Zwartrijden zwaarder bestraft vanaf 1 september

Minimumboete voortaan 107 euro

Zaterdag 4 juli 2015 — Wie op de bus of tram betrapt wordt op zwartrijden of ongepast gedrag, moet vanaf 1 september dieper in de buidel tasten. De Lijn verhoogt dan haar boetetarieven. Met de hogere boetes wil de vervoermaatschappij zwartrijden en ongepast gedrag verder ontmoedigen. Vorig jaar was 2,3 procent van de reizigers niet in orde bij een controle, dat is het laagste cijfer in 7 jaar. De Lijn wil dat dit nog verder daalt.

‘Zwartrijden is geen veilige gok meer’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘De Lijn hanteert billijke en betaalbare tarieven, maar dat betekent wel dat alle gebruikers hun steentje moeten bijdragen. Vroeger was zwartrijden een veilige gok: zelfs als je gepakt werd, moest je toch minder betalen dan de prijs van een abonnement. Nu komt zwartrijden je wel duur te staan. Zo wil ik zwartrijders afschrikken, en het systeem rechtvaardiger maken voor iedereen die wél zo eerlijk is om de juiste prijs te betalen.’ 

Boetes afgestemd op abonnementsprijs
Vanaf 1 september kost zwartrijden of ongepast gedrag 107 euro bij de eerste inbreuk. Nu is dat nog 75 euro. Een tweede betrapping binnen de 12 maanden zal 294 euro kosten, tegenover 200 euro nu. De derde en alle volgende boetes binnen het jaar kosten 400 euro. Aan fraude met vervoerbewijzen en gevaarlijk gedrag hangt voortaan een prijskaartje van 250 euro, tegenover 150 euro nu.

De nieuwe boetetarieven waren aan een update toe: ze waren niet meer gewijzigd sinds 2007. Vanaf september staan ze meer in verhouding met de huidige tarieven van De Lijn. Een eerste boete komt overeen met de prijs van een Omnipas (= abonnement 25-64 jaar) voor 3 maanden, de tweede met een jaarabonnement. Met de link tussen het tarief voor een boete en een abonnement wil De Lijn zwartrijders doen beseffen dat het absoluut beter is om een geldig vervoerbewijs te kopen.

20 euro voor te vergeetachtige abonnees
Abonnees die meermaals hun abonnement niet kunnen tonen bij een controle of hun abonnement op de MOBIB-chipkaart niet registreren, zullen daarvoor een kleinere administratieve vergoeding moeten betalen. De eerste vergetelheid binnen de 12 maanden wordt niet aangerekend. De tweede keer gaat het om 20 euro, de derde en volgende keren om 50 euro. Abonnees betalen nu 75 euro vanaf de derde keer dat ze hun abonnement niet op zak hebben. 

Met deze kleine toeslag wil De Lijn zorgen voor een gedragswijziging. Nu kruipt er veel tijd in het nazicht of een geverbaliseerd iemand abonnee is. Vorig jaar kregen 14 375 reizigers een pv omdat ze hun abonnement niet konden tonen. 9 809 pv’s (68 %) daarvan werden na opzoeking door De Lijn geseponeerd. 

Daarnaast is het door de ingebruikname van de MOBIB-kaart belangrijk dat elke reiziger zijn kaart registreert bij opstap. Alleen als iedereen dat doet, kan De Lijn haar reizigers exact tellen en de inzet van haar voertuigen beter afstemmen op de vraag. 

‘Correct betalen en registreren moet’
Directeur-generaal Roger Kesteloot: 

‘Met de nieuwe boetetarieven willen we zwartrijders op andere gedachten brengen én onze reizigers tot gedragsverandering aanzetten. Zwartrijders die volharden en betrapt worden, betalen minstens de prijs van een abonnement voor drie maanden. Abonnees zetten we met de invoering van de MOBIB-kaart aan om consequent hun kaart te registreren. Uiteraard blijven we gericht controleren op plaatsen en tijdstippen waar zwartrijden veel voorkomt.’

Overzicht boetetarieven vanaf 1 september 2015

Boetetarieven vanaf 1/9/2015 1e inbreuk

2e inbreuk binnen de 12 maanden

3e inbreuk binnen de 12 maanden

Type I € 107 € 294 € 400
Type II € 250 € 400 € 500
Type III € 0 € 20 € 50

Type I: zwartrijden, ongepast gedrag (vb. voeten op de bank, afval achterlaten). Onder zwartrijden wordt verstaan dat iemand geen geldig vervoerbewijs op zak heeft of langer reist dan toegestaan.

Type II: fraude met vervoerbewijzen (vb. doorgestuurd sms-ticket of abonnement van iemand anders gebruiken), gevaarlijk gedrag

Type III: het abonnement niet kunnen tonen bij een controle of het abonnement op de MOBIB-chipkaart niet gevalideerd hebben

Controleurs van De Lijn controleren  vervoerbewijzen. Foto: De Lijn.
Een controleur van De Lijn  controleert vervoerbewijzen. Foto: De Lijn.
Een controleur van De Lijn. Foto: De Lijn.