebruikmaken van het sanitair. De Lijn vraagt wel dat hun werkgever daarover afspraken maakt en bijdraagt in de kosten voor onderhoud en plaatsing. De Lijn betaalt zelf ook een vergoeding voor het gebruik van private toiletten.
Over het hele net van De Lijn zijn er 605 toiletten. Antwerpen heeft er 175, Limburg 150, Oost-Vlaanderen 90, Vlaams-Brabant 100 en West-Vlaanderen 80. Daarmee is het busnet zo goed als helemaal afgedekt.
Ook kwestie van vergunningen
Een mobiel toilet is meer dan het laten leveren en van de vrachtwagen halen. Ook een vergunning van de lokale overheid is nodig. Dat laatste vraagt tijd, soms komt er geen vergunning. In zulke gevallen moet De Lijn een andere oplossing zoeken.
43 vragen op 6 maanden
De zorg voor het degelijk sanitair is een aandachtspunt van drie overlegorganen waarin de vakbonden vertegenwoordigd zijn: het CPBW (Comité voor preventie & Bescherming op de Werkvloer), een technische commissie en de stuurgroep diversiteit. In elke provincie volgt een verantwoordelijke het sanitair voor het rijdend personeel op.
De Lijn wijst erop dat er het voorbije halfjaar op de CPBW’s van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg 43 vragen waren over het sanitair. Die gingen vooral over kleinere mankementen of de vraag naar een toilet op een bepaalde locatie.