(18 mei, update 7.30 u) Staking socialistische en liberale vakbond verstoort dienstverlening

Details en updates op verstoring.delijn.be

(Update 7.30 u) - De tweede dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond verstoort de dienstverlening van De Lijn. De hinder is het grootst op een aantal stadsnetten. Doordat de chauffeurs van de christelijke vakbond ACV-OD en de onderaannemers de actie niet steunen, zijn er wel bussen en trams uitgereden. De directie betreurt de actie tegen de plannen om van De Lijn een slagkrachtiger bedrijf te maken. De vervoermaatschappij probeert de werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen. Informatie komt zo snel mogelijk online op verstoring.delijn.be. Doordat ook bedienden staken die normaliter de overzichten maken, kunnen de overzichten minder volledig zijn dan anders. 

 

Antwerpen

In de stad Antwerpen stad rijdt vanochtend een derde van de trams en een vijfde van de stadsbussen. De belangrijke tramlijnen 3, 6, 9, 10 en 15 rijden om het kwartier. Tram 6 rijdt vandaag ook naar Hoboken. Op tramlijnen 4, 5, 7, 8, 11, 12 en 24 wordt niet of amper gereden. De stadsbussen 17 en 21 rijden om het halfuur. 

In de regio ten noorden van Antwerpen is een derde van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. De belangrijke buslijnen 640 (tussen Antwerpen en Maria-ter-Heide) en 770 rijden om het halfuur. Lijn 410 rijdt om het halfuur tussen Antwerpen en Oostmalle. Bus 417 rijdt om het halfuur, lijn 470 om het uur. Details op verstoring.delijn.be. 

In de regio Mechelen is een derde van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. Een aantal werkwilligen is gericht ingezet op belangrijke assen. Op het Mechelse stadsnet rijden bussen 2, 4 en 5 om het halfuur. Op de overige stadslijnen is dat minder vaak. In regio Mechelen rijden lijnen 510, 511 en 540 in de spits om het halfuur, daarbuiten om het uur. De as Mechelen - Antwerpen op lijn 500 is zwaar verstoord. Lijnen 150 en 152 rijden normaal.

 

Limburg

Twee derde van de vroege ochtendritten is uitgereden. Dit kan verschillen van lijn tot lijn. Er blijft over de hele provincie hinder  op zowel de streeklijnen als op de stadslijnen en bij de belbussen. 

 

Oost-Vlaanderen

In Gent kunnen reizigers om de 7,5 minuten rekenen op tramlijn 1. Tramlijnen 2 en 4 rijden om het halfuur. De stadsbussen 3, 5 en 9 rijden om de 20 minuten. De stadsbussen 6 en 39 rijden om het halfuur. Buslijnen 8, 17/18 en 38 rijden niet.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst is 50 procent van de chauffeurs uitgereden, in Sint-Niklaas is dat slechts 15 procent. Ook op de streeklijnen zijn soms verstoord: in de streek rond Gent rijdt 40 procent van de bussen. In het Waasland is dat 70 procent, in de Vlaamse Ardennen 85 procent en in de Denderstreek 90 procent.

 

Vlaams-Brabant

In de hele provincie rijdt ruim 70 procent van de bussen, met kleine lokale verschillen.

In Vlaams-Brabant worden onder meer de volgende belangrijke lijnen minstens gedeeltelijk bediend: 2, 3, 8, 170, 270, 284, 358, 370 en 380.

 

West-Vlaanderen

Aan de kust rijdt ongeveer de helft van de streeklijnen. Op het stadsnet van Oostende is een minimale bediening op de lijnen 4, 5, 6 en 9. Ruim een derde van de Kusttrams rijdt, wat neerkomt op een tram om de 40 minuten. In regio Kortrijk – Ieper wordt ongeveer de helft van de prioritaire lijnen bediend. Het stadsnet van Roeselare rijdt volgens het boekje. In regio Brugge worden bijna alle stadslijnen bediend, details op verstoring.delijn.be.

 

Updates op verstoring.delijn.be

Op verstoring.delijn.be vinden de reizigers zo snel mogelijk overzichten per lijn. Doordat een aantal bedienden niet aan de slag is, kan de informatie vanuit de stelplaatsen minder snel online verschijnen dan gewoonlijk.

 

Nieuwe structuur: betere omkadering chauffeurs, geen ontslagen, minder managementfuncties

Met een meer wendbare structuur en uniformere manier van werken wil De Lijn zich klaarstomen voor 2020. Dan moet de vervoermaatschappij de vergelijking met de privésector door de Vlaamse overheid kunnen doorstaan. Om ook na 2020 het openbaar vervoer in Vlaanderen te blijven verzorgen, wil De Lijn haar werking en structuur slagkrachtiger maken. Er liggen voorstellen op tafel voor een betere omkadering van de chauffeurs met 63 nieuwe teamcoaches, een plattere managementstructuur en werkprocessen die over heel Vlaanderen gelijk zijn.

Dit alles zal gebeuren zonder collectieve of naakte ontslagen. Een aantal medewerkers blijven decentraal en dichtbij het terrein werken, maar worden voortaan centraal aangestuurd vanuit de hoofdzetel in Mechelen. Er zijn ook plannen om o.a. de mogelijkheid tot thuiswerk uit te breiden en compensatie te voorzien voor de extra verplaatsingstijd van werknemers met een andere vaste werkplek.   

 

ACV-OD wel bereid om tot overeenkomst te komen over werking nieuwe structuur en impact op het personeel

Om de werknemers in kwestie snel duidelijkheid te kunnen geven, willen De Lijn en de christelijke vakbond ACV-OD wél tot een overeenkomst komen over de werking van de nieuwe structuur en de begeleidende maatregelen voor het personeel. Na een mislukte verzoeningspoging met een sociaal bemiddelaar heeft ACV-OD aangegeven dat er voldoende op tafel ligt om tot een overeenkomst te komen. Om een staking te vermijden, had De Lijn had ook de socialistische (ACOD) en liberale vakbond (ACLVB) opnieuw aan de onderhandelingstafel uitgenodigd. In het belang van haar reizigers en de toekomst na 2020 blijft de directie openstaan voor dialoog met alle vakbonden.

Contacteer ons
Over De Lijn

Mediagalerij: klik hier voor rechtenvrije foto's en afbeeldingen


Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor het openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. Het Vlaams gewest heeft 81,6 procent van de aandelen van De Lijn, de overige aandeelhouders zijn lokale overheden. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1000 lijnen en 36000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar bijna 11 miljoen ritten. Samen met privé-exploitanten die rijden in opdracht van De Lijn worden ongeveer 4100 voertuigen ingezet: 399 trams en 3700 bussen. De privé-exploitanten nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met goed 8000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken ook nog eens meer dan 2000 mensen.


De Lijn
Motstraat 20
B-2800 Mechelen